skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia bułek. Powinny mieć temperaturę pokojową. Podgrzejemy mleko i olej, ale lepiej wcześniej wyjąć jajko z lodówki. Jeśli zapomnisz to zrobić, włóż jajko na 5 minut do ciepłej wody. Zamiast miodu wziąłem cukier.
Krok 2:
Najpierw rozpuść masło. Podgrzałem go w rondlu na małym ogniu, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej. Roztopione masło powinno ostygnąć do temperatury pokojowej, więc zrób to pięć minut przed rozpoczęciem gotowania.
Krok 3:
Weź dużą miskę, wlej do niej dwie łyżki ciepłej wody i dodaj suche drożdże. Wymieszaj łyżką. pozostaw drożdże na 5 minut. Nie ma to na celu ich aktywacji, ale ich rozpuszczenia. Podczas interakcji z wodą drożdże stały się jak świeże.
Krok 4:
Dodaj roztopione masło, miód (mój cukier), jajko i ciepłe mleko do drożdży. Lekko go też podgrzej, ale nie przesadzaj, gorące mleko zabije żywe drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.
Krok 5:
Zacznij dodawać mąkę partiami, przesiewając ją wcześniej. Mąka zostanie nasycona powietrzem, a ciasto stanie się bardziej miękkie i przewiewne. Po każdej porcji mąki wymieszaj trzepaczką. Na samym końcu dodaj sól do ciasta.
Krok 6:
Im więcej mąki, tym trudniej będzie mieszać. Dlatego dalej zacznij zagniatać ciasto mikserem lub rękami.
Krok 7:
Wziąłem mikser z nasadkami do ciasta. Ciasto jest bardzo giętkie, szybko stało się gładkie i elastyczne i zaczęło odrywać się od ścian.
Krok 8:
Gdy ciasto w końcu połączy się w kulkę, zatrzymaj ugniatanie.
Krok 9:
Posmaruj miskę olejem roślinnym, włóż do niej ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. Wkładam miskę ciasta do niedziałającego piekarnika, nie ma przeciągów, a ciasto dobrze rośnie.
Krok 10:
W ciągu dwóch godzin ciasto podwoi się.
Krok 11:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Lekko ugniataj. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej części uformuj okrągły przedmiot. Aby to zrobić, wsuń krawędzie do środka, jakby zbierając ciasto w węzeł, Odwróć szew w dół i zwiń ręką, tworząc kulkę.
Krok 12:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Używam maty teflonowej. Ułóż bułki na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi dużą odległość. Moja blacha do pieczenia ma wymiary 30 * 40 cm i zmieści się na niej 6 bułek. Inne położyłem na małej blasze do pieczenia i sklejały się podczas pieczenia. Lepiej piec na dużych partiach.Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw bułki na kolejną godzinę.
Krok 13:
W ciągu godziny bułki wzrosną. Weź jajko, lekko ubij widelcem. Posmaruj każdą bułkę ubitym jajkiem za pomocą pędzla. Posyp sezamem na wierzchu.
Krok 14:
Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, tryb góra-dół, 15-18 minut.Powinny stać się rumiane. Wyjmij pierwszą blachę do pieczenia i natychmiast upiecz drugą. Schłodzić gotowe bułki i używać zgodnie z przeznaczeniem.
bardzo podobało mi się pieczenie tych bułek! gotowanie ich bardzo szybko, cały czas idzie na proofing. Okazuje się, że jest ich naprawdę dużo! 12 sztuk i są bardzo duże, o średnicy 10 cm. Następnym razem ugotuję połowę porcji.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g