skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto. Cały proces odbywa się w dość szybkim tempie. Dlatego upewnij się, że wszystkie niezbędne składniki i narzędzia są pod ręką.
Krok 2:
Zacznijmy od testu. Masło, miód i cukier wkładamy do naczynia i wkładamy do kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Ciasto musi być stale mieszane. Kiedy masa stała się całkowicie jednorodna. Usuń z kąpieli wodnej.
Krok 4:
Dodaj jajka do gorącego ciasta. Aby zapobiec zwijaniu się białka, należy je szybko i dokładnie ugniatać. Dodawaj jajka pojedynczo, a na pewno wszystko się ułoży.
Krok 5:
Po dodaniu wszystkich jajek ponownie wkładamy naczynie do kąpieli wodnej i gotujemy, ciągle mieszając, przez pięć minut, aby ciasto odpowiednio się rozgrzało. Następnie dodaj sodę i gotuj przez kilka minut, aż masa wzrośnie dwa do trzech razy.
Krok 6:
Bez wyjmowania z ognia dodaj 2 szklanki mąki i dokładnie ugniataj. Ciasto powinno być grubsze niż naleśniki.
Krok 7:
1 wlej szklankę mąki na stół, wlej ciasto na wierzch. Obficie posypując mąką, zagnieść miękkie, gęste ciasto. Uważaj, aby się nie poparzyć!
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na kiełbasę i pokrój na kawałki. Na ciasto 26 cm-7 części, 20 cm-10 części. Aby ciasto szybko się nie ochłodziło, przykryj je ręcznikiem.
Krok 9:
Weź kawałek ciasta i rozwałkuj go cienko. Teraz są dwie opcje-możesz przyciąć go na talerzu lub naczyniu do pieczenia lub upiec tak, jak jest, nierównomiernie, a następnie przyciąć gotowe ciasto. Pierwsza opcja jest lepsza, więc ciasto będzie gładsze.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką blasze do pieczenia i piecz w 180 stopniach, około 3-5 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 11:
Ciasta powinny okazać się jasnozłote, jeśli zostaną prześwietlone, staną się ciemne, kruche.
Krok 12:
Posiekaj kawałki ciasta na okruchy. Przyda się nam do posypania. Cóż, jeśli nie planujesz posypać ciasta okruchami, możesz jeść po prostu jak ciasteczka:)
Krok 13:
Drugi etap to przygotowanie kremu. Wymieszaj cukier z jajkiem
Krok 14:
Wbijamy do uzyskania jednolitości
Krok 15:
Dodaj mąkę i wanilinę, dokładnie wymieszaj.
Krok 16:
Wlej mleko, wymieszaj
Krok 17:
I umieść w łaźni wodnej przez 10 minut. Krem powinien zgęstnieć i okazać się nieco cieńszy niż skondensowane mleko. Jeśli krem prawie się zagotował, ale nie zgęstniał, dodaj trochę cukru i mąki i gotuj jeszcze trochę. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 18:
Dodaj masło o temperaturze pokojowej do schłodzonego kremu i ubij
Krok 19:
Krem powinien być lekki, przewiewny, ale jednocześnie dobrze jest zachować swój kształt.
Krok 20:
Gdy krem ostygł, przygotowaliśmy lukier czekoladowy. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki
Krok 21:
Do uzyskania gładkości i umieścić na średnim ogniu.
Krok 22:
Gotuj glazurę, aż się zagotuje. Stanie się bardziej płynny i ciemniejszy. Ochładzać.
Krok 23:
Więc doszliśmy do ostatniego etapu - złożenia ciasta.Posmaruj każde ciasto kremem
Krok 24:
I układamy je w stos. Aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, możesz nie tylko posmarować każde ciasto kremem, ale także lekko polać lukrem.
Krok 25:
Posmaruj boki ciasta kremem. Jeśli nie planujesz posypać ciasta okruchami, możesz przygotować więcej kremu i udekorować go strzykawką do ciasta.
Krok 26:
Obficie polej wierzch ciasta schłodzoną polewą czekoladową.
Krok 27:
Posyp ciasto okruchami, udekoruj według własnego uznania lub możesz to zostawić. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej do namoczenia, a następnie wkładamy do lodówki, aby krem i lukier utrwaliły się.
Krok 28:
Zwołujemy gości. Gotowe ciasto podajemy na stole. Smacznego!
ciasto jest po prostu niezrównane. Goście jedli ciasto, gdy gotował się czajnik: D
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g