Ciasto Rainbow

jasny i pyszny prawdziwy świąteczny przystojniak! Takie ciasto zachwyci nawet dorosłych swoim wyglądem i smakiem. A dzieci będą po prostu zachwycone! Wewnątrz biszkopty waniliowe z kremem śmietanowo-twarogowym i malinami. A dekoracja jest prosta!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 66 % 38 g
284 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biszkopt będzie wymagał: jaj kurzych C0 świeżo z lodówki, mąki pszennej najwyższej jakości, cukru i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek i przenieś do miski, dodaj cukier. Na razie włóż białka z powrotem do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy maksymalnej prędkości miksera ubij żółtka na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz trzepaczkę miksera. Dodaj sól do białek i zacznij ubijać na najniższych obrotach miksera. Stopniowo zwiększając prędkość do maksimum, gdy białka zaczną zwiększać objętość. Stopniowo dodawaj również cukier. Żółtka ubijam zwykłym mikserem, a białka w tym samym czasie bije mikser planetarny. Tak więc obie mieszanki będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Białka ubijaj do twardych, stabilnych szczytów. Zawartość miski nie powinna wyciekać podczas przechylania. Nie ma potrzeby stukania trzepaczką o krawędzie miski, strząsając białka. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma gwałtownych ruchów podczas przygotowywania biszkoptu, a wynik cię zadowoli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami za pomocą łopatki do gotowania. Mieszaj od krawędzi do środka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przesiej mąkę w częściach. Wtrącaj ją równie delikatnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy, której dno jest nasmarowane olejem roślinnym. Mam silikonową formę o średnicy 18 cm, Wysokość boku 6 cm Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podczas pieczenia lepiej nie otwierać drzwi, aby biszkopt się nie opalił. Sprawdź gotowość wykałaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć gotowy biszkopt bezpośrednio w formie i umieść na dowolnym ruszcie. Więc nie osiądzie pod własnym ciężarem podczas chłodzenia. Schłodzić biszkopt do temperatury pokojowej. Użyj noża, aby ostrożnie przejść wzdłuż krawędzi formy, aby biszkopt lepiej się oddzielił. Oto taki bujny przystojniak, który dostałem. Dokładnie 6 cm. zalecam pozostawienie biszkoptu na noc w lodówce. Ale w zasadzie możesz z nim pracować natychmiast po ochłodzeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polecam przenieść śmietanę do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami gęstej gazy. Umieść durszlak na głębokiej misce i pozostaw na noc w lodówce. Więc śmietana stanie się jeszcze grubsza, co jest dobre dla kremu. Przygotowałem biszkopt i śmietanę dzień wcześniej, a Wszystko inne - następnego dnia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku kremu do warstwowania w osobnej misce połącz twaróg, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mikserem wymieszaj krem, aż wszystkie składniki się połączą. Włóż krem na chwilę do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój biszkopt na trzy ciasta ostrym nożem lub sznurkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do impregnacji wymieszaj dżem i przefiltrowaną wodę. Lepiej jest wziąć lekki dżem: żółty lub pomarańczowy. Mam rokitnik z orzeszkami pinii, ale nie używam orzechów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Montaż. Namocz pierwsze ciasto syropem. Posmaruj go równomiernie połową! śmietany twarogowej. Ten krem nadaje się tylko do nakładania warstw, nie jest zbyt stabilny, aby wyrównać wykończenie. Ale dla ciast - idealny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż połowę malin (świeżych lub rozmrożonych). Możesz bezpiecznie umieścić więcej niż ja. Żal mi czegoś z jagód:) po drugie ciasto, impregnacja, reszta śmietany i malin. Namocz Ostatnie ciasto syropem, przykryj ciasto i wstaw na chwilę do lodówki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zróbmy krem wyrównujący. Aby to zrobić, wymieszaj trzepaczką miękkie masło i cukier puder. Następnie ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 2 minuty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj mascarpone z lodówki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I ponownie ubij mikserem z dużą prędkością. Krem będzie gotowy za 3 minuty.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj wierzch i boki ciasta tym kremem. Przed podaniem udekoruj ciasto. Z drażetek owocowych ułóż tęczę i spódnicę w kręgu ciasta, a z mini chmurki Marshmallow. Rozłóż posypkę cukierniczą (najlepiej białą) od dołu. Ciasto jest gotowe!

to ciasto wyszło naprawdę cudownie. Jego waga wynosi około 2 kg. miękkie, wilgotne ciasta, kwaśność malin doskonale łączy się ze słodyczą kremów.

jedyną rzeczą jest to, że drażetka owocowa drugiego dnia oddaje część swojego barwnika kremowi i staje się twarda z powodu temperatury w lodówce. Ale ze względu na takie piękno możesz być cierpliwy :)

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde danie w piekarniku odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go wcześniej (w kroku

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy