skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ponieważ mamy ciasto maślane, najpierw przygotujemy ciasto. W ciepłym mleku (mleko powinno wynosić 30-40 ° C) rozcieńczyć drożdże, dodać 1 łyżkę.l cukier i 170 g (około 1,5 łyżki) mąki. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 3:
Gęstość ciasta jest uzyskiwana jak naleśniki. Przykryj miskę ciastem folią lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 4:
Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się maślaną częścią. Aby to zrobić, podziel jajka na białka i żółtka. Odkładamy białka na bok i dodajemy połowę całej ilości cukru i szczyptę soli do żółtek.
Krok 5:
Dodaj drugą część cukru do miękkiego masła. Utrzyj żółtka z cukrem i masło z cukrem.
Krok 6:
Teraz łączymy naszą maślaną część.
Krok 7:
I ubijaj, aż będzie puszysty, okazuje się bardzo puszystą, przewiewną, delikatną masą, jak krem.
Krok 8:
Kiedy ciasto się pojawi (jeśli nagle w ciągu 40-60 minut ciasto w ogóle się nie zwiększyło, drożdże są złe i lepiej zacząć cały proces od nowa, ponieważ ciasto po prostu nie będzie działać), Dodaj do niego tłuczone jajka z masłem. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj nalewkę waniliową, jeśli użyjesz cukru waniliowego, po prostu dodaj go razem z cukrem.
Krok 9:
Białka ubić w mocną pianę i dodać do ciasta. Mieszać. Dodając przesianą mąkę w małych porcjach, zagniatamy miękkie ciasto.
Krok 10:
Ciasto jest bardzo delikatne.
Krok 11:
Gotowego ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Powinien wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 12:
Rodzynki są myte, suszone i zwijane w 1 łyżce.l mąka. Dodaj rodzynki do ciasta.
Krok 13:
Wymieszaj suszone owoce w cieście,a następnie pozostaw je na 15 minut.
Krok 14:
Gdy ciasto jest wypoczęte, formujemy z niego bułki lub bułki. Z części ciasta utkałem plecionkę z czterech rzęs i zrobiłem kilka małych bułek.
Krok 15:
Nie pokazuję, jak utkać plecionkę etapami, ponieważ trudno będzie to pokazać na zdjęciu, ale jeśli chcesz, wpisz warkocz 4 pasm w wyszukiwarce, a jest nawet wideo. I ogólnie rzecz biorąc, nie jest konieczne tkanie z 4, możesz z 3, z 2.
Krok 16:
Wciąż mam takie małe bułeczki. Pozwól im podejść w ciągu 20-30 minut.
Krok 17:
Robimy to również z wikliną(pozwól nam podejść). Przed pieczeniem posmaruj plecionkę i bułki jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C bułki przez około 15-20 minut, a plecionkę przez 30-40 minut.
Krok 18:
Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć na ruszcie.
Krok 19:
Bułka okazuje się bardzo delikatna, miękisz jest po prostu przewiewny, niestety zdjęcie tego nie przekazuje, ale jest bardzo delikatny i aromatyczny.
Krok 20:
Pokrój lepiej po całkowitym ostygnięciu. I podajemy do stołu. Poczęstuj się!
to ciasto daje wspaniałe wypieki, można z niego upiec nie tylko bułki, ale także zrobić wspaniałe ciasta wielkanocne. Jeśli chcesz zrobić ciasta z tego ciasta, możesz dodatkowo dodać kolejne 2-3 żółtka i zwiększyć ilość masła, ponieważ ciasta są zawsze bardzo maślane (ale nie jest to konieczne). Co najważniejsze, aby ciasto dobrze pasowało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a kuchnia powinna być po prostu ciepła, ale najważniejsze są wysokiej jakości drożdże i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g