Saburani domowej roboty z serem

bardzo serowe, obfite i pyszne ciasto osetyjskie podbije każdego! W mojej rodzinie wszyscy są miłośnikami sera, więc po prostu nie mogłem przejść obok tego eleganckiego ciasta! Co powiedzieć-wynik przekroczył wszelkie oczekiwania! Ale co powiedzieć-lepiej spróbować!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 43 % 24 g
314 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj jajka, ciepłą wodę, olej roślinny, sól i szczyptę sody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze miksujemy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i zagniataj ciasto - w naszym przypadku lepiej jest dodać je wszystkie naraz i szybko wymieszać, aby ciasto łatwiej było zagnieść

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dostajemy dość strome ciasto (powiedziałbym, że trochę bardziej strome niż na pierogi, ale bardziej miękkie niż na makaron)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę, dzięki czemu stanie się bardziej elastyczne i łatwiejsze w obsłudze

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie podziel ciasto na 6 nierównych części

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdą część, ale nie za cienko aby się nie rozerwała i nie za gruba, aby nie była sztywna

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każda warstwa ciasta powinna być znacznie większa niż forma a jeśli włożymy ją do środka, krawędzie powinny lekko zwisać

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz warstwę ciasta we wrzącej wodzie na 30 sekund, zaczynając od najmniejszej

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ostrożnie przenieś go do lodowatej wody

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na ręczniku, aby nadmiar wilgoci zniknął

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po ugotowaniu wszystkich arkuszy możesz zacząć napełniać

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz do nadzienia rozpuść masło

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Trzy twarde sery

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Trzy suluguni (lub rozbieramy na włókna - jak się okaże)

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj miękki ser twarogowy do nadzienia (lub ser serowy lub Adyghe - do wyboru). Ugniatamy widelcem lub kruszymy, celowo zostawiłam dość duże kawałki tego sera

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Farsz mieszamy

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym (mam formę 30x13x5, 5 cm)

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na dnie formy kładziemy największą warstwę ciasta, na wierzchu trochę nadzienia. To ciasto można również przygotować na blasze do pieczenia - następnie kładziemy najmniejszą warstwę na dnie, a następnie zginamy brzegi w dół rosnąco

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Skrop roztopionym masłem

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Następnie naprzemiennie w tej samej kolejności, aż do najmniejszej formacji

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zagnij krawędzie do góry, polej wierzch masłem

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Piec w 180 stopniach przez 30 minut, aż będzie lekko złoty

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Kroimy i smakujemy-ciasto jest bardzo delikatne i satysfakcjonujące, jest to całkowicie niezależne danie

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy