ciasto Marshmallow bez pieczenia

Przygotuj niedrogie ciasto Marshmallow z dostępnymi składnikami. Budowa tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, ponieważ jego przygotowanie odbywa się bez pieczenia. Rolę ciast pełni w nim ptasie mleczko. A krem ugniata się w ciągu kilku minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 20 % 16 g
węglowodany 73 % 58 g
404 kcal
IG: 2 / 24 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki ciasta. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Zwykle wyjmuję go wieczorem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko skondensowane możesz użyć zwykłego. Potrzebowałem lekkiego karmelowego odcienia skondensowanego mleka, więc gotowałem go w rondlu przez półtorej godziny. W tym czasie mleko skondensowane nie ma czasu na zbyt duże zagęszczenie, ale nabiera złotobrązowego koloru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy w blenderze lub posiekaj nożem na drobne okruchy. Możesz użyć dowolnych orzechów. Aby nieco zrównoważyć słodycz pianek i skondensowanego mleka, użyłem solonych orzeszków ziemnych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiażdż ciasteczka blenderem lub pokrusz rękami. Możesz użyć dowolnego ciasteczka: cukru biszkoptowego lub zwykłego niesolonego krakersa. Nadal istnieje dobry sposób na siekanie ciastek: musisz złożyć je w torebkę, związać końce torby i zmiażdżyć ciasteczka wałkiem do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 2 łyżki do innej miski. l posiekane orzechy i ciasteczka. Połącz pozostałe orzechy, ciastka i masło ze skondensowanym mlekiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj masę. Krem powinien być lepki, ale plastyczny, aby można go było wygodnie rozmazać na piance. Jeśli twój krem jest zbyt gęsty, możesz go lekko rozcieńczyć skondensowanym mlekiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel pianki na połówki. Aby ciasto wyglądało bardziej oryginalnie, lepiej jest używać pianek w różnych kolorach. Miałem białe waniliowe i beżowe pianki marshmallow o Smaku creme brulee. Ciekawy smak okaże się z pianką kawową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Danie lekko posyp pokruszonymi ciasteczkami. Jest to konieczne, aby pianki nie przykleiły się do talerza. Na wierzch ciasteczka ułóż kilka połówek pianek, ściętych w dół. Jeśli używasz kolorowych pianek, zmieniaj je.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na marshmallows rozłóż trochę kremu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drugą warstwę pianki o nieco mniejszej średnicy na śmietanie i posmaruj ją również kremem. Tak więc, naprzemiennie warstwy kremu i pianek, uformuj wzgórze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp ciasto resztkami ciastek i orzechów. Wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj schłodzone ciasto miętą i podawaj. Smacznego!

między warstwami pianek marshmallow można wykonać dodatkową warstwę owoców i jagód.

osobiście uznałem to ciasto za zbyt mdłe. Jego ogólne wrażenie jest podobne do ciast, takich jak mrowisko i Ruiny Hrabstwa (których osobiście też nie lubię, bardziej lubię lekkie ciasta suflejowe i biszkoptowe z lekko wyraźną słodyczą). Ale mąż, który kocha powyższe ciasta, był zachwycony. Prawie sam zjadł całe to ciasto w 3 dni.
ze względu na mocną słodycz takiego ciasta nie zjesz dużo. Co, nawiasem mówiąc, jest wygodne: jeśli gotujesz dla dużej firmy, takie ciasto wystarczy na mały kawałek dla 10 osób, a nawet więcej.
przepis spodoba się tym, którzy lubią ciasta o wyraźnym słodkim smaku.
dla reszty lepiej jest zastąpić proporcje kremu (na przykład wziąć 150 g masła i 200 g skondensowanego mleka) lub całkowicie zastąpić krem lżejszym i mniej słodkim: 200 ml śmietany (33%) lub tłustej śmietany (25-30%) ubij do puszystości z 40 g cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g

Podobne przepisy