gruszki z serem Dor Blue lub Brie pieczone

oryginalny, niezwykły pikantny smak, na wakacje! Gruszki zapiekane z serem Dor Blue lub Brie to przepis na ciekawy i wyrafinowany deser w duchu kuchni francuskiej. Słodycz gruszek doskonale komponuje się z pikantnym smakiem sera, ich tandem jest już uważany za klasykę. Danie będzie doskonałym zakończeniem posiłku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 73 % 32 g
232 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec gruszki z serem Dor Blue lub Brie? Przygotuj składniki. Gruszki wybierz dojrzałe i soczyste, nie miękkie, ale też niezbyt twarde. Oprócz sera brie i sera z zieloną lub niebieską pleśnią można użyć zwykłego twardego sera, najlepiej pikantnego, a także mozzarelli, solanki lub pizzy. Możesz wziąć dowolne orzechy do posypania gotowego dania (można je zastąpić pokruszonymi ciasteczkami).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzony ser (mam Brie) pokrój na 4 długie kostki. Wygodniej jest wyciąć ser z lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj gruszki, osusz i pokrój na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie łyżeczką zeskrob nasiona i część miąższu na całej długości. Powinny być podłużne bruzdy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W każdej połowie gruszki połóż kawałek sera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej gruszki miodem. Jeśli masz kandyzowany lub gęsty miód, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej. Tymianek umyć, osuszyć. Usuń liście z gałązek. Posyp gruszki liśćmi tymianku. Ułóż gruszki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piec naczynie przez około 15 minut w temperaturze 180°C.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe gruszki posyp posiekanymi orzechami. Ciekawy smak okaże się z solonymi orzeszkami ziemnymi. Miałem posiekane orzeszki ziemne w karmelu. Ładnie wygląda i ładnie chrupie. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g

Podobne przepisy