ciasto miodowe z kremem

pyszne i delikatne ciasto na każdą uroczystość! Bez względu na to, jakie różne i nowe ciasta gotuję, okresowo wracam do klasyki. Myślę, że ciasto miodowe nigdy się nie znudzi. W końcu jest taki pyszny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 67 % 35 g
261 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto miodowe z kremem? Aby przygotować ciasta miodowe, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Użyj mąki najwyższej jakości i przesiej ją przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jeśli miód jest kandyzowany, można go lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na przestronnej patelni nieprzywierającej włóż masło i podpal. Rozpuść go, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij patelnię z roztopionym masłem z ognia i dodaj do niej miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka i cukier osobno. Nie musisz ubijać. Wystarczy wstrząsnąć trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ciepłym oleju wprowadź masę jajeczną i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli zostanie wprowadzony do gorącego oleju, białko w jajku może się zsiadać. Przywróć garnek do ognia i zagotuj wszystko razem, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wmieszaj go do ciasta. W takim przypadku soda zareaguje z miodem. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Pozostaw masę miodową do ostygnięcia, aż będzie ciepła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo wprowadzaj całą mąkę do schłodzonej masy i zagniataj ciasto. Nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, w przeciwnym razie ciasto zostanie nią zatkane, a gotowe produkty będą twarde i szorstkie. Świeżo przygotowane ciasto będzie trochę przylegać do dłoni. Tak powinno być. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po schłodzeniu ciasto przestanie przyklejać się do dłoni i będzie wygodne i przyjemne w pracy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 6-8 kawałków. Zwiń każdy kawałek w warstwę i wytnij okrąg o wymaganym rozmiarze. Liczba kawałków zależy od średnicy ciast i grubości ich rozwałkowania. Rozwałkowałem je cienko o średnicy 22 cm, Nakłułem ciasto widelcem na całej powierzchni. Po co nakłuwać widelcem? Jest to konieczne, aby ciasto nie unosiło się w bąbelkach podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 4-5 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Schłodzić gotowe ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby zrobić krem, przygotuj niezbędne składniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz mleko z cukrem w nieprzywierającym rondlu, podpal i zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Osobno połącz jajka, mąkę, szczyptę waniliny i trochę (70-100 ml)mleka z całości. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aby mąka rozdzieliła się na masę,a następnie podłącz mikser. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek mąki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mieszając masę jajeczną, stopniowo wprowadzaj do niej wrzące mleko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie włóż wszystko razem do ognia i, na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź krem do gęstości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij zagęszczony krem z ognia i dodaj do niego masło. Natychmiast zacznie się topić. Wmieszaj go mikserem do śmietany. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i całkowicie ostudź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pierwsze ciasto posmaruj kremem od dołu, aby przykleiło się do talerza. W przeciwnym razie będzie się po nim ślizgał. Posmaruj ciasta kremem i stopniowo zbieraj ciasto. Pozostaw jedno ciasto do posypania gotowego ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wierzch i boki ciasta, w ten sam sposób posmaruj kremem. Umieść ciasto w lodówce do namoczenia. Wskazane jest, aby go przykryć, aby cała wilgoć nie zwietrzała, ale poszła do ciasta i zaimpregnowała ciasta. Zwykle przykrywam takie ciasto pokrywką Pudełka na ciasto. Impregnacja zajmie od 5-6 godzin. Możesz zostawić na noc.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posiekaj odłożone ciasto na okruchy i posyp ciasto ze wszystkich stron.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto z kremem miodowym jest gotowe!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Miłej herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy