biszkopt Raffaello z kokosem i migdałami

niezwykle delikatne i pyszne ciasto dla miłośników kokosa! Jeśli lubisz płatki kokosowe, Gorąco polecam zrobienie tego ciasta. Domowe ciasto Raffaello-okazuje się delikatne, soczyste, pachnące i po prostu bardzo smaczne.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 43 % 28 g
węglowodany 42 % 27 g
346 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Raffaello z kokosem? Najpierw przygotuj biszkopt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Białka przelewamy do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do nich szczyptę soli i ubij mikserem, aż uzyskasz miękką i bujną pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bez wyłączania miksera wlej granulowany cukier do białek małymi porcjami i ubij, aż uzyskasz gęstą i stabilną pianę. Aby sprawdzić, czy masa jest wystarczająco ubita, po prostu ostrożnie przechylamy miskę, masa białkowa powinna pozostać na swoim miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj żółtka do ubitych białek po jednym na raz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie ubij, aby masa była całkowicie jednorodna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i dodaj do ciasta 2-3 razy. Łopatką lub trzepaczką delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby, dla bezpieczeństwa, możesz dodać 0,5 łyżeczki do mąki.proszek do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść masło, pozwól mu lekko ostygnąć i wlej do ciasta wzdłuż ściany miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj, aby rozprowadzić olej w cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dno formy o średnicy 20-22 cm wyłożone papierem do pieczenia, boki nie są smarowane. Rozprowadzamy ciasto w przygotowanej formie, lekko przewijamy formę w różnych kierunkach, aby w środku powstało małe nacięcie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170-180 przez około 40-45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy biszkopt niech całkowicie ostygnie. Aby to zrobić, po prostu obracam wierzch biszkoptu z bokami na ruszcie i pozostawiam go w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Jeśli jest czas, gotowy biszkopt pozostawiamy na 6-8 godzin. Gotowałem biszkopt wieczorem i leżałem w formie na ruszcie przez całą noc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj składniki na krem i przygotuj syrop cukrowy do impregnacji. Użyłem najzwyklejszego syropu cukrowego, gotowanego w stosunku 1 :1 (na jedną porcję cukru, 1 porcję wody). W razie potrzeby, jeśli tylko dorośli jedzą ciasto, możesz dodać kilka łyżek alkoholu (rum, koniak) do schłodzonego syropu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz musisz przygotować migdały. Obrane migdały rozprowadzamy na suchej patelni i smażymy na lekko złoty kolor. Gdy migdały się zarumienią, wyjmij je z patelni i pozwól im całkowicie ostygnąć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W osobnym pojemniku ubij zimną śmietanę, aż będzie gęsta. Weź krem do śmietany o zawartości tłuszczu od 33%, nie mniej!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W misce wymieszaj mleko skondensowane i ser śmietankowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij mikserem, aż uzyskasz puszystą śmietanę. Nawiasem mówiąc, krem okazuje się umiarkowanie słodki, a nie mdły, więc jeśli lubisz słodsze desery, możesz nieco zwiększyć ilość skondensowanego mleka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do bitego sera śmietankowego w małych porcjach delikatnie wmieszaj bitą śmietanę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Powinniśmy mieć bujny, delikatny krem. Na tym etapie odłożyłem 1/3 kremu. Pokryłem nim górę i boki ciasta, a także ozdobiłem górę. Odłożony krem wkładamy do lodówki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj wiórki kokosowe i orzechy posiekane na drobne okruchy do pozostałej śmietany. Zmieliłem orzechy w młynku do kawy, ale w razie potrzeby możesz je posiekać nożem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dokładnie wymieszaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmujemy biszkopt z formy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    I podziel go na 3 równe części.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Nasączamy każdą część syropem cukrowym.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Składanie ciasta. Rozłóż jedną część biszkoptu na naczyniu i nałóż część kremu na wierzch, wyrównaj szpatułką.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż drugą część biszkoptu, a także posmaruj go kremem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przykryj ciasto ostatnim ciastem i lekko dociśnij, aby wierzch ciasta był równy. Nadmiar kremu z krawędzią zabieramy szpatułką. Zostało mi trochę kremu z płatkami kokosowymi i migdałami, a z tych resztek uformowałam małe cukierki. Aby to zrobić, dodaj trochę więcej wiórków do pozostałego kremu (aby masa była grubsza), zwiń kulki i zwiń je w wiórki kokosowe.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Pokryj górę i boki ciasta odłożonym kremem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Posyp boki ciasta płatkami kokosowymi (opcjonalnie możesz całkowicie posypać ciasto i podać je w tej formie).

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Pozostały czysty krem rozprowadzamy w torbie cukierniczej z kręconą dyszą i wyciskamy wzdłuż krawędzi loków.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Na wierzchu położyłem domowe cukierki na każdym zakręcie, a na środku wylałem płatki kokosa. Ale opcjonalnie możesz udekorować ciasto tak, jak chcesz. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na 3-4 godziny do impregnacji.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    To wszystko! Domowe ciasto Raffaello jest gotowe!

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g

Podobne przepisy