skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wieczorem moczymy rodzynki, obrane orzechy i skórkę w koniaku i nalewce waniliowej (jeśli użyjesz cukru waniliowego, dodajesz go do ciasta). Jeśli kupiłeś migdały w skórce, musisz je obrać, w przeciwnym razie skorupa orzechów da gorycz. Aby to zrobić, zalej migdały gorącą przegotowaną wodą i odstaw na 10-15 minut. Skorupa puchnie i można ją łatwo zdjąć rękami. Możesz odrzucić orzechy na metalowym sicie i lekko pocierać, skorupa pozostanie w tyle.
Krok 2:
Następnego dnia przygotowujemy ciasto.
Krok 3:
Dodaj masło do mleka i stopniowo podgrzewaj mleko, aby stopić masło (można to zrobić na kuchence lub za pomocą kuchenki mikrofalowej).
Krok 4:
Dodaj cukier do mieszanki mlecznej i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Gdy masa trochę ostygnie, dodaj żółtko i wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę. Dodaj świeże prasowane drożdże i zmiel je mąką na małe okruchy (jeśli użyjesz nowych drożdży, lepiej je Aktywuj, aby sprawdzić kiełkowanie, w tym celu rozcieńcz drożdże w 100 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę. cukier, pozostaw mieszaninę na 15 minut, jeśli po tym czasie na wierzchu pojawiła się Piankowa Czapka, drożdże są dobre, jeśli nie ma czapki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że drożdże są słabe lub
Krok 7:
Wlej dobrze schłodzoną mieszankę mleka do mieszanki mąki i zagniataj miękkie ciasto.
Krok 8:
Teraz bardzo ważne jest, aby dobrze zagnieść ciasto. Ugniatamy go przez 7-10 minut. Zagniecione ciasto wysyłamy do miski i pozwalamy odpocząć, a objętość wzrośnie.
Krok 9:
Dobrze ugniatamy ciasto.
Krok 10:
Kładziemy na stole i zaczynamy mieszać w nim nasze suszone owoce namoczone w koniaku
Krok 11:
I ponownie zostaw podejście.
Krok 12:
Dopasuj ciasto do 2 równych części i uformuj Stollen.
Krok 13:
Aby to zrobić, rozciągnij każdą część w prostokąt i przykryj drugą połową (bardzo prosta czynność ,ale trudno to wyjaśnić:)),
Krok 14:
Ale nie pokrywamy całkowicie, ale zostawiamy mały prześwit
Krok 15:
Iw tej formie przenosimy go na blachę do pieczenia (najłatwiej jest natychmiast uformować na blasze do pieczenia). Tworzymy również drugi Stollen i pozwalamy im podejść przez około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez około 40 minut.
Krok 16:
Gotowe stolleny jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem (smarujemy obficie, nie żałując) i posypujemy cukrem pudrem(i nie musisz tego żałować). Niech całkowicie ostygnie.
Krok 17:
Zgodnie z tradycją Stollen jest starannie owinięty folią lub pergaminem, umieszczony w hermetycznym pojemniku i stojący w zimnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie (dostałem 4 dni, po czym został znaleziony:))
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g