chleb wielkanocny

Dołącz do kuchni włoskiej! Spróbuj doskonałych wypieków! Włoski chleb wielkanocny jest przygotowywany w ciekawy sposób w dwóch ugniataniach. Przygotowanie prawidłowego testu zajmuje dużo czasu, ale w końcu wynik jest doskonały! Tradycyjnie taki chleb piecze się w kształcie krzyża lub ptaka przypominającego latającego gołębia. Jeśli nie ma takich form, możesz użyć innych, najważniejsze jest, aby spróbować prawdziwego smaku chleba wielkanocnego.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 71 % 49 g
341 kcal
IG: 4 / 6 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

1. Włóż suche drożdże do miski, zalej wodą, podgrzaną do ciepłego stanu, a następnie wlej cukier, wymieszaj, pozostaw na 10 minut, aby reakcja przebiegła.

2. W międzyczasie włóż żółtka do osobnej miski, ubij je mikserem, a następnie wlej do nich mieszaninę drożdży i wlej przesianą mąkę. Schłodzone masło kroimy w kostkę, rozprowadzamy do pozostałych składników, zagniatamy ciasto. Na tym etapie jest bardzo miękki, lekko przykleja się do dłoni, to normalne. Przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na dwie godziny.

3. Po określonym czasie kontynuujemy pracę z ciastem, dodajemy do niego płynny miód (jeśli miód nie jest płynny, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej), trzy żółtka kurczaka, wlać cukier i wlać wodę, przesiać mąkę, ponownie zagnieść ciasto. Następnie dodaj pozostałe żółtka, zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Na tym etapie powinien być już wystarczająco plastyczny, nie przyklejać się do rąk.

4. Rozpuść masło, wlej do gotowego ciasta, dodaj szczyptę soli i waniliny, a także kandyzowane owoce i rodzynki, ponownie zagniataj ciasto, aby dodane składniki były jak najbardziej równomiernie rozłożone. Przykryj miskę ciastem ręcznikiem, pozostaw na godzinę w cieple.

5. Ciasto układamy w formie, pozostawiamy na kolejne cztery godziny, w tym czasie ciasto dobrze się sprawdzi. Po określonym czasie wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy przez godzinę. Gotowy chleb wielkanocny posypujemy posypką cukierniczą i prażonymi orzeszkami ziemnymi. W razie potrzeby możesz ozdobić w inny sposób, jak chcesz.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy