francuskie ciasteczka z serem

niezwykłe ciasteczka serowe od najlepszych szefów kuchni we Francji! Ten przepis zachwyci Cię łatwością przygotowania i szybkością pieczenia, a danie zachwyci przyjemnym smakiem i pysznym aromatem. Ciasteczka są przygotowywane z dostępnych produktów i mają nietypowy kształt przypominający ser, zgodnie z ich nazwą.
LesKraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 12 g
tłuszcze 53 % 37 g
węglowodany 30 % 21 g
461 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj ser na tarce z małymi otworami. Masło jest wcześniej wyjmowane z lodówki i pozostawiane w temperaturze pokojowej, aby stopiło się i stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło połączyć z przesianą mąką i zmielić. Możesz to zrobić ręcznie łyżką lub możesz użyć blendera-wolałem drugą opcję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ser, dodaj sól i wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto łyżką, włożyć do celofanowej torby i wysłać do lodówki na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel schłodzone ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdy wałkiem do ciasta w okrąg o grubości 0,8 cm(rozwałkowałem między dwoma arkuszami celofanu spożywczego - bardzo wygodnie). Wytnij uformowany okrąg na trójkątne segmenty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą małego nacięcia (na przykład czystej nasadki z rączki) wykonujemy okrągłe otwory w segmentach, imitując ser z otworami. Posyp je papryką na wierzchu. Rozłóż puste miejsca na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec musimy tylko dowiedzieć się, jak upiec francuskie ciasteczka serowe. Aby to zrobić, wysyłamy blachę do piekarnika i pieczemy nasze produkty w 180*C 10 minut, aż będą złote i całkowicie ugotowane. Smacznego!

po raz pierwszy spróbowałem takiego serowego ciasteczka na wyjeździe, bardzo mi się podobało. Smakuje jak krakersy-jest słony i chrupiący. Idealny na szybką przekąskę. Mam szczególną słabość do każdego wypieku - zarówno słodkiego, jak i pikantnego, jak w tym przypadku. I po prostu uwielbiam ser w dowolnej formie, a z ciasta serowego generalnie jestem całkowicie zachwycony. Te ciasteczka można przygotować na przyjazne spotkania z piwem lub na rodzinną rozrywkę, gdy wszyscy domownicy zbierają się przed telewizorem i chcą coś chrupnąć. Często zabieram go na piknik, gdzie dzieci chętnie się nim cieszą, zapominając o szkodliwych frytkach. Można go również zabrać do pracy lub szkoły jako przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy