ciasto Czarny Książę na kefirze

Klasyczne połączenie wiśni i czekolady-bardzo smaczne! Ciasto Black Prince na kefirze to doskonały wybór na każdą uroczystość. Specjalny akcent dodaje mu mielony cynamon, który świetnie komponuje się z czekoladą!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 64 % 28 g
232 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Czarny Książę na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Kefir używam 1,5% tłuszczu, jaja kategorii C1. Kakao jest naturalne, bez dodatku cukru. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij w puszystą pianę. Następnie ręcznie wymieszaj roztopione masło i kefir za pomocą trzepaczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao, wanilinę i cynamon. Wymieszaj wszystko w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na koniec dodaj sodę gaszoną octem. W cieście zacznie działać natychmiast, a ciasto stanie się bardziej przewiewne. Ciasto z dodaną sodą nie jest konieczne przez długi czas.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłączne naczynie do pieczenia (20 cm) przykryj pergaminem i włóż do niego przygotowane ciasto. Obróć formę w dowolnym kierunku, aby ciasto równomiernie rozeszło się w kierunku krawędzi. Dzięki temu w gotowym biszkopcie nie będzie guzka. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 45 do 60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika. Jeśli na wierzchu utworzył się mały guzek, można go lekko docisnąć, gdy biszkopt jest gorący. Wyjmij formę z biszkoptu i ostudź. Następnie zawiń biszkopt w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Leżący biszkopt jest dobrze cięty i mniej kruszy się. Pokrój go na 3 ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozmrozić jagody wiśni i spuścić z nich sok. Dodaj trochę wody i cukru do soku. Doprowadzić do wrzenia, aby cukier się rozpuścił, a następnie ostudzić. Będzie to impregnacja ciast.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku kremu połącz tłustą śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę. Im grubsza śmietana, tym grubszy i bardziej stabilny będzie krem. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25%. Aby ustabilizować krem, możesz użyć zagęszczacza do śmietany lub śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Moczyć ciasta impregnatem wiśniowym, smarować kremem, tworząc małe boki i układać jagody wiśni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Więc Złóż ciasto. Pozostaw na 6-8 godzin do namoczenia i zastygnięcia. Posyp zamrożone ciasto startą czekoladą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodatkowo możesz jakoś udekorować ciasto. Miłego poczęstunku!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy