skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ślimaka z serem z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Mam ciasto bez drożdży, bardziej przypomina ciasto filo, z którego piecze się takie ciasto w Grecji. Możesz wziąć szpinak i zamrożony, a następnie najpierw rozmrozić. Ser tradycyjnie stosuje się solankę-fetę lub ser. Ale możesz go zastąpić dowolnym, który masz pod ręką. Sezam jest czarny. Ciasto wyjąć z zamrażarki wcześniej.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest wypełnienie. Szpinak, jeśli jest świeży, dobrze spłucz i osusz. Następnie drobno posiekaj.
Krok 3:
Umieść patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Włóż szpinak. Gotuj(potem) przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Szpinak ma tendencję do silnego zmniejszania objętości podczas duszenia.
Krok 4:
Weź miskę, włóż tam przyprawiony szpinak, lekko ostudź. Zetrzyj ser na grubej tarce. Rozbij jedno jajko do nadzienia. Drugi pójdzie do smarowania ciasta. Dodaj szczyptę soli. Nie przesadzaj-ser jest wystarczająco słony, rozważ to.
Krok 5:
Wymieszaj nadzienie.
Krok 6:
Rozmrożone miękkie ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej. Spraw, aby był wystarczająco cienki - tylko kilka milimetrów, wtedy ciasto będzie delikatniejsze.
Krok 7:
Pokrój warstwę ciasta na długie paski o szerokości około 5 cm.
Krok 8:
Połóż nadzienie na pasku. Nie musisz dużo wkładać, może się nie uszczypnąć. I nie radzę też rozprowadzać całego nadzienia na całe ciasto naraz-może zmięknąć. Zrób lepiej jeden pasek na raz.
Krok 9:
Ściśnij brzegi ciasta, tworząc długą kiełbasę. Ściśnij go również z krawędzi.
Krok 10:
W ten sposób zrób wszystkie kiełbaski.
Krok 11:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Zaczynając od środka, ułóż gotowe wiązki ciasta z nadzieniem, obracając je spiralnie. Umieść kiełbaski szwem w dół, a podczas łączenia połącz je ze sobą. Wsuń koniec ostatniego uprzęży pod ciasto.
Krok 12:
Lekko ubij pozostałe jajko widelcem. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem za pomocą pędzla do gotowania - to nada mu złotą skórkę podczas pieczenia. Możesz wziąć do tego jedno żółtko. W razie potrzeby posyp ciasto sezamem. Miałem tylko czarny, posypałem go.
Krok 13:
Piec ślimaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, Czas pieczenia wynosi od 20 minut do pół godziny. Skoncentruj się na wyglądzie ciasta. Gotowe ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwielbiam ślimaki! Zawsze biorę je gotowe, tym razem sam je upiekłem. Proste, szybkie i bardzo smaczne!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g