skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto rybne? Weź produkty według listy. Możesz wziąć dowolną konserwę rybną w oleju (mam śledzia iwasi). Zsiadłe mleko jest albo domowe, albo zakupione, bez różnicy. Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Wlej zsiadłe mleko do miski do wyrabiania ciasta, rozbij tam jajka, dodaj trochę soli.
Krok 3:
Dodaj sodę. Dobrze wymieszaj mieszaninę widelcem, aż będzie gładka. Soda natychmiast zacznie reagować w kwaśnym środowisku-mieszanina będzie lekko bulgotać.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj, aby nie tworzyć grudek. Odstaw ciasto na 15-20 minut fermentacji.
Krok 5:
W międzyczasie zajmij się nadzieniem do ciasta. Aby to zrobić, obierz i drobno posiekaj cebulę. Otwórz puszkę konserwy i spuść cały płyn, nie będziemy go tutaj potrzebować. Zetrzyj samą rybę widelcem.
Krok 6:
Blachę do pieczenia wyłożyć naoliwionym pergaminem i wylać na nią połowę ciasta.
Krok 7:
Następnie ułóż przygotowaną cebulę.
Krok 8:
A na wierzch cebuli rozłóż lekko rozgniecioną rybę w puszkach.
Krok 9:
Wypełnij drugą częścią ciasta. Umieść szybkie ciasto rybne w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i gotuj przez kolejne 20 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 10:
Ciasto wyrośnie i zarumieni się. Góra następnie lekko opadnie-to normalne.
ciasto jest doskonałe, nadzienie jest soczyste dzięki warstwie cebuli. Ciasto można podawać ze śmietaną lub bez na przekąskę, na śniadanie lub kolację lub jako dodatek do obiadu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g