ciasto Zebra na mleku

niezwykłe ciasto w paski na każdy dzień. Wygląd ciasta jest wyjątkowo atrakcyjny, a jego piękno dorównuje wielu złożonym deserom. Myślę, że dzieci będą zachwycone procesem robienia pasiastego ciasta z dorosłymi.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 77 % 43 g
251 kcal
IG: 7 / 2 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oba rodzaje ciasta (czekoladowe i białe) ugotujemy jednocześnie jak prawdziwi profesjonaliści! Jeśli nie czujesz się tak pewny siebie, możesz najpierw zrobić jedno, a potem drugie ciasto. Od czego zacząć zależy od ciebie. Więc weź dwie miski. Wbij jajko kurze do każdego z nich i wlej cukier. Dodaj sól i cukier waniliowy. Sól wzbogaci smak przyszłego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzepaczką naprzemiennie mieszaj obie mieszanki przez kilka minut, aż utworzą się lekkie bąbelki. Osiągnięcie całkowitego rozpuszczenia cukru na tym etapie nie jest konieczne, nadal będzie miał czas na stopienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko. Może być zarówno zimny, jak i w temperaturze pokojowej. Użyłam mleka o zawartości tłuszczu 3.2%. Smak ciasta będzie również zależeć od zawartości tłuszczu w mleku. Jak na zło, surowe prawo & quot; im grubsze, tym smaczniejsze & quot; działa i tu ... ponownie na przemian wymieszaj obie mieszanki trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej całą objętość sody (przeznaczoną na dwa rodzaje ciasta) do małej miski i zgaś całą objętość soku z cytryny. Łyżeczką rozprowadź sodę równo między dwiema miskami. Jeśli trochę mniej dostanie się do jednej miski, a trochę więcej sody do drugiej, absolutnie nic złego się nie stanie. Soda jest gaszona cytryną, aby wypieki dobrze wyrosły, były bujne i całkowicie upieczone w środku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przyszłym cieście czekoladowym dodaj kakao. Lepiej będzie przesiać go przez sitko, aby rozbić grudki. Mieszaj, aż nie będzie konieczne, aby nie poplamić trzepaczki. To nie jest lenistwo, ale pomysł racjonalizacyjny:) do białego ciasta na tym etapie nic nie dodajemy, pomija ruch.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do białego ciasta częściami, mieszając mieszaninę trzepaczką. Na samym końcu dodaj olej słonecznikowy i ponownie wymieszaj. Białe ciasto jest gotowe! Przesiej również mąkę w kawałkach do ciasta czekoladowego, wymieszaj, aż będzie gładka, a na koniec wymieszaj olej słonecznikowy. Ciasto czekoladowe jest gotowe! Mąka może zająć ci więcej/mniej. Skoncentruj się na teście. Powinien być gładki dzięki olejowi i lekko cieknący, aby swobodnie spływał z łyżki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego, aby później łatwiej było wyjąć ciasto. Mam okrągłą silikonową formę o średnicy 22 cm. Jeden na biały, drugi na ciasto czekoladowe. Teraz musisz wlać ciasto na łyżkę stołową do samego środka formy, naprzemiennie ciasto czekoladowe lub białe. Łyżka czekolady, potem łyżka bieli i tak dalej, aż skończy się całe ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak wygląda moje ciasto przed ostatnim etapem. Kręgi są wyraźnie widoczne. Dla mnie proces wylewania ciasta był dość żmudny, ale dzięki tej technologii uzyskuje się piękny wzór ciasta. Nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że jeśli ostatnia łyżka jest z ciastem czekoladowym, to ciasto ogólnie będzie wyglądać korzystniej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz ozdobić wierzch ciasta misternym wzorem. Za pomocą zwykłej wykałaczki przeciągnij kilka promieni od środka do krawędzi. A potem między tymi promieniami zrób jeszcze kilka, tylko odwrotnie: od krawędzi do środka. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny do czterdziestu minut, w zależności od piekarnika. Sprawdź gotowość wykałaczką. Jeśli przekłujesz sam środek ciasta, wykałaczka powinna pozostać sucha.

ciasto okazało się bardzo eleganckie. Cięcie to inna historia! Warstwy są dobrze renderowane, w rzeczywistości przypominając kolor zebry. Ciasto doskonale wyrosło i dobrze upieczone. Cóż, do smaku jest to najczęstsza babeczka! Nie oczekuj od Zebry czegoś nadprzyrodzonego.
Plus, osobiście nie miałem dość słodyczy. Możesz albo zwiększyć ilość cukru w cieście, albo po prostu podać ciasto, na przykład ze skondensowanym mlekiem lub dżemem.
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy