bułki z ciasta bez drożdży

proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne bułeczki do herbaty! Nie wszystkie gospodynie domowe lubią bawić się ciastem drożdżowym, ale gospodarstwa domowe często proszą o coś smacznego i słodkiego na herbatę. Przepis na proste bułeczki z ciasta bez drożdży jest doskonałym znaleziskiem na taką okazję. Bułki są bogate, smaczne i miękkie i wcale nie są gorsze w smaku od swoich braci z ciasta drożdżowego. Takie wypieki można urozmaicić, dodając różne nadzienia do ciasta i posypując wierzch.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 58 % 38 g
354 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na bułki. Ponieważ ciasto jest przygotowywane bez użycia drożdży, wypieki pojawią się na stole i szybko zadowolą domowników. Składniki potrzebne do pieczenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wkładamy zmiękczone i pokrojone na kawałki masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby można go zastąpić margaryną, okaże się bardziej budżetowy. Dodaj cukier i sól, zmiel blenderem, mikserem lub łyżką. Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z masłem, zmiel masę na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze do innej miski, wlej kefir, dodaj proszek do pieczenia. Mieszaj mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz półfabrykaty ciasta. W razie potrzeby dodaj trochę przesianej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Rozpuść kawałek masła do smarowania ciasta w łaźni wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto. Dzielimy go na dwa równe kawałki. Rozwałkuj każdy z nich w cienki prostokąt o grubości około 0,5 centymetra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ciasto roztopionym masłem. Posyp kakao, mielonym cynamonem i cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń w rolkę. Pokrój rolkę na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Delikatnie ściśnij krawędzie kęsa bułki z jednej strony, tworząc jej spód. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy na nim puste bułki. Posmaruj je ubitym jajkiem kurzym z mlekiem na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz bułki przez około 30 minut. Wyjmij bułki z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Bułeczki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem! Miłego picia herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy