Szybkie ciasto rybne

proste, satysfakcjonujące, smaczne, nawet początkujący może to zrobić! Szybkie ciasto rybne z ryb w puszkach to prawdziwy ratownik dla tych, którzy mają mało czasu na poważniejsze problemy z pieczeniem. Możesz go przygotować z tego, co masz pod ręką: kwaśnej śmietany, jogurtu, kefiru lub jogurtu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej maślane ciasto, dodaj dowolne masło.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 54 % 20 g
188 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto rybne? Weź produkty według listy. Możesz wziąć dowolną konserwę rybną w oleju (mam śledzia iwasi). Zsiadłe mleko jest albo domowe, albo zakupione, bez różnicy. Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zsiadłe mleko do miski do wyrabiania ciasta, rozbij tam jajka, dodaj trochę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę. Dobrze wymieszaj mieszaninę widelcem, aż będzie gładka. Soda natychmiast zacznie reagować w kwaśnym środowisku-mieszanina będzie lekko bulgotać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj, aby nie tworzyć grudek. Odstaw ciasto na 15-20 minut fermentacji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmij się nadzieniem do ciasta. Aby to zrobić, obierz i drobno posiekaj cebulę. Otwórz puszkę konserwy i spuść cały płyn, nie będziemy go tutaj potrzebować. Zetrzyj samą rybę widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Blachę do pieczenia wyłożyć naoliwionym pergaminem i wylać na nią połowę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż przygotowaną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A na wierzch cebuli rozłóż lekko rozgniecioną rybę w puszkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij drugą częścią ciasta. Umieść szybkie ciasto rybne w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i gotuj przez kolejne 20 minut, w zależności od piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto wyrośnie i zarumieni się. Góra następnie lekko opadnie-to normalne.

ciasto jest doskonałe, nadzienie jest soczyste dzięki warstwie cebuli. Ciasto można podawać ze śmietaną lub bez na przekąskę, na śniadanie lub kolację lub jako dodatek do obiadu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy