skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ślimaki cynamonowe? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Natychmiast wyjmij masło, aby zmiękło połowa oleju wymienionego w składnikach podczas gotowania będzie używana miękka).
Krok 2:
Weź patelnię i włóż do niej 110-gramowy kawałek masła. Umieść patelnię z masłem na małym ogniu i rozpuść masło. Następnie dodaj mleko i kontynuuj podgrzewanie mieszanki maślano-mlecznej.
Krok 3:
Gdy mieszanina jest ciepła (mniej więcej jak temperatura ciała), zdejmij patelnię z ognia i wlej drożdże do tej masy, wymieszaj zawartość patelni, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Odstaw patelnię na chwilę na bok, aby drożdże puchły.
Krok 4:
Weź duży pojemnik, przesiej do niego mąkę, dodaj 110 gramów cukru, a także sól i mielony kardamon. Następnie przesuń tę mieszaninę do ścian pojemnika,aby powstała tak zwana studnia. Wlej wcześniej przygotowaną masę maślano-mleczną do tej studni.
Krok 5:
Zacznij mieszać ciasto drewnianą łyżką (gdy jest bardzo lepkie), a następnie kontynuuj wyrabianie ciasta rękami. Najwygodniej jest to zrobić na powierzchni roboczej. Ciasto należy ugniatać przez 6-8 minut. W rezultacie powinien stać się gładki, elastyczny i dość ciasny. W razie potrzeby dodaj mąkę podczas procesu ugniatania (jeśli przylgnie do rąk). Przygotowane ciasto włożyć do czystego pojemnika i przykryć ręcznikiem. Pozostaw na 40-60 minut w ciepłym miejscu.
Krok 6:
Teraz przygotuj nadzienie dla przyszłych ślimaków. Aby to zrobić, użyj widelca, aby wymieszać miękkie masło, pozostały cukier (90 gramów) i mielony cynamon. Rezultatem powinna być masa przypominająca pastę.
Krok 7:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Teraz, gdy ciasto wyrosło, przenieś je na przygotowaną powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na 2 równe części. Weź kawałek ciasta i rozwałkuj go wałkiem do ciasta, tworząc prostokąt o grubości 3 mm.
Krok 8:
Masą do smarowania posmaruj ciasto na całym obwodzie. Następnie, z dłuższego boku prostokąta, zwiń rolkę. Ostrym nożem pokrój rolkę na 12 kawałków. Powtórz wszystko z drugą połową ciasta.
Krok 9:
Blacha do pieczenia pokryta jest pergaminem. Połóż na nim bułki ślimaka w pewnej odległości od siebie. Przykryj je ręcznikiem. Daj im trochę dystansu (30-40 minut), a następnie posmaruj je ubitym jajkiem. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Po 40 minutach umieść blachę do pieczenia z bułkami w już rozgrzanym piekarniku, obniżając temperaturę do 190°C.
Krok 10:
Piecz bułki przez 15-20 minut, ale ponieważ wszystkie piekarniki działają inaczej, upewnij się, że bułki się nie przypalają, to znaczy piecz je, aż staną się złotobrązowe i natychmiast wyjmij z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć, po czym można je już podawać.
bułki przygotowane według tego przepisu są umiarkowanie słodkie, więc słodycze mogą wydawać się niewystarczające. Jeśli więc lubisz dość słodkie wypieki, dodaj więcej granulowanego cukru do maślanej pasty niż wskazano w przepisie. Ponadto, jeśli chcesz, aby ślimak był słodszy, możesz posypać gotowe wypieki cukrem pudrem.
i więcej. Bułki okazuje się dość dużo, więc radzę przygotować taką porcję tylko wtedy, gdy masz dużą rodzinę lub czekasz na przyjaciół / krewnych. W przeciwnym razie proporcjonalnie zmniejsz porcję, na przykład o połowę, ponieważ świeże wypieki nie mogą się równać z niczym. Nawet następnego dnia bułeczki nie są już takie same.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g