ciasto Czarodziejka z mastyksu

delikatne ciasto biszkoptowe pięknie rozweseli! Dość budżetowe i stosunkowo niskokaloryczne ciasto. Bardzo delikatny biszkopt w połączeniu z czekoladą i budyniem zapewni słodyczom radość i przyjemność. Polecam więc przygotowanie tego ciasta w obecnie trudnym finansowo czasie. Świetnie rozweseli i nie uderzy zbytnio w budżet. To prawda, że ciasto ma jeden minus. Wydawało mi się słodkie, brakowało cytryny i skórki w impregnacji. Oto oryginalny przepis, ale radzę dodać sok z cytryny i skórkę do impregnacji. Jednocześnie nie należy odmawiać impregnacji-będzie suche ciasto. Jednak dzięki impregnacji możesz fantazjować, na przykład dodać koniak, będzie szlachetny smak.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 73 % 41 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W czystej, głębokiej misce rozbij jajka, dodaj cukier i sól. Ubij mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem na pianę objętościową. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wanilit. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie,puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto nie powinno być ani płynne, ani gęste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę olejem i posyp mąką. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Biszkopt można upiec w multicookerze.(program & quot; pieczenie & quot;1 godz.)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij biszkopt i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem: jajko, cukier i mąkę wcieramy w miskę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pocierać do uzyskania gładkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mleko do masy śmietanki, dokładnie wymieszaj i gotuj śmietanę na małym ogniu. Podczas gotowania kremu należy ciągle mieszać, w przeciwnym razie tworzą się grudki, a krem może się palić. Robię taki krem w kąpieli wodnej, więc jest bezpieczniejszy i wygodniejszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kaka tylko krem zgęstniał i pojawiły się pierwsze bąbelki, zdjąć z ognia i dodać masło. Schłodzić śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój schłodzony biszkopt na 2 ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj syrop z cukru i wody. Namocz dolne ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż krem na cieście. Pozostaw 2 łyżki na wierzchu powłoki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj drugim ciastem, a pozostałą śmietaną posmaruj całe ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozbij tabliczkę czekolady i rozpuść ją z masłem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nałóż gorącą czekoladę na ciasto

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Napełnij całe ciasto czekoladą. Gdy czekolada stwardnieje - ciasto jest gotowe. Możesz podawać na stole w tej formie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Można ozdobić na przykład gwiazdkami mastyksu i kolorowym proszkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy