galaretka z kapustą na majonezie

Szybkie ciasto z jarmużu-oszczędność czasu i pieniędzy! Nigdy nie robiłam ciast na majonezie, a okazuje się, że jest bardzo smaczny! Ten przepis przyciągnął swoją lekkością i szybkością; wszystko wymieszać i ułożyć w formie. Piękno! Ciasto jest bardzo miękkie, przewiewne, z dużą ilością nadzienia. Ciasto można posypać sezamem przed pieczeniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 45 % 10 g
136 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Farsz. Posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i lekko ugniataj rękami, aby dać sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto. Połącz śmietanę z majonezem, mąką i jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia i sól. Jeszcze raz wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej kapustę ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, połóż kapustę. Piec w 180°C przez około 35 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy