skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z lukrem i budyniem czekoladowym? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto dobrze wyrosło i było puszyste i miękkie, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko (250 ml), wymieszaj i pozostaw ciasto w cieple na 10-15 minut. W tym czasie powinna pojawić się "Czapka", jeśli jej nie ma — drożdże są nieaktywne i należy je wymienić, w przeciwnym razie po prostu zmarnuj czas i produkty.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Roztop masło, a następnie ostudź. W misce rozbij jajka, wymieszaj je i wlej około dwóch łyżek stołowych (będą smarować bułki). W pozostałych jajkach dodaj sól, cukier, Likier (opcjonalnie), wyrośnięte ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki. Przesiej mąkę do osobnej miski, zrób wgłębienie, wlej do niej mieszaninę płynnych składników, zagnieść ciasto. Na koniec dodaj schłodzone masło.
Krok 4:
Zagniataj ciasto przez 7-10 minut(lepiej posmarować stół i ręce olejem roślinnym). Ciasto będzie gotowe, gdy będzie gładkie i nie przykleja się do rąk i stołu. Posmaruj czystą miskę olejem roślinnym, zaokrąglij ciasto i włóż do miski. Przykryj miskę folią lub serwetką i umieść w ciepłym miejscu,aby rosnąć przez 1-1, 5 godziny.
Krok 5:
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj 8 łyżek do suchej mieszanki budyniowej.cukier, wymieszaj i wlej 120 ml mleka z całkowitej objętości, wymieszaj w zawiesinie. Resztę mleka zagotować, wyjąć z pieca i ciągle mieszając masę trzepaczką dodać przygotowaną mieszaninę. Umieść patelnię z budyniem na kuchence i intensywnie mieszając gotuj, aż zgęstnieje (około 1 minuty).
Krok 6:
Spłucz czystą miskę zimną wodą i wlej do niej budyń, pozostaw do ostygnięcia. Budyń powinien być umiarkowanie gęsty i bez grudek.
Krok 7:
Orzechy (mogą być dowolne twarde, mam orzeszki ziemne) zmielić w blenderze. Możesz je najpierw trochę wysuszyć na suchej patelni.
Krok 8:
Po odpowiednim czasie ciasto powinno zwiększyć objętość ponad 2 razy. Podziel go na dwie równe części, jedną na razie pozostaw w misce i przykryj.
Krok 9:
Uformuj bułki. Nasmaruj stół trochę olejem roślinnym i rozwałkuj na nim ciasto w prostokątną warstwę o grubości około 6 mm.wizualnie podziel warstwę na trzy części, umieść 1/2 budyniu w środku, spłaszcz go tak bardzo, jak to możliwe i równomiernie posyp 1/2 orzechów na wierzchu. Przykryj budyń lewą i prawą częścią ciasta, ściśnij krawędź.
Krok 10:
Z góry łatwo wygładź warstwę ręką, wydmuchując powietrze. Pokrój go na 8 identycznych płytek. Każdą płytkę, lekko pociągając, obróć dwukrotnie wokół własnej osi, tworząc puste bułki.
Krok 11:
Natychmiast połóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia lub na papierze do pieczenia. Przykryj bułki folią i pozostaw na 15-20 minut. W zarezerwowanym jajku dodaj 2 łyżeczki. mleko i delikatnie posmaruj powstałe bułeczki mieszanką. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Następnie wyjmij je i przykryj serwetką na blasze do pieczenia. Podobnie przygotuj kolejne 8 bułek z drugiej połowy ciasta.
Krok 12:
Przygotuj lukier. Jak zrobić lukier? Do cukru pudru dodaj śmietanę, sok z cytryny (Opcjonalnie) i dokładnie wymieszaj. Dostosuj gęstość glazury według własnego uznania: dla grubszego dodaj więcej proszku, dla płynnego kremu.
Krok 13:
Ciepłe bułeczki przykryj lukrem i pozostaw do wyschnięcia. Możesz po prostu posypać je cukrem pudrem lub zostawić je w ten sposób, będzie również pyszne.
Krok 14:
Podawaj bułki do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
do nadzienia można również użyć budyniu waniliowego lub budyniu, gęstego dżemu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g