skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto miodowe z kremem? Aby przygotować ciasta miodowe, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Użyj mąki najwyższej jakości i przesiej ją przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jeśli miód jest kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Na przestronnej patelni nieprzywierającej włóż masło i podpal. Rozpuść go, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij patelnię z roztopionym masłem z ognia i dodaj do niej miód.
Krok 3:
Wymieszaj jajka i cukier osobno. Nie musisz ubijać. Wystarczy wstrząsnąć trzepaczką.
Krok 4:
W ciepłym oleju wprowadź masę jajeczną i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli zostanie wprowadzony do gorącego oleju, białko w jajku może się zsiadać. Przywróć garnek do ognia i zagotuj wszystko razem, ciągle mieszając.
Krok 5:
Następnie zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wmieszaj go do ciasta. W takim przypadku soda zareaguje z miodem. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Pozostaw masę miodową do ostygnięcia, aż będzie ciepła.
Krok 6:
Stopniowo wprowadzaj całą mąkę do schłodzonej masy i zagniataj ciasto. Nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, w przeciwnym razie ciasto zostanie nią zatkane, a gotowe produkty będą twarde i szorstkie. Świeżo przygotowane ciasto będzie trochę przylegać do dłoni. Tak powinno być. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Po schłodzeniu ciasto przestanie przyklejać się do dłoni i będzie wygodne i przyjemne w pracy.
Krok 8:
Podziel ciasto na 6-8 kawałków. Zwiń każdy kawałek w warstwę i wytnij okrąg o wymaganym rozmiarze. Liczba kawałków zależy od średnicy ciast i grubości ich rozwałkowania. Rozwałkowałem je cienko o średnicy 22 cm, Nakłułem ciasto widelcem na całej powierzchni. Po co nakłuwać widelcem? Jest to konieczne, aby ciasto nie unosiło się w bąbelkach podczas pieczenia.
Krok 9:
Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 4-5 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 10:
Aby zrobić krem, przygotuj niezbędne składniki.
Krok 11:
Połącz mleko z cukrem w nieprzywierającym rondlu, podpal i zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
Krok 12:
Osobno połącz jajka, mąkę, szczyptę waniliny i trochę (70-100 ml)mleka z całości. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aby mąka rozdzieliła się na masę,a następnie podłącz mikser. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek mąki.
Krok 13:
Mieszając masę jajeczną, stopniowo wprowadzaj do niej wrzące mleko.
Krok 14:
Następnie włóż wszystko razem do ognia i, na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź krem do gęstości.
Krok 15:
Zdejmij zagęszczony krem z ognia i dodaj do niego masło. Natychmiast zacznie się topić. Wmieszaj go mikserem do śmietany. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i całkowicie ostudź.
Krok 16:
Pierwsze ciasto posmaruj kremem od dołu, aby przykleiło się do talerza. W przeciwnym razie będzie się po nim ślizgał. Posmaruj ciasta kremem i stopniowo zbieraj ciasto. Pozostaw jedno ciasto do posypania gotowego ciasta.
Krok 17:
Wierzch i boki ciasta, w ten sam sposób posmaruj kremem. Umieść ciasto w lodówce do namoczenia. Wskazane jest, aby go przykryć, aby cała wilgoć nie zwietrzała, ale poszła do ciasta i zaimpregnowała ciasta. Zwykle przykrywam takie ciasto pokrywką Pudełka na ciasto. Impregnacja zajmie od 5-6 godzin. Możesz zostawić na noc.
Krok 18:
Posiekaj odłożone ciasto na okruchy i posyp ciasto ze wszystkich stron.
Krok 19:
Ciasto z kremem miodowym jest gotowe!
Krok 20:
Miłej herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g