skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na biszkopty.
Krok 2:
Najpierw oddziel białka od żółtek.
Krok 3:
Ubij żółtka z 2/3 cukru na bardzo gęstą, jasną masę.
Krok 4:
Białka dokładnie ubij, dodaj pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie gęsta, błyszcząca masa.
Krok 5:
Zgrabnymi, szybkimi ruchami mieszamy białka z żółtkami.
Krok 6:
Przesiej mąkę, dodaj do mieszanki jajecznej i mieszaj szybkimi, delikatnymi ruchami, aż będzie gładka.
Krok 7:
Ciasto układamy w torbie cukierniczej z okrągłą dyszą.
Krok 8:
Umieść tortille o średnicy 4-5 cm w odległości od siebie na blasze do pieczenia.
Krok 9:
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 18-25 minut, aż będzie ugotowany. Gotowe biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
Krok 10:
W przypadku kremu ubij ciężką śmietanę cukrem pudrem.
Krok 11:
Na połowę herbatników nakładamy krem za pomocą worka do szprycowania lub po prostu łyżki. Górne połówki można opcjonalnie ozdobić rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem należy pozostawić ciasta w lodówce na 2-3 godziny do impregnacji.
Krok 12:
Smacznego!
W przypadku ciasta bardzo ważne jest dokładne ubicie białek i żółtek. Ubij żółtka, aż staną się białe, masa powinna być gęsta i gęsta. Ubij białka, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska gęstą, błyszczącą masę. Wymieszaj mąkę w cieście delikatnie, ale szybko. Ciasto powinno dobrze zachować swój kształt, aby osadzone herbatniki się nie rozmazały.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g