Sernik Czekoladowy

najsmaczniejsze, piękne, apetyczne, święto każdego dnia! Sernik czekoladowy to słynny amerykański deser, który mocno zdobył mistrzostwo świata miłośników słodyczy. Sernik czekoladowy ma bogatszy smak i gęstą konsystencję. Podbije serca i żołądki prawdziwych czekoladoholików!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 46 % 32 g
węglowodany 39 % 27 g
419 kcal
IG: 4 / 41 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik czekoladowy? Zacznij robić sernik od jego podstawy. Jak zrobić podstawę? Przygotuj jedzenie. Ponieważ sernik jest czekoladowy, lepiej jest wziąć czekoladowe ciasteczka. Jeśli twoje ciasteczka są zwykłe, dodaj trochę proszku kakaowego do smaku i łyżkę mleka. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło należy stopić dowolną z metod opisanych na końcu przepisu. Topiłem na małym ogniu w małej kadzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj ciasteczka na okruchy w dowolny dogodny sposób. Możesz użyć kombajnu, możesz miksera lub wałka do ciasta, tak jak ja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś okruchy ciastek do dużej miski. Wlej masło do okruchów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj ciasteczka i masło łyżką, powinna być lepka masa. Jeśli wydaje ci się sucha, dodaj trochę mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stwórz podstawę. Dno formy (mam ją o średnicy 20 cm, dzieloną) wyłożyć papierem pergaminowym. Wlej około 2/3 całego okruchu na dno formy i za pomocą szklanki ubij go gęstą warstwą. Wlej resztę po bokach i uformuj boki. Możesz zrobić sernik bez boków, a następnie wlej całe okruchy na dno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec bazę przez 15 minut w temperaturze 170 stopni w piekarniku. Następnie wyjmij formę z podstawą i pozostaw do ostygnięcia. Nie wyłączaj piekarnika, nadzienie odbywa się szybko. Zmniejsz ciepło do 130 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić nadzienie? Przygotuj dla niej jedzenie. Weź najgrubszą śmietanę. Możesz go zastąpić śmietaną, ale także tłuszczem. Czekoladę można wziąć zarówno gorzką, jak i mleczną, najważniejsze jest to, że jest to wysokiej jakości czekolada z masłem kakaowym, a nie tabliczka czekolady. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij śmietanę, ser, jajka z lodówki na 30 minut. Do tego przepisu wybieraj tylko wysokiej jakości świeże produkty, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpuść czekoladę. Jak rozpuścić czekoladę? Połam go na kawałki i włóż do miski. Możesz go podgrzać na kuchence, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Upewnij się, że czekolada się nie przegrzewa — pod patelnią, jeśli podgrzewasz w łaźni wodnej, wykonaj Minimalne ogrzewanie, aw kuchence mikrofalowej wybierz krótki czas i średni tryb.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj ser i proszek do uzyskania gładkości. Nie musisz używać miksera-masę należy wymieszać, a nie ubić! W przeciwnym razie w nadzieniu pojawią się bąbelki, a gotowy sernik będzie wyglądał jak dziurawy ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij wbijać jajka pojedynczo w masę serową, bardzo dobrze mieszając po każdym jajku. Najwygodniej jest to zrobić trzepaczką lub łopatką. Ważne! Na etapie dodawania jajek nie można użyć miksera! Nie spiesz się, mieszaj płynnie i unikaj ubijania masy, w przeciwnym razie stanie się płynna. (Należy pamiętać, że jeśli baza serowa jest przepełniona pęcherzykami powietrza, to podczas pieczenia sernik może puchnąć i pękać)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powinna uzyskać gładką, jednorodną masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj schłodzoną czekoladę, dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj śmietanę. Delikatnie wymieszaj trzepaczką, w żadnym wypadku nie ubijaj! W rezultacie nadzienie może uzyskać inną konsystencję: od płynnego do dość gęstego, jak śmietana. Gęstość mieszanki jajeczno-śmietanowo-serowej zależy od różnych powodów: nawet jeśli ser jest wysokiej jakości, może mieć różną gęstość i wilgotność, śmietana o tej samej zawartości tłuszczu może być bardziej płynna lub gęstsza, wpływa również na wybraną kategorię jaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej nadzienie na schłodzoną podstawę, spłaszcz górę. Lekko postukaj pleśnią o stół, aby wydobyć nadmiar pęcherzyków powietrza.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz sernik przez 1,5-2 godziny w temperaturze 130 stopni, tryb góra-dół. Umieść pojemnik z wodą na dnie. Po półtorej godzinie pieczenia zacznij obserwować wierzch sernika. Sernik nie powinien się zrumienić, góra powinna się chwycić, ale nadal być ruchoma. Gdy to nastąpi, wyłącz ogrzewanie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Schłodź sernik w kilku krokach. To ważne! Natychmiast po wyłączeniu pozostaw go w piekarniku na godzinę z uchylonymi drzwiami lub dłużej. (Wyjąłem, gdy piekarnik prawie ostygł). Następnie przytrzymaj w temperaturze pokojowej, aż forma całkowicie ostygnie, przykrywając serwetką. Następnie przesuń cienki nóż wzdłuż ścian formy i włóż do lodówki na noc. Rano ostrożnie zdejmij formę i udekoruj według własnego uznania. Smacznego!

ta liczba produktów jest zaprojektowana dla kształtu o średnicy 20 cm.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy