Grecki Ślimak z serem i szpinakiem z ciasta francuskiego

ciasto w kształcie spirali z delikatnym słonym nadzieniem! Ten Grecki Ślimak z serem używa gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki oryginalnemu kształtowaniu uzyskuje się wypieki, które wyglądają pięknie i niecodziennie w przekroju. Ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, a ze względu na szpinak jest również zdrowy!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 39 % 17 g
259 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ślimaka z serem z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Mam ciasto bez drożdży, bardziej przypomina ciasto filo, z którego piecze się takie ciasto w Grecji. Możesz wziąć szpinak i zamrożony, a następnie najpierw rozmrozić. Ser tradycyjnie stosuje się solankę-fetę lub ser. Ale możesz go zastąpić dowolnym, który masz pod ręką. Sezam jest czarny. Ciasto wyjąć z zamrażarki wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest wypełnienie. Szpinak, jeśli jest świeży, dobrze spłucz i osusz. Następnie drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Włóż szpinak. Gotuj(potem) przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Szpinak ma tendencję do silnego zmniejszania objętości podczas duszenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź miskę, włóż tam przyprawiony szpinak, lekko ostudź. Zetrzyj ser na grubej tarce. Rozbij jedno jajko do nadzienia. Drugi pójdzie do smarowania ciasta. Dodaj szczyptę soli. Nie przesadzaj-ser jest wystarczająco słony, rozważ to.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozmrożone miękkie ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej. Spraw, aby był wystarczająco cienki - tylko kilka milimetrów, wtedy ciasto będzie delikatniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój warstwę ciasta na długie paski o szerokości około 5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż nadzienie na pasku. Nie musisz dużo wkładać, może się nie uszczypnąć. I nie radzę też rozprowadzać całego nadzienia na całe ciasto naraz-może zmięknąć. Zrób lepiej jeden pasek na raz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ściśnij brzegi ciasta, tworząc długą kiełbasę. Ściśnij go również z krawędzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ten sposób zrób wszystkie kiełbaski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Zaczynając od środka, ułóż gotowe wiązki ciasta z nadzieniem, obracając je spiralnie. Umieść kiełbaski szwem w dół, a podczas łączenia połącz je ze sobą. Wsuń koniec ostatniego uprzęży pod ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko ubij pozostałe jajko widelcem. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem za pomocą pędzla do gotowania - to nada mu złotą skórkę podczas pieczenia. Możesz wziąć do tego jedno żółtko. W razie potrzeby posyp ciasto sezamem. Miałem tylko czarny, posypałem go.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec ślimaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, Czas pieczenia wynosi od 20 minut do pół godziny. Skoncentruj się na wyglądzie ciasta. Gotowe ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Uwielbiam ślimaki! Zawsze biorę je gotowe, tym razem sam je upiekłem. Proste, szybkie i bardzo smaczne!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy