Wielkanocna bułka z rodzynkami

delikatne pachnące i przytulne wypieki! Już wkrótce przyjdą do nas jasne, dobre Święta Wielkanocne. I jestem pewien, że już wiele hostess zastanawiało się, jakie smakołyki zachwycą swoją rodzinę. Oferuję przepis na pachnące wypieki. Ciasto jest uniwersalne, można z niego zrobić słodkie ciasta i ciasta, bułki i bułki, a także ciasta wielkanocne. Aby uzyskać aromat, możesz dodać skórkę pomarańczy, cytryny, szczyptę kardamonu, aby pomóc wanilii, możesz również wybrać suszone owoce według własnego gustu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 76 % 47 g
274 kcal
IG: 2 / 17 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ mamy ciasto maślane, najpierw przygotujemy ciasto. W ciepłym mleku (mleko powinno wynosić 30-40 ° C) rozcieńczyć drożdże, dodać 1 łyżkę.l cukier i 170 g (około 1,5 łyżki) mąki. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gęstość ciasta jest uzyskiwana jak naleśniki. Przykryj miskę ciastem folią lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się maślaną częścią. Aby to zrobić, podziel jajka na białka i żółtka. Odkładamy białka na bok i dodajemy połowę całej ilości cukru i szczyptę soli do żółtek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drugą część cukru do miękkiego masła. Utrzyj żółtka z cukrem i masło z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz łączymy naszą maślaną część.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I ubijaj, aż będzie puszysty, okazuje się bardzo puszystą, przewiewną, delikatną masą, jak krem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy ciasto się pojawi (jeśli nagle w ciągu 40-60 minut ciasto w ogóle się nie zwiększyło, drożdże są złe i lepiej zacząć cały proces od nowa, ponieważ ciasto po prostu nie będzie działać), Dodaj do niego tłuczone jajka z masłem. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj nalewkę waniliową, jeśli użyjesz cukru waniliowego, po prostu dodaj go razem z cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białka ubić w mocną pianę i dodać do ciasta. Mieszać. Dodając przesianą mąkę w małych porcjach, zagniatamy miękkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest bardzo delikatne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowego ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Powinien wzrosnąć 2-3 razy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rodzynki są myte, suszone i zwijane w 1 łyżce.l mąka. Dodaj rodzynki do ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj suszone owoce w cieście,a następnie pozostaw je na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto jest wypoczęte, formujemy z niego bułki lub bułki. Z części ciasta utkałem plecionkę z czterech rzęs i zrobiłem kilka małych bułek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nie pokazuję, jak utkać plecionkę etapami, ponieważ trudno będzie to pokazać na zdjęciu, ale jeśli chcesz, wpisz warkocz 4 pasm w wyszukiwarce, a jest nawet wideo. I ogólnie rzecz biorąc, nie jest konieczne tkanie z 4, możesz z 3, z 2.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wciąż mam takie małe bułeczki. Pozwól im podejść w ciągu 20-30 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Robimy to również z wikliną(pozwól nam podejść). Przed pieczeniem posmaruj plecionkę i bułki jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C bułki przez około 15-20 minut, a plecionkę przez 30-40 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć na ruszcie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Bułka okazuje się bardzo delikatna, miękisz jest po prostu przewiewny, niestety zdjęcie tego nie przekazuje, ale jest bardzo delikatny i aromatyczny.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój lepiej po całkowitym ostygnięciu. I podajemy do stołu. Poczęstuj się!

to ciasto daje wspaniałe wypieki, można z niego upiec nie tylko bułki, ale także zrobić wspaniałe ciasta wielkanocne. Jeśli chcesz zrobić ciasta z tego ciasta, możesz dodatkowo dodać kolejne 2-3 żółtka i zwiększyć ilość masła, ponieważ ciasta są zawsze bardzo maślane (ale nie jest to konieczne). Co najważniejsze, aby ciasto dobrze pasowało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a kuchnia powinna być po prostu ciepła, ale najważniejsze są wysokiej jakości drożdże i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy