ciasto na ciasto

aromatyczny, płynny, szybki i łatwy w przygotowaniu! To ciasto na ciasto jest przygotowywane z dodatkiem maku, który sprawia, że przyszłe ciasto jest nie tylko piękne Na zewnątrz, ale także bardzo smaczne. Ciasta można pokroić na kilka warstw lub upiec osobno.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 67 % 40 g
302 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na ciasto? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zrobię makowy biszkopt. Jeśli chcesz dostać biszkopt waniliowy, nie możesz dodać maku. Aby uzyskać biszkopt czekoladowy, dodaj kolejne 2-3 łyżki kakao.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim zalej makiem wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Następnie wyrzuć go na drobny sitko i spłucz zimną wodą. Poczekaj na całą wodę ze szkła makowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno połącz masło z mlekiem i podpal. Doprowadzić do wrzenia, aby masło całkowicie się rozpuściło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z cukrem w misce do ubijania. Włącz mikser na największą moc i ubij jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Miska do ubijania musi być sucha i beztłuszczowa, w przeciwnym razie jajka nie będą się ubijać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do ubitych jajek, dodając na przemian przesianą mąkę z sodą i wanilią oraz gorące mleko z masłem. Staraj się mieszać ręcznie trzepaczką delikatnie, od dołu do góry, aby masa pozostała bujna i przewiewna. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, weź to pod uwagę, skup się na konsystencji ciasta. Nie powinien być zbyt gęsty, będzie wyglądał jak umiarkowanie płynna śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gotowe ciasto wmieszaj mak. Szybko rozprowadzi się po całym cieście. Ciasto powinno pozostać przewiewne. To dzięki dobrze ubitym jajkom z cukrem ciasto ma taką objętość, a gotowy produkt będzie bardzo delikatny i porowaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia pergaminem i połóż na nim boki. Ciasto przełożyć do formy (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na kilka godzin, aby leżała. Taki biszkopt będzie łatwiejszy do cięcia i mniej kruszy się. Można go pokroić na 3-4 ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak pięknie będzie wyglądał biszkopt makowy w cieście!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

lubię układać takie ciasta łatwym do przygotowania kremem, który zawsze robię na oko: około 450-500 g śmietany wysokiej jakości śmietany, 5 łyżek cukru pudru i 1,5 paczki twarogu (gdzieś 250-300 g). Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj (już bez miksera) z miękkim twarogiem. Twaróg powinien być jednorodny, miękki, ale nie płynny. Proporcje są przybliżone, możesz zwiększyć ilość twarogu i zmniejszyć śmietanę lub odwrotnie. To samo z cukrem pudrem: Dodaj w dwóch lub trzech dawkach i dostosuj słodycz dla siebie. 

można również wybrać krem do ciasta na każdy gust tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy