cud ciasta miodowego

niesamowicie pyszne ciasto, z sekretnym składnikiem-prawdziwy hit! Na urodziny mamy postanowiła upiec ciasto. Jednym z najbardziej ukochanych w naszej rodzinie jest miód pitny. Ale chciałem coś zaskoczyć, aby miód różnił się od tak znanych nam ciast. Przyjaciółka podzieliła się ze mną przepisem na ciasto miodowe & quot; cud & quot;. Zawiera sekretny składnik-polewę czekoladową. Następnym razem, gdy upieczesz to ciasto, pokryję lukrem nie tylko wierzch ciasta, ale także boki, ponieważ lukier jest po prostu magiczny! Przy świątecznym stole zebrało się 15 osób i wszyscy mieli dość dobrego dużego kawałka, czy to nie cud?
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 65 % 45 g
371 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto. Cały proces odbywa się w dość szybkim tempie. Dlatego upewnij się, że wszystkie niezbędne składniki i narzędzia są pod ręką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od testu. Masło, miód i cukier wkładamy do naczynia i wkładamy do kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto musi być stale mieszane. Kiedy masa stała się całkowicie jednorodna. Usuń z kąpieli wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka do gorącego ciasta. Aby zapobiec zwijaniu się białka, należy je szybko i dokładnie ugniatać. Dodawaj jajka pojedynczo, a na pewno wszystko się ułoży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dodaniu wszystkich jajek ponownie wkładamy naczynie do kąpieli wodnej i gotujemy, ciągle mieszając, przez pięć minut, aby ciasto odpowiednio się rozgrzało. Następnie dodaj sodę i gotuj przez kilka minut, aż masa wzrośnie dwa do trzech razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bez wyjmowania z ognia dodaj 2 szklanki mąki i dokładnie ugniataj. Ciasto powinno być grubsze niż naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    1 wlej szklankę mąki na stół, wlej ciasto na wierzch. Obficie posypując mąką, zagnieść miękkie, gęste ciasto. Uważaj, aby się nie poparzyć!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na kiełbasę i pokrój na kawałki. Na ciasto 26 cm-7 części, 20 cm-10 części. Aby ciasto szybko się nie ochłodziło, przykryj je ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź kawałek ciasta i rozwałkuj go cienko. Teraz są dwie opcje-możesz przyciąć go na talerzu lub naczyniu do pieczenia lub upiec tak, jak jest, nierównomiernie, a następnie przyciąć gotowe ciasto. Pierwsza opcja jest lepsza, więc ciasto będzie gładsze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką blasze do pieczenia i piecz w 180 stopniach, około 3-5 minut, w zależności od piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasta powinny okazać się jasnozłote, jeśli zostaną prześwietlone, staną się ciemne, kruche.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj kawałki ciasta na okruchy. Przyda się nam do posypania. Cóż, jeśli nie planujesz posypać ciasta okruchami, możesz jeść po prostu jak ciasteczka:)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drugi etap to przygotowanie kremu. Wymieszaj cukier z jajkiem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wbijamy do uzyskania jednolitości

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj mąkę i wanilinę, dokładnie wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej mleko, wymieszaj

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I umieść w łaźni wodnej przez 10 minut. Krem powinien zgęstnieć i okazać się nieco cieńszy niż skondensowane mleko. Jeśli krem prawie się zagotował, ale nie zgęstniał, dodaj trochę cukru i mąki i gotuj jeszcze trochę. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj masło o temperaturze pokojowej do schłodzonego kremu i ubij

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Krem powinien być lekki, przewiewny, ale jednocześnie dobrze jest zachować swój kształt.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gdy krem ostygł, przygotowaliśmy lukier czekoladowy. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Do uzyskania gładkości i umieścić na średnim ogniu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotuj glazurę, aż się zagotuje. Stanie się bardziej płynny i ciemniejszy. Ochładzać.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Więc doszliśmy do ostatniego etapu - złożenia ciasta.Posmaruj każde ciasto kremem

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    I układamy je w stos. Aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, możesz nie tylko posmarować każde ciasto kremem, ale także lekko polać lukrem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Posmaruj boki ciasta kremem. Jeśli nie planujesz posypać ciasta okruchami, możesz przygotować więcej kremu i udekorować go strzykawką do ciasta.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Obficie polej wierzch ciasta schłodzoną polewą czekoladową.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Posyp ciasto okruchami, udekoruj według własnego uznania lub możesz to zostawić. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej do namoczenia, a następnie wkładamy do lodówki, aby krem i lukier utrwaliły się.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zwołujemy gości. Gotowe ciasto podajemy na stole. Smacznego!

ciasto jest po prostu niezrównane. Goście jedli ciasto, gdy gotował się czajnik: D

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy