skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż suche drożdże do miski, zalej wodą, podgrzaną do ciepłego stanu, a następnie wlej cukier, wymieszaj, pozostaw na 10 minut, aby reakcja przebiegła.
2. W międzyczasie włóż żółtka do osobnej miski, ubij je mikserem, a następnie wlej do nich mieszaninę drożdży i wlej przesianą mąkę. Schłodzone masło kroimy w kostkę, rozprowadzamy do pozostałych składników, zagniatamy ciasto. Na tym etapie jest bardzo miękki, lekko przykleja się do dłoni, to normalne. Przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na dwie godziny.
3. Po określonym czasie kontynuujemy pracę z ciastem, dodajemy do niego płynny miód (jeśli miód nie jest płynny, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej), trzy żółtka kurczaka, wlać cukier i wlać wodę, przesiać mąkę, ponownie zagnieść ciasto. Następnie dodaj pozostałe żółtka, zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Na tym etapie powinien być już wystarczająco plastyczny, nie przyklejać się do rąk.
4. Rozpuść masło, wlej do gotowego ciasta, dodaj szczyptę soli i waniliny, a także kandyzowane owoce i rodzynki, ponownie zagniataj ciasto, aby dodane składniki były jak najbardziej równomiernie rozłożone. Przykryj miskę ciastem ręcznikiem, pozostaw na godzinę w cieple.
5. Ciasto układamy w formie, pozostawiamy na kolejne cztery godziny, w tym czasie ciasto dobrze się sprawdzi. Po określonym czasie wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy przez godzinę. Gotowy chleb wielkanocny posypujemy posypką cukierniczą i prażonymi orzeszkami ziemnymi. W razie potrzeby możesz ozdobić w inny sposób, jak chcesz.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g