skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Czarny Książę na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Kefir używam 1,5% tłuszczu, jaja kategorii C1. Kakao jest naturalne, bez dodatku cukru. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij w puszystą pianę. Następnie ręcznie wymieszaj roztopione masło i kefir za pomocą trzepaczki.
Krok 3:
Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao, wanilinę i cynamon. Wymieszaj wszystko w cieście.
Krok 4:
Na koniec dodaj sodę gaszoną octem. W cieście zacznie działać natychmiast, a ciasto stanie się bardziej przewiewne. Ciasto z dodaną sodą nie jest konieczne przez długi czas.
Krok 5:
Rozłączne naczynie do pieczenia (20 cm) przykryj pergaminem i włóż do niego przygotowane ciasto. Obróć formę w dowolnym kierunku, aby ciasto równomiernie rozeszło się w kierunku krawędzi. Dzięki temu w gotowym biszkopcie nie będzie guzka. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 45 do 60 minut.
Krok 6:
Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika. Jeśli na wierzchu utworzył się mały guzek, można go lekko docisnąć, gdy biszkopt jest gorący. Wyjmij formę z biszkoptu i ostudź. Następnie zawiń biszkopt w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Krok 7:
Leżący biszkopt jest dobrze cięty i mniej kruszy się. Pokrój go na 3 ciasta.
Krok 8:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia.
Krok 9:
Rozmrozić jagody wiśni i spuścić z nich sok. Dodaj trochę wody i cukru do soku. Doprowadzić do wrzenia, aby cukier się rozpuścił, a następnie ostudzić. Będzie to impregnacja ciast.
Krok 10:
W przypadku kremu połącz tłustą śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę. Im grubsza śmietana, tym grubszy i bardziej stabilny będzie krem. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25%. Aby ustabilizować krem, możesz użyć zagęszczacza do śmietany lub śmietany.
Krok 11:
Moczyć ciasta impregnatem wiśniowym, smarować kremem, tworząc małe boki i układać jagody wiśni.
Krok 12:
Więc Złóż ciasto. Pozostaw na 6-8 godzin do namoczenia i zastygnięcia. Posyp zamrożone ciasto startą czekoladą.
Krok 13:
Dodatkowo możesz jakoś udekorować ciasto. Miłego poczęstunku!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g