skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na ciasto? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zrobię makowy biszkopt. Jeśli chcesz dostać biszkopt waniliowy, nie możesz dodać maku. Aby uzyskać biszkopt czekoladowy, dodaj kolejne 2-3 łyżki kakao.
Krok 2:
Przede wszystkim zalej makiem wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Następnie wyrzuć go na drobny sitko i spłucz zimną wodą. Poczekaj na całą wodę ze szkła makowego.
Krok 3:
Osobno połącz masło z mlekiem i podpal. Doprowadzić do wrzenia, aby masło całkowicie się rozpuściło.
Krok 4:
Połącz jajka z cukrem w misce do ubijania. Włącz mikser na największą moc i ubij jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Miska do ubijania musi być sucha i beztłuszczowa, w przeciwnym razie jajka nie będą się ubijać.
Krok 5:
Dodaj do ubitych jajek, dodając na przemian przesianą mąkę z sodą i wanilią oraz gorące mleko z masłem. Staraj się mieszać ręcznie trzepaczką delikatnie, od dołu do góry, aby masa pozostała bujna i przewiewna. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, weź to pod uwagę, skup się na konsystencji ciasta. Nie powinien być zbyt gęsty, będzie wyglądał jak umiarkowanie płynna śmietana.
Krok 6:
W gotowe ciasto wmieszaj mak. Szybko rozprowadzi się po całym cieście. Ciasto powinno pozostać przewiewne. To dzięki dobrze ubitym jajkom z cukrem ciasto ma taką objętość, a gotowy produkt będzie bardzo delikatny i porowaty.
Krok 7:
Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia pergaminem i połóż na nim boki. Ciasto przełożyć do formy (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na kilka godzin, aby leżała. Taki biszkopt będzie łatwiejszy do cięcia i mniej kruszy się. Można go pokroić na 3-4 ciasta.
Krok 9:
Tak pięknie będzie wyglądał biszkopt makowy w cieście!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji
o cechach piekarników
!
lubię układać takie ciasta łatwym do przygotowania kremem, który zawsze robię na oko: około 450-500 g śmietany wysokiej jakości śmietany, 5 łyżek cukru pudru i 1,5 paczki twarogu (gdzieś 250-300 g). Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj (już bez miksera) z miękkim twarogiem. Twaróg powinien być jednorodny, miękki, ale nie płynny. Proporcje są przybliżone, możesz zwiększyć ilość twarogu i zmniejszyć śmietanę lub odwrotnie. To samo z cukrem pudrem: Dodaj w dwóch lub trzech dawkach i dostosuj słodycz dla siebie.
można również wybrać krem do ciasta na każdy gust
tutaj
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g