skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki, aby podczas gotowania wszystko było pod ręką. Zielenie (odpowiednie dla Twojego gustu) należy umyć i wrzucić do durszlaka, aby woda mogła spłynąć.
Krok 2:
Do nadzienia tego galaretowatego ciasta najlepszą opcją byłby wyspowy ser o wyraźnym smaku. Tilsiter jest moim zdaniem idealny. Musisz go zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Gotuj pierś z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości, pozwól jej lekko ostygnąć i drobno posiekaj włókna mięsne.
Krok 4:
Tymczasem Zielenie zdążyły już wyschnąć. Pokrój go dość drobno.
Krok 5:
Wymieszaj składniki nadzienia: kurczaka, ser i zioła. Dodaj trochę do smaku.
Krok 6:
Moje jaja kurze w ciepłej wodzie. Dodaj całe mleko, sól, cukier do wysokiej miski do ubijania i rozbij oba jajka. Ubij mikserem, aż mieszanina lekko zwiększy objętość, czyli do dobrych, stabilnych bąbelków.
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia. I w dwóch lub trzech przejściach wprowadzamy mąkę, równolegle przepuszczając ją przez Przesiewacz (lub sito). Wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie, bez grudek. W rezultacie ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie dość płynne, ponieważ jest to ciasto galaretkowe! Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 8:
Nasmaruj formę kroplą oleju roślinnego. I wlej do niego połowę ciasta. Rozłóż całe nadzienie na wierzchu równą warstwą.
Krok 9:
Pozostaje wylać na wierzch pozostałe ciasto. Upewnij się, że całe ciasto jest przykryte, Bez pustych przestrzeni. Możesz delikatnie stuknąć formę o powierzchnię roboczą, aby wszystkie wnęki w cieście były równomiernie wypełnione ciastem.
Krok 10:
Piekarnik jest już w pełni gotowy do pracy. Wysyłamy tam nasze ciasto na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika). Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Przebij ciasto w środku, a jeśli szpikulec wyjdzie całkowicie suchy, nasze ciasto jest gotowe.
jeśli zapytasz mnie, jakie ciasta najbardziej lubię, być może odpowiem: "oczywiście, galaretki!"
jako podstawę z reguły biorę pierś z kurczaka lub szynkę, a także ser. Pikantny, ostry. Możesz dodać smażone pieczarki lub czerwoną paprykę. I wszelkie warzywa: pietruszka, koperek, a nawet zielona cebula. Istnieje wiele opcji, a wynik jest zawsze doskonały.
wolę podawać takie ciasta ze słodką herbatą na śniadanie lub podwieczorek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g