ogólnie ciasta lubią gotować w wielu krajach, nie tylko w słowiańskich, takich jak Rosja. To danie jest popularne wśród Francuzów, Anglików, Niemców, Amerykanów. I oczywiście wszyscy od niepamiętnych czasów pieczą klasyczne ciasta na swój własny sposób.
na przykład klasyczny amerykański to kosz wypełniony soczystym nadzieniem z siatką ciasta na wierzchu. Nosi nazwę & bdquo;pie & rdquo; (Pai), może być drożdżowy. Francuski to wciąż ten sam, ale piaskowy kosz z soczystym nadzieniem, ale cieńszy niż jego zagraniczny odpowiednik. Nazywa się & bdquo;quiche & rdquo; (Kish), z niemieckiego „ kuchen” (Kuchen). W Niemczech i krajach bliskich kuchenom bardzo się podoba i przygotowują je na bardzo różne sposoby. Jeden z klasyków: galaretka z kremową pastą do smarowania i kruszonką (kawałki ciasta rozrzucone po powierzchni nadzienia).
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na klasyczne ciasta:
nawiasem mówiąc, nawet słynna Zebra jest rodzajem klasycznego ciasta, chociaż jest również zaliczana do babeczek i ciast.
oznacza to, że przepisy na klasyczne ciasta różnią się nie tylko składem produktów, ale także technologią gotowania. Niektóre mogą pochodzić z gęstego ciasta drożdżowego, inne z płynnego. Niektóre są wypełnione, inne wymagają rozwałkowania i nadania kręconego kształtu. Są podobne do koszy z nadzieniem, są całe, upieczone jednym ciastem, są nadziewane między dwiema warstwami, z wzorami ciasta na wierzchu.
jeśli chodzi o Rosyjskie klasyki, lepiej cofnąć się w czasie (ponieważ dziś hostessy pieczą ciasta w naszym kraju). Będzie to ciasto drożdżowe z dżemem, dżemem, jagodami lub owocami (jeśli słodkie) oraz z mięsem, grzybami, warzywami - jeśli niesłodzone. W starożytności były używane do celów rytualnych (ślub, pogrzeb, pożegnanie).
pięć najszybszych klasycznych przepisów na ciasto:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Brownie Classic z kakao | 30 min | 402 | +39 |
brownie na oleju roślinnym Klasyczne | 40 min | 311 | +19 |
klasyczny biszkopt czekoladowy | 45 min | 297 | +68 |
Brownie Classic Chocolate | 45 min | 439 | +364 |
klasyczne ciasto kefirowe | 45 min | 228 | +17 |
jeśli chodzi o odmiany, w Rosji i na Ukrainie są to: kulebyak, rozpinaj, sochnik, Shanga, furtka, sernik, mannik, nakrepok. Niektóre z nich są zapomniane i rzadko przygotowywane, inne przetrwały do dziś i są przygotowywane z przyjemnością.