skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki ciasta według listy.
Krok 2:
Zacznijmy od przygotowania kremu. Wlej mleko do rondla. Lepiej jest przyjmować mleko z wyższym procentem tłuszczu. Dodaj dwie łyżki mąki, szklankę cukru. Wbij dwa jaja kurze. Rondel z zawartością podpalamy i od razu wszystko mieszamy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając łyżką. I gotuj krem, aż zacznie gęstnieć. Schłodzić krem w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na patelni. Zmiel blenderem.
Krok 4:
Dodaj zmiękczone masło i wanilinę, posiekane orzechy włoskie. Ubij wszystko trzepaczką lub blenderem, aż będzie gładkie. Krem wkładamy do lodówki, aby ostygł.
Krok 5:
Przygotuj ciasto na ciasta. W głębokiej misce lub rondlu włóż zmiękczone masło pokrojone w kostkę. Dodaj cukier, miód i sodę.
Krok 6:
Wbijamy dwa jaja kurze. Umieść rondel z produktami w łaźni wodnej, na większej patelni z wrzącą wodą.
Krok 7:
Wymieszaj składniki mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 8:
Bez wyjmowania patelni z kęsem ciasta z łaźni wodnej wlej do niej pół szklanki mąki. Wymieszaj masę, aby mąka nie zebrała się w grudki.
Krok 9:
. Następnie wyjmij patelnię z łaźni wodnej i dodaj pozostałą mąkę. Przesianą mąkę pszenną należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając masę.
Krok 10:
Gdy ciasto zbierze się w grudkę, wlej trochę mąki na stół, rozłóż na nim ciasto i ugniataj trochę, aby ciasto było gładkie, elastyczne i posłuszne.
Krok 11:
Ciasto dzieli się na 6 części. Z każdej części ciasta rozwałkuj cienką okrągłą warstwę.
Krok 12:
Połóż półfabrykat ciasta na blasze do pieczenia posypanej mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Piecz ciasta przez około 5 minut, aż będą dobrze rumiane.
Krok 13:
Wyjmij ciasta, natychmiast, gdy są ciepłe, wytnij z nich równe koła (możesz na talerzu).
Krok 14:
Ścinki rozbijamy na kawałki, za pomocą blendera lub wałka do ciasta zamieniamy ścinki w okruchy.
Krok 15:
Użyjemy go do dekoracji ciasta.
Krok 16:
Smarujemy ciasta kremem, układamy je w stos.
Krok 17:
Ciasto na wierzchu i po bokach smarujemy kremem i posypujemy okruchami ze skrawków ciasta. Pozwól ciastu namoczyć się w lodówce i podawaj. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g