ciasto biszkoptowe Boucher

Łatwe do zrobienia, ale bardzo fantazyjne ciasteczka! Ciasta są delikatne i przewiewne. Po prostu nie można się im oprzeć!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 59 % 34 g
314 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na biszkopty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw oddziel białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z 2/3 cukru na bardzo gęstą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka dokładnie ubij, dodaj pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie gęsta, błyszcząca masa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zgrabnymi, szybkimi ruchami mieszamy białka z żółtkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę, dodaj do mieszanki jajecznej i mieszaj szybkimi, delikatnymi ruchami, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto układamy w torbie cukierniczej z okrągłą dyszą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść tortille o średnicy 4-5 cm w odległości od siebie na blasze do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 18-25 minut, aż będzie ugotowany. Gotowe biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku kremu ubij ciężką śmietanę cukrem pudrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na połowę herbatników nakładamy krem za pomocą worka do szprycowania lub po prostu łyżki. Górne połówki można opcjonalnie ozdobić rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem należy pozostawić ciasta w lodówce na 2-3 godziny do impregnacji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

W przypadku ciasta bardzo ważne jest dokładne ubicie białek i żółtek. Ubij żółtka, aż staną się białe, masa powinna być gęsta i gęsta. Ubij białka, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska gęstą, błyszczącą masę. Wymieszaj mąkę w cieście delikatnie, ale szybko. Ciasto powinno dobrze zachować swój kształt, aby osadzone herbatniki się nie rozmazały.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy