skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Raffaello z kokosem? Najpierw przygotuj biszkopt.
Krok 2:
Aby to zrobić, ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Białka przelewamy do dużej miski.
Krok 3:
Dodaj do nich szczyptę soli i ubij mikserem, aż uzyskasz miękką i bujną pianę.
Krok 4:
Bez wyłączania miksera wlej granulowany cukier do białek małymi porcjami i ubij, aż uzyskasz gęstą i stabilną pianę. Aby sprawdzić, czy masa jest wystarczająco ubita, po prostu ostrożnie przechylamy miskę, masa białkowa powinna pozostać na swoim miejscu.
Krok 5:
Dodaj żółtka do ubitych białek po jednym na raz.
Krok 6:
Dokładnie ubij, aby masa była całkowicie jednorodna.
Krok 7:
Przesiej mąkę i dodaj do ciasta 2-3 razy. Łopatką lub trzepaczką delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby, dla bezpieczeństwa, możesz dodać 0,5 łyżeczki do mąki.proszek do pieczenia.
Krok 8:
Rozpuść masło, pozwól mu lekko ostygnąć i wlej do ciasta wzdłuż ściany miski.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj, aby rozprowadzić olej w cieście.
Krok 10:
Dno formy o średnicy 20-22 cm wyłożone papierem do pieczenia, boki nie są smarowane. Rozprowadzamy ciasto w przygotowanej formie, lekko przewijamy formę w różnych kierunkach, aby w środku powstało małe nacięcie.
Krok 11:
Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170-180 przez około 40-45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
Krok 12:
Gotowy biszkopt niech całkowicie ostygnie. Aby to zrobić, po prostu obracam wierzch biszkoptu z bokami na ruszcie i pozostawiam go w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Jeśli jest czas, gotowy biszkopt pozostawiamy na 6-8 godzin. Gotowałem biszkopt wieczorem i leżałem w formie na ruszcie przez całą noc.
Krok 13:
Przygotuj składniki na krem i przygotuj syrop cukrowy do impregnacji. Użyłem najzwyklejszego syropu cukrowego, gotowanego w stosunku 1 :1 (na jedną porcję cukru, 1 porcję wody). W razie potrzeby, jeśli tylko dorośli jedzą ciasto, możesz dodać kilka łyżek alkoholu (rum, koniak) do schłodzonego syropu.
Krok 14:
Teraz musisz przygotować migdały. Obrane migdały rozprowadzamy na suchej patelni i smażymy na lekko złoty kolor. Gdy migdały się zarumienią, wyjmij je z patelni i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Krok 15:
W osobnym pojemniku ubij zimną śmietanę, aż będzie gęsta. Weź krem do śmietany o zawartości tłuszczu od 33%, nie mniej!
Krok 16:
W misce wymieszaj mleko skondensowane i ser śmietankowy.
Krok 17:
Ubij mikserem, aż uzyskasz puszystą śmietanę. Nawiasem mówiąc, krem okazuje się umiarkowanie słodki, a nie mdły, więc jeśli lubisz słodsze desery, możesz nieco zwiększyć ilość skondensowanego mleka.
Krok 18:
Do bitego sera śmietankowego w małych porcjach delikatnie wmieszaj bitą śmietanę.
Krok 19:
Powinniśmy mieć bujny, delikatny krem. Na tym etapie odłożyłem 1/3 kremu. Pokryłem nim górę i boki ciasta, a także ozdobiłem górę. Odłożony krem wkładamy do lodówki.
Krok 20:
Dodaj wiórki kokosowe i orzechy posiekane na drobne okruchy do pozostałej śmietany. Zmieliłem orzechy w młynku do kawy, ale w razie potrzeby możesz je posiekać nożem.
Krok 21:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 22:
Wyjmujemy biszkopt z formy.
Krok 23:
I podziel go na 3 równe części.
Krok 24:
Nasączamy każdą część syropem cukrowym.
Krok 25:
Składanie ciasta. Rozłóż jedną część biszkoptu na naczyniu i nałóż część kremu na wierzch, wyrównaj szpatułką.
Krok 26:
Rozłóż drugą część biszkoptu, a także posmaruj go kremem.
Krok 27:
Przykryj ciasto ostatnim ciastem i lekko dociśnij, aby wierzch ciasta był równy. Nadmiar kremu z krawędzią zabieramy szpatułką. Zostało mi trochę kremu z płatkami kokosowymi i migdałami, a z tych resztek uformowałam małe cukierki. Aby to zrobić, dodaj trochę więcej wiórków do pozostałego kremu (aby masa była grubsza), zwiń kulki i zwiń je w wiórki kokosowe.
Krok 28:
Pokryj górę i boki ciasta odłożonym kremem.
Krok 29:
Posyp boki ciasta płatkami kokosowymi (opcjonalnie możesz całkowicie posypać ciasto i podać je w tej formie).
Krok 30:
Pozostały czysty krem rozprowadzamy w torbie cukierniczej z kręconą dyszą i wyciskamy wzdłuż krawędzi loków.
Krok 31:
Na wierzchu położyłem domowe cukierki na każdym zakręcie, a na środku wylałem płatki kokosa. Ale opcjonalnie możesz udekorować ciasto tak, jak chcesz. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na 3-4 godziny do impregnacji.
Krok 32:
To wszystko! Domowe ciasto Raffaello jest gotowe!
Krok 33:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g