ciasto rybne z ciasta drożdżowego z łososiem

co może być lepszego niż ryba? Tylko ciasto rybne! Ciekawy i oryginalny sposób formowania ciasta. Bardzo satysfakcjonujące i smaczne wypieki drożdżowe. Ciasto jest niesamowicie przewiewne, a nadzienie delikatne i soczyste. Dla miłośników mąki będzie to jedna z najlepszych potraw.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 46 % 18 g
217 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli lubisz pikantne wypieki, ten przepis jest dla ciebie. Z niego dowiesz się, jak upiec rybne ciasto drożdżowe - starałem się wyjaśnić wszystko tak szczegółowo, jak to możliwe. Przygotowujemy produkty do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowujemy również produkty do nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drożdże hodujemy w ciepłym mleku, pozwalamy im się aktywować, przykrywając folią spożywczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej aktywowane drożdże do miski, dodaj cukier, sól i wbij jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopione masło (temperatura pokojowa) i zacznij wprowadzać przesianą mąkę w częściach i mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto i uformować kulkę. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwiększy objętość 2 razy, po czym będzie musiało zostać lekko podgrzane w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz rozwałkuj okrąg o grubości 0,6 centymetra z ciasta, cofnij się od krawędzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż paski łososia pokrojone w okrąg o grubości 2,5 centymetra. Przykryj ciastem i dobrze przyklej, aby uzyskać taki wałek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ten wałek na kawałki o szerokości 4 centymetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obróć każdy kawałek ryby do góry, jak pokazano na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Resztę ryby kroimy na kawałki i układamy na środku ciasta, lekko solimy i pieprzymy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pomidory i paprykę myjemy i kroimy: pomidory w plasterki, a paprykę w paski. Pokrój również oliwki w koła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż pomidory, pieprz i oliwki na wierzchu, wszystko sól i pieprz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż mozzarellę równomiernie pokrojoną w kółka. Ciasto trzymamy na proofingu przez 20-25 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor. 20 minut po rozpoczęciu pieczenia posmaruj ciasto ubitym żółtkiem. Smacznego!

to ciasto jest czymś wygórowanym. Tak myślałem, kiedy po raz pierwszy go wypróbowałem. Jestem pewien, że jeśli go skosztujesz, odwiedzą cię właśnie takie myśli. To rybne ciasto drożdżowe wygląda tak, jakby zostało przygotowane na królewską ucztę, smakuje nie gorzej niż wygląda!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy