skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić chipsy z kurczaka, weź pierś z kurczaka, sos sojowy, czerwoną ostrą paprykę i pół oleju słonecznego.
Krok 2:
Dobrze umyj kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Pokrój pierś w cienkie podłużne paski.
Krok 4:
Złóż paski piersi z kurczaka do zamykanego pojemnika z pokrywką.
Krok 5:
Dodaj sos sojowy i wodę, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Następnie dodaj czerwoną ostrą paprykę. Wszystko wymieszaj i wstaw rondel do lodówki na 10-12 godzin (wygodnie na noc).
Krok 7:
Nasmaruj folię. Lub po prostu dodaj masło do kurczaka i wymieszaj, aby kawałki pokryły się miękkim filmem.
Krok 8:
Ułóż kawałki kurczaka na folii, aby się nie dotykały.
Krok 9:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny, a następnie zmniejsz ciepło do 60 stopni, piecz z uchylonymi drzwiami piekarnika przez około 3 godziny. Do pożądanego stopnia wysuszenia.
Krok 10:
Chipsy z kurczaka powinny być suche, ale nie kruche. Podawaj z pikantnymi sosami do piwa lub po prostu na przekąskę z ziołami i warzywami.
chipsy z kurczaka to oryginalne danie dla smakoszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g