skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
W czystej, głębokiej misce rozbij jajka, dodaj cukier i sól. Ubij mikserem.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem na pianę objętościową. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wanilit. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie,puszyste.
Krok 4:
Ciasto nie powinno być ani płynne, ani gęste.
Krok 5:
Nasmaruj formę olejem i posyp mąką. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Biszkopt można upiec w multicookerze.(program & quot; pieczenie & quot;1 godz.)
Krok 6:
Wyjmij biszkopt i ostudź.
Krok 7:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem: jajko, cukier i mąkę wcieramy w miskę.
Krok 8:
Pocierać do uzyskania gładkości.
Krok 9:
Dodaj mleko do masy śmietanki, dokładnie wymieszaj i gotuj śmietanę na małym ogniu. Podczas gotowania kremu należy ciągle mieszać, w przeciwnym razie tworzą się grudki, a krem może się palić. Robię taki krem w kąpieli wodnej, więc jest bezpieczniejszy i wygodniejszy.
Krok 10:
Kaka tylko krem zgęstniał i pojawiły się pierwsze bąbelki, zdjąć z ognia i dodać masło. Schłodzić śmietanę.
Krok 11:
Pokrój schłodzony biszkopt na 2 ciasta.
Krok 12:
Zagotuj syrop z cukru i wody. Namocz dolne ciasto.
Krok 13:
Rozłóż krem na cieście. Pozostaw 2 łyżki na wierzchu powłoki.
Krok 14:
Przykryj drugim ciastem, a pozostałą śmietaną posmaruj całe ciasto.
Krok 15:
Rozbij tabliczkę czekolady i rozpuść ją z masłem.
Krok 16:
Nałóż gorącą czekoladę na ciasto
Krok 17:
Napełnij całe ciasto czekoladą. Gdy czekolada stwardnieje - ciasto jest gotowe. Możesz podawać na stole w tej formie.
Krok 18:
Można ozdobić na przykład gwiazdkami mastyksu i kolorowym proszkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g