skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki ciasta. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Zwykle wyjmuję go wieczorem.
Krok 2:
Mleko skondensowane możesz użyć zwykłego. Potrzebowałem lekkiego karmelowego odcienia skondensowanego mleka, więc gotowałem go w rondlu przez półtorej godziny. W tym czasie mleko skondensowane nie ma czasu na zbyt duże zagęszczenie, ale nabiera złotobrązowego koloru.
Krok 3:
Posiekaj orzechy w blenderze lub posiekaj nożem na drobne okruchy. Możesz użyć dowolnych orzechów. Aby nieco zrównoważyć słodycz pianek i skondensowanego mleka, użyłem solonych orzeszków ziemnych.
Krok 4:
Zmiażdż ciasteczka blenderem lub pokrusz rękami. Możesz użyć dowolnego ciasteczka: cukru biszkoptowego lub zwykłego niesolonego krakersa. Nadal istnieje dobry sposób na siekanie ciastek: musisz złożyć je w torebkę, związać końce torby i zmiażdżyć ciasteczka wałkiem do ciasta.
Krok 5:
Wlej 2 łyżki do innej miski. l posiekane orzechy i ciasteczka. Połącz pozostałe orzechy, ciastka i masło ze skondensowanym mlekiem.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj masę. Krem powinien być lepki, ale plastyczny, aby można go było wygodnie rozmazać na piance. Jeśli twój krem jest zbyt gęsty, możesz go lekko rozcieńczyć skondensowanym mlekiem.
Krok 7:
Podziel pianki na połówki. Aby ciasto wyglądało bardziej oryginalnie, lepiej jest używać pianek w różnych kolorach. Miałem białe waniliowe i beżowe pianki marshmallow o Smaku creme brulee. Ciekawy smak okaże się z pianką kawową.
Krok 8:
Danie lekko posyp pokruszonymi ciasteczkami. Jest to konieczne, aby pianki nie przykleiły się do talerza. Na wierzch ciasteczka ułóż kilka połówek pianek, ściętych w dół. Jeśli używasz kolorowych pianek, zmieniaj je.
Krok 9:
Na marshmallows rozłóż trochę kremu.
Krok 10:
Połóż drugą warstwę pianki o nieco mniejszej średnicy na śmietanie i posmaruj ją również kremem. Tak więc, naprzemiennie warstwy kremu i pianek, uformuj wzgórze.
Krok 11:
Posyp ciasto resztkami ciastek i orzechów. Wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 12:
Udekoruj schłodzone ciasto miętą i podawaj. Smacznego!
między warstwami pianek marshmallow można wykonać dodatkową warstwę owoców i jagód.
osobiście uznałem to ciasto za zbyt mdłe. Jego ogólne wrażenie jest podobne do ciast, takich jak mrowisko i Ruiny Hrabstwa (których osobiście też nie lubię, bardziej lubię lekkie ciasta suflejowe i biszkoptowe z lekko wyraźną słodyczą). Ale mąż, który kocha powyższe ciasta, był zachwycony. Prawie sam zjadł całe to ciasto w 3 dni.
ze względu na mocną słodycz takiego ciasta nie zjesz dużo. Co, nawiasem mówiąc, jest wygodne: jeśli gotujesz dla dużej firmy, takie ciasto wystarczy na mały kawałek dla 10 osób, a nawet więcej.
przepis spodoba się tym, którzy lubią ciasta o wyraźnym słodkim smaku.
dla reszty lepiej jest zastąpić proporcje kremu (na przykład wziąć 150 g masła i 200 g skondensowanego mleka) lub całkowicie zastąpić krem lżejszym i mniej słodkim: 200 ml śmietany (33%) lub tłustej śmietany (25-30%) ubij do puszystości z 40 g cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g