skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na bułki. Ponieważ ciasto jest przygotowywane bez użycia drożdży, wypieki pojawią się na stole i szybko zadowolą domowników. Składniki potrzebne do pieczenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wkładamy zmiękczone i pokrojone na kawałki masło.
Krok 2:
W razie potrzeby można go zastąpić margaryną, okaże się bardziej budżetowy. Dodaj cukier i sól, zmiel blenderem, mikserem lub łyżką. Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z masłem, zmiel masę na okruchy.
Krok 3:
Wbij jajko kurze do innej miski, wlej kefir, dodaj proszek do pieczenia. Mieszaj mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 4:
Połącz półfabrykaty ciasta. W razie potrzeby dodaj trochę przesianej mąki.
Krok 5:
Powinno uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Rozpuść kawałek masła do smarowania ciasta w łaźni wodnej.
Krok 6:
Wyjmij ciasto. Dzielimy go na dwa równe kawałki. Rozwałkuj każdy z nich w cienki prostokąt o grubości około 0,5 centymetra.
Krok 7:
Posmaruj ciasto roztopionym masłem. Posyp kakao, mielonym cynamonem i cukrem.
Krok 8:
Zwiń w rolkę. Pokrój rolkę na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Delikatnie ściśnij krawędzie kęsa bułki z jednej strony, tworząc jej spód. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem.
Krok 9:
Kładziemy na nim puste bułki. Posmaruj je ubitym jajkiem kurzym z mlekiem na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz bułki przez około 30 minut. Wyjmij bułki z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Bułeczki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem! Miłego picia herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g