skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli lubisz pikantne wypieki, ten przepis jest dla ciebie. Z niego dowiesz się, jak upiec rybne ciasto drożdżowe - starałem się wyjaśnić wszystko tak szczegółowo, jak to możliwe. Przygotowujemy produkty do ciasta.
Krok 2:
Przygotowujemy również produkty do nadzienia.
Krok 3:
Drożdże hodujemy w ciepłym mleku, pozwalamy im się aktywować, przykrywając folią spożywczą.
Krok 4:
Wlej aktywowane drożdże do miski, dodaj cukier, sól i wbij jajko.
Krok 5:
Dodaj stopione masło (temperatura pokojowa) i zacznij wprowadzać przesianą mąkę w częściach i mieszać.
Krok 6:
Zagnieść ciasto i uformować kulkę. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krok 7:
Ciasto zwiększy objętość 2 razy, po czym będzie musiało zostać lekko podgrzane w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Teraz rozwałkuj okrąg o grubości 0,6 centymetra z ciasta, cofnij się od krawędzi.
Krok 9:
Rozłóż paski łososia pokrojone w okrąg o grubości 2,5 centymetra. Przykryj ciastem i dobrze przyklej, aby uzyskać taki wałek.
Krok 10:
Pokrój ten wałek na kawałki o szerokości 4 centymetrów.
Krok 11:
Obróć każdy kawałek ryby do góry, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 12:
Resztę ryby kroimy na kawałki i układamy na środku ciasta, lekko solimy i pieprzymy.
Krok 13:
Pomidory i paprykę myjemy i kroimy: pomidory w plasterki, a paprykę w paski. Pokrój również oliwki w koła.
Krok 14:
Połóż pomidory, pieprz i oliwki na wierzchu, wszystko sól i pieprz.
Krok 15:
Rozłóż mozzarellę równomiernie pokrojoną w kółka. Ciasto trzymamy na proofingu przez 20-25 minut.
Krok 16:
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor. 20 minut po rozpoczęciu pieczenia posmaruj ciasto ubitym żółtkiem. Smacznego!
to ciasto jest czymś wygórowanym. Tak myślałem, kiedy po raz pierwszy go wypróbowałem. Jestem pewien, że jeśli go skosztujesz, odwiedzą cię właśnie takie myśli. To rybne ciasto drożdżowe wygląda tak, jakby zostało przygotowane na królewską ucztę, smakuje nie gorzej niż wygląda!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g