Brownie Classic Chocolate

słynny deser o bogatym smaku czekolady! Nazwa tego amerykańskiego Dania pochodzi od słowa brown-brązowy, który ma kolor ze względu na dużą ilość czekolady w kompozycji. Brownie ma specjalną strukturę-gęstą, wilgotną. To nie jest babeczka, ale super czekoladowe ciastko.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 37 % 28 g
węglowodany 55 % 41 g
439 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do robienia brownie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, włóż do niej czekoladę na małe kawałki. Dodaj masło, pokrojone również na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj zwykłą wodę w rondlu, umieść miskę czekolady na wierzchu. Ta konstrukcja nazywa się "łaźnią wodną", więc czekolada rozpuści się na parze z wrzącej wody. Ważnym warunkiem jest to, że dno miski nie powinno dotykać wody. A jednak nie bierz szklanych naczyń do tych celów. Moja miska pękła w tym procesie, musiałem przelać wszystko do drugiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciągle mieszając rozpuść czekoladę z masłem, aż będzie gładka. Wyjmij naczynia z masą czekoladową z kąpieli wodnej i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy czekolada ostygnie, ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej schłodzoną czekoladę do jajek, wymieszaj wszystko szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i kakao do osobnego naczynia. Dodaj szczyptę soli. Sól w deserach wzmacnia smak czekolady, pamiętaj, aby ją dodać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej suchą mieszankę do jajka i czekolady. Za pomocą szpatułki wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź naczynie do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier lepiej się układał, najpierw go zgnij. Wlać ciasto, równomiernie rozprowadzić szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz brownie w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut. W przypadku brownie gotowość nie jest określona wykałaczką, radzę skupić się na 25 minutach pieczenia. Jeśli prześwietlisz go w piekarniku, okaże się suchy. Brownie można podawać zarówno na ciepło, jak i całkowicie schłodzone. Do ciepłego brownie podczas serwowania dodaj gałkę lodów.

upiekłam brownie w formie 20*22 cm bardzo lubimy ten deser, często gotuję go według różnych przepisów. Ten przepis jest jednym z najbardziej udanych.
smak gotowego deseru zależy przede wszystkim od czekolady. Dlatego wybieraj tylko produkt dobrej jakości. Możesz użyć nie tylko gorzkiej, ale także mlecznej czekolady, a nawet białej. Brownie z białą czekoladą nazywa się "Blondie".
często brownie piecze się z dodatkiem orzechów, twarogu lub jagód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy