skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Ugotuj jajka, ciepłą wodę, olej roślinny, sól i szczyptę sody
Krok 3:
Wszystko dobrze miksujemy
Krok 4:
Dodaj mąkę i zagniataj ciasto - w naszym przypadku lepiej jest dodać je wszystkie naraz i szybko wymieszać, aby ciasto łatwiej było zagnieść
Krok 5:
Dostajemy dość strome ciasto (powiedziałbym, że trochę bardziej strome niż na pierogi, ale bardziej miękkie niż na makaron)
Krok 6:
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę, dzięki czemu stanie się bardziej elastyczne i łatwiejsze w obsłudze
Krok 7:
Następnie podziel ciasto na 6 nierównych części
Krok 8:
Rozwałkuj każdą część, ale nie za cienko aby się nie rozerwała i nie za gruba, aby nie była sztywna
Krok 9:
Każda warstwa ciasta powinna być znacznie większa niż forma a jeśli włożymy ją do środka, krawędzie powinny lekko zwisać
Krok 10:
Zanurz warstwę ciasta we wrzącej wodzie na 30 sekund, zaczynając od najmniejszej
Krok 11:
Następnie ostrożnie przenieś go do lodowatej wody
Krok 12:
Rozłóż na ręczniku, aby nadmiar wilgoci zniknął
Krok 13:
Po ugotowaniu wszystkich arkuszy możesz zacząć napełniać
Krok 14:
Teraz do nadzienia rozpuść masło
Krok 15:
Trzy twarde sery
Krok 16:
Trzy suluguni (lub rozbieramy na włókna - jak się okaże)
Krok 17:
Dodaj miękki ser twarogowy do nadzienia (lub ser serowy lub Adyghe - do wyboru). Ugniatamy widelcem lub kruszymy, celowo zostawiłam dość duże kawałki tego sera
Krok 18:
Farsz mieszamy
Krok 19:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym (mam formę 30x13x5, 5 cm)
Krok 20:
Na dnie formy kładziemy największą warstwę ciasta, na wierzchu trochę nadzienia. To ciasto można również przygotować na blasze do pieczenia - następnie kładziemy najmniejszą warstwę na dnie, a następnie zginamy brzegi w dół rosnąco
Krok 21:
Skrop roztopionym masłem
Krok 22:
Następnie naprzemiennie w tej samej kolejności, aż do najmniejszej formacji
Krok 23:
Zagnij krawędzie do góry, polej wierzch masłem
Krok 24:
Piec w 180 stopniach przez 30 minut, aż będzie lekko złoty
Krok 25:
Kroimy i smakujemy-ciasto jest bardzo delikatne i satysfakcjonujące, jest to całkowicie niezależne danie
Krok 26:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g