Boże Narodzenie Stollen

w Niemczech bez stollena nie są święta! Dowiedz się, dlaczego Niemcy go kochają! Od bardzo dawna chciałem ugotować Stollen drożdżowy, ale nadal nie mogłem znaleźć odpowiedniego przepisu, ponieważ wszystkie przepisy, które znalazłem z nazwą & quot; klasyczny & quot;, zawsze znacznie różniły się od siebie proporcjami, więc wyciągnąłem własne z kilku przepisów:) naprawdę mam nadzieję, że jest podobny do oryginału, ale mogę powiedzieć na pewno, że okazało się bardzo smaczne. Stollen smakuje jak coś pomiędzy bułką a babeczką. Stollen okazuje się umiarkowanie słodki, główną słodyczą rodzynek, jeśli lubisz słodsze, możesz dodać więcej cukru. Ponieważ przepis daje 2 stolleny, jedliśmy jeden od razu, a drugi starałem się ukryć, ale mi się nie udało, leżał tylko 4 dni, ale nawet po tych dniach stał się bardziej aromatyczny niż zaraz po upieczeniu. Spróbuj gotować, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 65 % 47 g
384 kcal
IG: 4 / 23 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wieczorem moczymy rodzynki, obrane orzechy i skórkę w koniaku i nalewce waniliowej (jeśli użyjesz cukru waniliowego, dodajesz go do ciasta). Jeśli kupiłeś migdały w skórce, musisz je obrać, w przeciwnym razie skorupa orzechów da gorycz. Aby to zrobić, zalej migdały gorącą przegotowaną wodą i odstaw na 10-15 minut. Skorupa puchnie i można ją łatwo zdjąć rękami. Możesz odrzucić orzechy na metalowym sicie i lekko pocierać, skorupa pozostanie w tyle.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnego dnia przygotowujemy ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło do mleka i stopniowo podgrzewaj mleko, aby stopić masło (można to zrobić na kuchence lub za pomocą kuchenki mikrofalowej).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do mieszanki mlecznej i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa trochę ostygnie, dodaj żółtko i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę. Dodaj świeże prasowane drożdże i zmiel je mąką na małe okruchy (jeśli użyjesz nowych drożdży, lepiej je Aktywuj, aby sprawdzić kiełkowanie, w tym celu rozcieńcz drożdże w 100 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę. cukier, pozostaw mieszaninę na 15 minut, jeśli po tym czasie na wierzchu pojawiła się Piankowa Czapka, drożdże są dobre, jeśli nie ma czapki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że drożdże są słabe lub

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dobrze schłodzoną mieszankę mleka do mieszanki mąki i zagniataj miękkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz bardzo ważne jest, aby dobrze zagnieść ciasto. Ugniatamy go przez 7-10 minut. Zagniecione ciasto wysyłamy do miski i pozwalamy odpocząć, a objętość wzrośnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze ugniatamy ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy na stole i zaczynamy mieszać w nim nasze suszone owoce namoczone w koniaku

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I ponownie zostaw podejście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dopasuj ciasto do 2 równych części i uformuj Stollen.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby to zrobić, rozciągnij każdą część w prostokąt i przykryj drugą połową (bardzo prosta czynność ,ale trudno to wyjaśnić:)),

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ale nie pokrywamy całkowicie, ale zostawiamy mały prześwit

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Iw tej formie przenosimy go na blachę do pieczenia (najłatwiej jest natychmiast uformować na blasze do pieczenia). Tworzymy również drugi Stollen i pozwalamy im podejść przez około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez około 40 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe stolleny jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem (smarujemy obficie, nie żałując) i posypujemy cukrem pudrem(i nie musisz tego żałować). Niech całkowicie ostygnie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zgodnie z tradycją Stollen jest starannie owinięty folią lub pergaminem, umieszczony w hermetycznym pojemniku i stojący w zimnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie (dostałem 4 dni, po czym został znaleziony:))

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy