ciasto truskawkowo-twarogowe

jasny, letni, pachnący, świąteczny, bardzo smaczny! Ciasto truskawkowo-twarogowe to otwarta tarta z kruchego ciasta z aromatycznym nadzieniem twarogowym i jasnym konfiturą ze świeżych jagód. Ciasto sprawi, że będziesz majstrować, ale wynik będzie tego wart!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 57 % 26 g
245 kcal
IG: 12 / 4 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z truskawkami i twarogiem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera połącz mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i sól. Ubij wszystko w drobną kruszonkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj żółtka i lodowatą wodę do okruchów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Gdy tylko ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski i przestanie przyklejać się do rąk, jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń ciasto w folię lub torebkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na arkuszu pergaminu w cienki okrąg o średnicy nieco większej niż średnica naczynia do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do natłuszczonego i posypanego mąką naczynia do pieczenia (Ø 22-24 cm) i zrób boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż papier na cieście, wlej suchy ładunek na wierzch (mam fasolę). Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Najpierw rozpuść masło i ostudź. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj truskawki, osusz i pokrój na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Ważne jest, aby po rozdzieleniu ani kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie nie zostanie wbita w pianę. Włóż białka do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce blendera włóż twaróg, stopione masło, żółtka, skrobię, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubijaj do uzyskania gładkości. Powinieneś uzyskać gęstą jednorodną lepką masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Białka ubij osobno, aż będą stabilne i puszyste.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z nadzieniem twarogowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na cieście i spłaszcz. W zależności od wybranego kształtu i wysokości boków możesz mieć trochę ciasta i/lub nadzienia twarogowego. Jeśli nadzienie pozostanie, możesz włożyć je do małej formy i upiec. Otrzymasz zapiekankę z twarogu z truskawkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ciasto do piekarnika na około 30 minut dłużej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz przygotuj bierzmowanie. Można go przygotować wieczorem i lekko podgrzać przed nałożeniem na ciasto. Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek do konfitury.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść truskawki i cukier w misce blendera. Ubij do puree.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej część puree i rozcieńcz w nim skrobię.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Resztę puree przelej na patelnię, umieść na małym ogniu i zagotuj. Gdy mieszanina zacznie się gotować, wlej puree ze skrobią i gotuj konfiturę, mieszając, aż zgęstnieje.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Jeszcze ciepła tarta równomiernie posmaruj wierzch konfiturą truskawkową. Ostudzić tartę w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi truskawkami. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy