ciasto z galaretką na mleku

to proste, szybkie i pyszne! Ciasto z galaretką z piersi kurczaka i serem, doprawione aromatycznymi ziołami. Obfite i smaczne ciasto zachwyci prostotą i szybkością gotowania.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 51 % 20 g
183 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki, aby podczas gotowania wszystko było pod ręką. Zielenie (odpowiednie dla Twojego gustu) należy umyć i wrzucić do durszlaka, aby woda mogła spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia tego galaretowatego ciasta najlepszą opcją byłby wyspowy ser o wyraźnym smaku. Tilsiter jest moim zdaniem idealny. Musisz go zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj pierś z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości, pozwól jej lekko ostygnąć i drobno posiekaj włókna mięsne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tymczasem Zielenie zdążyły już wyschnąć. Pokrój go dość drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj składniki nadzienia: kurczaka, ser i zioła. Dodaj trochę do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje jaja kurze w ciepłej wodzie. Dodaj całe mleko, sól, cukier do wysokiej miski do ubijania i rozbij oba jajka. Ubij mikserem, aż mieszanina lekko zwiększy objętość, czyli do dobrych, stabilnych bąbelków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek do pieczenia. I w dwóch lub trzech przejściach wprowadzamy mąkę, równolegle przepuszczając ją przez Przesiewacz (lub sito). Wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie, bez grudek. W rezultacie ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie dość płynne, ponieważ jest to ciasto galaretkowe! Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę kroplą oleju roślinnego. I wlej do niego połowę ciasta. Rozłóż całe nadzienie na wierzchu równą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje wylać na wierzch pozostałe ciasto. Upewnij się, że całe ciasto jest przykryte, Bez pustych przestrzeni. Możesz delikatnie stuknąć formę o powierzchnię roboczą, aby wszystkie wnęki w cieście były równomiernie wypełnione ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piekarnik jest już w pełni gotowy do pracy. Wysyłamy tam nasze ciasto na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika). Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Przebij ciasto w środku, a jeśli szpikulec wyjdzie całkowicie suchy, nasze ciasto jest gotowe.

jeśli zapytasz mnie, jakie ciasta najbardziej lubię, być może odpowiem: "oczywiście, galaretki!"
jako podstawę z reguły biorę pierś z kurczaka lub szynkę, a także ser. Pikantny, ostry. Możesz dodać smażone pieczarki lub czerwoną paprykę. I wszelkie warzywa: pietruszka, koperek, a nawet zielona cebula. Istnieje wiele opcji, a wynik jest zawsze doskonały.
wolę podawać takie ciasta ze słodką herbatą na śniadanie lub podwieczorek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy