skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biszkopt będzie wymagał: jaj kurzych C0 świeżo z lodówki, mąki pszennej najwyższej jakości, cukru i soli.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek i przenieś do miski, dodaj cukier. Na razie włóż białka z powrotem do lodówki.
Krok 3:
Przy maksymalnej prędkości miksera ubij żółtka na puszystą, jasną masę.
Krok 4:
Umyj i osusz trzepaczkę miksera. Dodaj sól do białek i zacznij ubijać na najniższych obrotach miksera. Stopniowo zwiększając prędkość do maksimum, gdy białka zaczną zwiększać objętość. Stopniowo dodawaj również cukier. Żółtka ubijam zwykłym mikserem, a białka w tym samym czasie bije mikser planetarny. Tak więc obie mieszanki będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
Krok 5:
Białka ubijaj do twardych, stabilnych szczytów. Zawartość miski nie powinna wyciekać podczas przechylania. Nie ma potrzeby stukania trzepaczką o krawędzie miski, strząsając białka. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma gwałtownych ruchów podczas przygotowywania biszkoptu, a wynik cię zadowoli.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami za pomocą łopatki do gotowania. Mieszaj od krawędzi do środka.
Krok 7:
Następnie przesiej mąkę w częściach. Wtrącaj ją równie delikatnie.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy, której dno jest nasmarowane olejem roślinnym. Mam silikonową formę o średnicy 18 cm, Wysokość boku 6 cm Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podczas pieczenia lepiej nie otwierać drzwi, aby biszkopt się nie opalił. Sprawdź gotowość wykałaczką.
Krok 9:
Odwróć gotowy biszkopt bezpośrednio w formie i umieść na dowolnym ruszcie. Więc nie osiądzie pod własnym ciężarem podczas chłodzenia. Schłodzić biszkopt do temperatury pokojowej. Użyj noża, aby ostrożnie przejść wzdłuż krawędzi formy, aby biszkopt lepiej się oddzielił. Oto taki bujny przystojniak, który dostałem. Dokładnie 6 cm. zalecam pozostawienie biszkoptu na noc w lodówce. Ale w zasadzie możesz z nim pracować natychmiast po ochłodzeniu.
Krok 10:
Polecam przenieść śmietanę do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami gęstej gazy. Umieść durszlak na głębokiej misce i pozostaw na noc w lodówce. Więc śmietana stanie się jeszcze grubsza, co jest dobre dla kremu. Przygotowałem biszkopt i śmietanę dzień wcześniej, a Wszystko inne - następnego dnia.
Krok 11:
W przypadku kremu do warstwowania w osobnej misce połącz twaróg, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 12:
Mikserem wymieszaj krem, aż wszystkie składniki się połączą. Włóż krem na chwilę do lodówki.
Krok 13:
Pokrój biszkopt na trzy ciasta ostrym nożem lub sznurkiem.
Krok 14:
Do impregnacji wymieszaj dżem i przefiltrowaną wodę. Lepiej jest wziąć lekki dżem: żółty lub pomarańczowy. Mam rokitnik z orzeszkami pinii, ale nie używam orzechów.
Krok 15:
Montaż. Namocz pierwsze ciasto syropem. Posmaruj go równomiernie połową! śmietany twarogowej. Ten krem nadaje się tylko do nakładania warstw, nie jest zbyt stabilny, aby wyrównać wykończenie. Ale dla ciast - idealny.
Krok 16:
Rozłóż połowę malin (świeżych lub rozmrożonych). Możesz bezpiecznie umieścić więcej niż ja. Żal mi czegoś z jagód:) po drugie ciasto, impregnacja, reszta śmietany i malin. Namocz Ostatnie ciasto syropem, przykryj ciasto i wstaw na chwilę do lodówki.
Krok 17:
Zróbmy krem wyrównujący. Aby to zrobić, wymieszaj trzepaczką miękkie masło i cukier puder. Następnie ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 2 minuty.
Krok 18:
Dodaj mascarpone z lodówki.
Krok 19:
I ponownie ubij mikserem z dużą prędkością. Krem będzie gotowy za 3 minuty.
Krok 20:
Przykryj wierzch i boki ciasta tym kremem. Przed podaniem udekoruj ciasto. Z drażetek owocowych ułóż tęczę i spódnicę w kręgu ciasta, a z mini chmurki Marshmallow. Rozłóż posypkę cukierniczą (najlepiej białą) od dołu. Ciasto jest gotowe!
to ciasto wyszło naprawdę cudownie. Jego waga wynosi około 2 kg. miękkie, wilgotne ciasta, kwaśność malin doskonale łączy się ze słodyczą kremów.
jedyną rzeczą jest to, że drażetka owocowa drugiego dnia oddaje część swojego barwnika kremowi i staje się twarda z powodu temperatury w lodówce. Ale ze względu na takie piękno możesz być cierpliwy :)
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde danie w piekarniku odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go wcześniej (w kroku
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g