ciasto pani kaprys

pyszne, umiarkowanie słodkie, delikatne ciasto z nutami orzechów i miodowym finiszem! Ciasto o ciekawej nazwie "damski kaprys" nadaje się nie tylko dla firm kobiecych. Mężczyźni również chętnie spróbują tego przysmaku. Umiarkowanie słodki i delikatny krem, namoczone miękkie ciasta z przyjemnym miodowym posmakiem, nutami orzecha włoskiego nie pozostawiają nikogo obojętnym, a panie na pewno będą zachwycone takim deserem. Jednocześnie takie ciasto jest łatwe do przygotowania, składniki są dostępne i dość niedrogie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Dlatego ten przepis na każdą okazję i nie tylko na świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 62 % 40 g
357 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki ciasta według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od przygotowania kremu. Wlej mleko do rondla. Lepiej jest przyjmować mleko z wyższym procentem tłuszczu. Dodaj dwie łyżki mąki, szklankę cukru. Wbij dwa jaja kurze. Rondel z zawartością podpalamy i od razu wszystko mieszamy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając łyżką. I gotuj krem, aż zacznie gęstnieć. Schłodzić krem w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na patelni. Zmiel blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmiękczone masło i wanilinę, posiekane orzechy włoskie. Ubij wszystko trzepaczką lub blenderem, aż będzie gładkie. Krem wkładamy do lodówki, aby ostygł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj ciasto na ciasta. W głębokiej misce lub rondlu włóż zmiękczone masło pokrojone w kostkę. Dodaj cukier, miód i sodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbijamy dwa jaja kurze. Umieść rondel z produktami w łaźni wodnej, na większej patelni z wrzącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj składniki mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bez wyjmowania patelni z kęsem ciasta z łaźni wodnej wlej do niej pół szklanki mąki. Wymieszaj masę, aby mąka nie zebrała się w grudki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    . Następnie wyjmij patelnię z łaźni wodnej i dodaj pozostałą mąkę. Przesianą mąkę pszenną należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto zbierze się w grudkę, wlej trochę mąki na stół, rozłóż na nim ciasto i ugniataj trochę, aby ciasto było gładkie, elastyczne i posłuszne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto dzieli się na 6 części. Z każdej części ciasta rozwałkuj cienką okrągłą warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż półfabrykat ciasta na blasze do pieczenia posypanej mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Piecz ciasta przez około 5 minut, aż będą dobrze rumiane.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij ciasta, natychmiast, gdy są ciepłe, wytnij z nich równe koła (możesz na talerzu).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ścinki rozbijamy na kawałki, za pomocą blendera lub wałka do ciasta zamieniamy ścinki w okruchy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Użyjemy go do dekoracji ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smarujemy ciasta kremem, układamy je w stos.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto na wierzchu i po bokach smarujemy kremem i posypujemy okruchami ze skrawków ciasta. Pozwól ciastu namoczyć się w lodówce i podawaj. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy