domowe bułeczki hamburgerowe jak McDonald ' s

bujne, miękkie, przewiewne, z chrupiącym sezamem! Bardzo udany przepis na prawdziwe bułeczki na ulubione fast foody. Tworzą pyszne i piękne burgery. Ale także jako bułeczki są bardzo dobre! Okrągłe, różowe, Duże - jedno spojrzenie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 70 % 37 g
257 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do robienia bułek. Powinny mieć temperaturę pokojową. Podgrzejemy mleko i olej, ale lepiej wcześniej wyjąć jajko z lodówki. Jeśli zapomnisz to zrobić, włóż jajko na 5 minut do ciepłej wody. Zamiast miodu wziąłem cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozpuść masło. Podgrzałem go w rondlu na małym ogniu, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej. Roztopione masło powinno ostygnąć do temperatury pokojowej, więc zrób to pięć minut przed rozpoczęciem gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dużą miskę, wlej do niej dwie łyżki ciepłej wody i dodaj suche drożdże. Wymieszaj łyżką. pozostaw drożdże na 5 minut. Nie ma to na celu ich aktywacji, ale ich rozpuszczenia. Podczas interakcji z wodą drożdże stały się jak świeże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj roztopione masło, miód (mój cukier), jajko i ciepłe mleko do drożdży. Lekko go też podgrzej, ale nie przesadzaj, gorące mleko zabije żywe drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij dodawać mąkę partiami, przesiewając ją wcześniej. Mąka zostanie nasycona powietrzem, a ciasto stanie się bardziej miękkie i przewiewne. Po każdej porcji mąki wymieszaj trzepaczką. Na samym końcu dodaj sól do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Im więcej mąki, tym trudniej będzie mieszać. Dlatego dalej zacznij zagniatać ciasto mikserem lub rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wziąłem mikser z nasadkami do ciasta. Ciasto jest bardzo giętkie, szybko stało się gładkie i elastyczne i zaczęło odrywać się od ścian.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto w końcu połączy się w kulkę, zatrzymaj ugniatanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj miskę olejem roślinnym, włóż do niej ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. Wkładam miskę ciasta do niedziałającego piekarnika, nie ma przeciągów, a ciasto dobrze rośnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ciągu dwóch godzin ciasto podwoi się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Lekko ugniataj. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej części uformuj okrągły przedmiot. Aby to zrobić, wsuń krawędzie do środka, jakby zbierając ciasto w węzeł, Odwróć szew w dół i zwiń ręką, tworząc kulkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Używam maty teflonowej. Ułóż bułki na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi dużą odległość. Moja blacha do pieczenia ma wymiary 30 * 40 cm i zmieści się na niej 6 bułek. Inne położyłem na małej blasze do pieczenia i sklejały się podczas pieczenia. Lepiej piec na dużych partiach.Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw bułki na kolejną godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ciągu godziny bułki wzrosną. Weź jajko, lekko ubij widelcem. Posmaruj każdą bułkę ubitym jajkiem za pomocą pędzla. Posyp sezamem na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, tryb góra-dół, 15-18 minut.Powinny stać się rumiane. Wyjmij pierwszą blachę do pieczenia i natychmiast upiecz drugą. Schłodzić gotowe bułki i używać zgodnie z przeznaczeniem.

bardzo podobało mi się pieczenie tych bułek! gotowanie ich bardzo szybko, cały czas idzie na proofing. Okazuje się, że jest ich naprawdę dużo! 12 sztuk i są bardzo duże, o średnicy 10 cm. Następnym razem ugotuję połowę porcji.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy