skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z truskawkami i twarogiem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce blendera połącz mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i sól. Ubij wszystko w drobną kruszonkę.
Krok 3:
Dodaj żółtka i lodowatą wodę do okruchów.
Krok 4:
Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Gdy tylko ciasto zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski i przestanie przyklejać się do rąk, jest gotowe.
Krok 5:
Zawiń ciasto w folię lub torebkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na arkuszu pergaminu w cienki okrąg o średnicy nieco większej niż średnica naczynia do pieczenia.
Krok 7:
Przenieś ciasto do natłuszczonego i posypanego mąką naczynia do pieczenia (Ø 22-24 cm) i zrób boki.
Krok 8:
Połóż papier na cieście, wlej suchy ładunek na wierzch (mam fasolę). Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut.
Krok 9:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Najpierw rozpuść masło i ostudź. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 10:
Umyj truskawki, osusz i pokrój na małe kawałki.
Krok 11:
Podziel jajka na żółtka i białka. Ważne jest, aby po rozdzieleniu ani kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie nie zostanie wbita w pianę. Włóż białka do lodówki.
Krok 12:
W misce blendera włóż twaróg, stopione masło, żółtka, skrobię, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubijaj do uzyskania gładkości. Powinieneś uzyskać gęstą jednorodną lepką masę.
Krok 13:
Białka ubij osobno, aż będą stabilne i puszyste.
Krok 14:
Delikatnie wymieszaj ubite białka z nadzieniem twarogowym.
Krok 15:
Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
Krok 16:
Rozłóż nadzienie twarogowe na cieście i spłaszcz. W zależności od wybranego kształtu i wysokości boków możesz mieć trochę ciasta i/lub nadzienia twarogowego. Jeśli nadzienie pozostanie, możesz włożyć je do małej formy i upiec. Otrzymasz zapiekankę z twarogu z truskawkami.
Krok 17:
Włóż ciasto do piekarnika na około 30 minut dłużej.
Krok 18:
Teraz przygotuj bierzmowanie. Można go przygotować wieczorem i lekko podgrzać przed nałożeniem na ciasto. Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek do konfitury.
Krok 19:
Umieść truskawki i cukier w misce blendera. Ubij do puree.
Krok 20:
Wlej część puree i rozcieńcz w nim skrobię.
Krok 21:
Resztę puree przelej na patelnię, umieść na małym ogniu i zagotuj. Gdy mieszanina zacznie się gotować, wlej puree ze skrobią i gotuj konfiturę, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 22:
Jeszcze ciepła tarta równomiernie posmaruj wierzch konfiturą truskawkową. Ostudzić tartę w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
Krok 23:
Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi truskawkami. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g