ciasto marchewkowe Klasyczne

ciasta marchewkowe nasączone kwaśną śmietaną! Po prostu wow! Takie ciasto nie tylko zapewni przyjemność smakową, ale będzie również bardzo przydatne. Sama roślina okopowa ma słodkawy smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z orzechami, ananasami, pomarańczami i suszonymi owocami. Poniżej znajduje się jedna z odmian tego ciasta.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 57 % 28 g
272 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Użyj płynnego miodu, mąki najwyższej jakości, jaj kategorii C1. Brązowy cukier można zastąpić zwykłym. Jako orzechy możesz użyć orzechów włoskich, orzeszków ziemnych, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów. Kwaśną śmietanę należy stosować co najmniej 20% tłuszczu, w przeciwnym razie krem nie zachowa kształtu i nie rozprzestrzeni się. Śmietanę można również zastąpić jogurtem naturalnym. Zmierz wagę pojemnika, w którym zagniatasz ciasto, ta wartość przyda się nam później.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomarańczę, wytrzyj i usuń z niej Skórkę, zetrzyj na drobnej tarce. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Lepiej nie pocierać dużych marchewek, ponieważ ciasta są luźniejsze. Drobno posiekaj lub posiekaj orzechy już suszone w piekarniku za pomocą blendera na wysokich obrotach. Prędkość jest wysoka, ponieważ orzechy muszą być szybko posiekane. Eil wynika z faktu, że orzechy zaczynają wydzielać olej i sklejać się w grudki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do czystego pojemnika. Dzięki temu mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasta będą bardziej przewiewne, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące. Do mąki dodaj również proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszaj wszystkie suche składniki trzepaczką przez 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W pojemniku do wyrabiania ciasta ubij jajka, dodaj brązowy cukier i ubij mikserem przez 3-4 minuty. W tym czasie Masa jajowa powinna zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Następnie wlej olej roślinny i jeszcze trochę ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do masy jajecznej zacznij w częściach wprowadzać wcześniej zmieszane suche składniki, dokładnie wymieszaj. Być może ciasto zwinie się w kulki, nie martw się, po prostu dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do ciasta włożyć posiekane orzechy, startą marchewkę i skórkę pomarańczową, wymieszać szpatułką lub łyżką. Za pomocą trzepaczki wymieszaj tak gęste ciasto bardzo trudno będzie wlać powstały sok z marchwi do ciasta, ponieważ ciasto powinno być gęste. Aby uzyskać pikantny smak, dodaj 2 łyżki soku pomarańczowego i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz rozgrzać piekarnik na 180os. W tym czasie przygotuj formę o średnicy 16 cm, używam metody "Francuska koszula". Nasmaruj formę bardzo cienką warstwą masła, posyp mąką i wstrząśnij, wytrząśnij nadmiar mąki. Ta metoda ułatwi usunięcie ciast z formy, wystarczy trochę ostudzić formę, a samo ciasto zacznie się kurczyć i oddalać od formy. Przed upieczeniem nowego ciasta należy ponownie przygotować formę w ten sam sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oblicz masę wynikowego ciasta dla jednego ciasta: umieść miskę ciasta na wadze i odejmij wagę pojemnika od tej liczby i podziel przez 3. Wlej 1 część ciasta do przygotowanej formy i piecz ciasto przez 25-30 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką. W ten sam sposób upiecz jeszcze 2 ciasta. Upieczone ciasta układają się do ostygnięcia na ruszcie, co pozwoli ciastom równomiernie ostygnąć, ponieważ powietrze ze wszystkich stron będzie równomiernie wentylowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem. Ubij tłustą śmietanę przez 2 minuty. Mam śmietanę o zawartości tłuszczu 30%, ilość czasu na ubijanie śmietany lepiej dostosować do zawartości tłuszczu wybranej śmietany. Następnie dodaj miód i cukier, kontynuuj ubijanie przez kolejne 10-15 minut. Ważne jest, aby nie przesadzać z kwaśną śmietaną, ponieważ maślanka zacznie odchodzić, a śmietana zamieni się w masło. Włóż gotowy krem do lodówki do momentu złożenia ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż pierwsze schłodzone ciasto, posmaruj je kremem, połóż drugie, ponownie posmaruj, Ustaw Ostatnie ciasto i równomiernie rozłóż na nim śmietanę, pozostawiając trochę kremu na bokach. Nie można ich smarować, ale nadal polecam, aby boczne części ciast nie pękły. Ciasto można zjeść od razu, ale lepiej włożyć do lodówki na 2-3 godziny w celu impregnacji.

ponieważ podczas pieczenia ciasto podnosi się na środku i tworzy "kopiec", polecam użyć noża, aby nadać ciastom bardziej płaski kształt, odcinając dodatkowe nierówności.
i jeszcze kilka słów o ważeniu ciasta w pojemniku. Pojemność wraz z ciastem ważyła 1880 gramów.. odjęłam wagę pojemności 500 gr. i wynik 1380 gr. podzieliła się na 3. Oznacza to, że na każde ciasto potrzebuję 460 gramów. ciasto. Ale w formie włożyłem 450 gramów. ponieważ nadal musisz wziąć pod uwagę, że pewna ilość ciasta pozostanie na ściankach miski. Na przykład suszone marchewki, kawałki cukru, których lepiej nie zbierać ze ścian.

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

jak ubić śmietanę na śmietanę, dlaczego śmietana nie bije dobrze i przeczytaj wiele innych przydatnych wskazówek w artykule o śmietanie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy