skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj ser na tarce z małymi otworami. Masło jest wcześniej wyjmowane z lodówki i pozostawiane w temperaturze pokojowej, aby stopiło się i stało się miękkie.
Krok 2:
Zmiękczone masło połączyć z przesianą mąką i zmielić. Możesz to zrobić ręcznie łyżką lub możesz użyć blendera-wolałem drugą opcję.
Krok 3:
Dodaj ser, dodaj sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj żółtko.
Krok 5:
Zagnieść ciasto łyżką, włożyć do celofanowej torby i wysłać do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6:
Podziel schłodzone ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdy wałkiem do ciasta w okrąg o grubości 0,8 cm(rozwałkowałem między dwoma arkuszami celofanu spożywczego - bardzo wygodnie). Wytnij uformowany okrąg na trójkątne segmenty.
Krok 7:
Za pomocą małego nacięcia (na przykład czystej nasadki z rączki) wykonujemy okrągłe otwory w segmentach, imitując ser z otworami. Posyp je papryką na wierzchu. Rozłóż puste miejsca na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Na koniec musimy tylko dowiedzieć się, jak upiec francuskie ciasteczka serowe. Aby to zrobić, wysyłamy blachę do piekarnika i pieczemy nasze produkty w 180*C 10 minut, aż będą złote i całkowicie ugotowane. Smacznego!
po raz pierwszy spróbowałem takiego serowego ciasteczka na wyjeździe, bardzo mi się podobało. Smakuje jak krakersy-jest słony i chrupiący. Idealny na szybką przekąskę. Mam szczególną słabość do każdego wypieku - zarówno słodkiego, jak i pikantnego, jak w tym przypadku. I po prostu uwielbiam ser w dowolnej formie, a z ciasta serowego generalnie jestem całkowicie zachwycony. Te ciasteczka można przygotować na przyjazne spotkania z piwem lub na rodzinną rozrywkę, gdy wszyscy domownicy zbierają się przed telewizorem i chcą coś chrupnąć. Często zabieram go na piknik, gdzie dzieci chętnie się nim cieszą, zapominając o szkodliwych frytkach. Można go również zabrać do pracy lub szkoły jako przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g