Klasyczna Charlotte z jabłkami i rodzynkami

łatwe i szybkie przygotowanie słodkich wypieków! Wspaniały przepis na przygotowanie przewiewnego i pachnącego ciasta z soczystymi jabłkami i rodzynkami w zwykłym piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 74 % 25 g
153 kcal
IG: 20 / 12 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznej Charlotte jabłkowej w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij cztery jaja kurze do obszernej miski i wlej do niej ćwierć łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto gramów cukru do miski z jajkami i ubij wszystkie składniki mikserem na bujną białą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej sto siedemdziesiąt gramów mąki do miski z płynną bazą w dwóch dawkach, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce łopatką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na drobnej tarce wcieramy skórkę z jednej cytryny do miski z ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odetnij skórkę z czterech jabłek i usuń z nich rdzenie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój dwa jabłka na cienkie plasterki w głębokiej misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp pokrojone jabłka sokiem z cytryny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odpowiednie naczynie do pieczenia posmaruj wnętrze odrobiną masła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrojone jabłka układamy w formie gęstej warstwy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby uzyskać najlepszy smak, posyp warstwę pokrojonych jabłek zmieszanym cynamonem z cukrem waniliowym do smaku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż połowę przygotowanego ciasta na patelni na jabłkach i rozprowadź równomiernie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój dwa wcześniej obrane jabłka na małe, dowolne kawałki w misce i posyp je sokiem z cytryny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej pięćdziesiąt gramów rodzynek do miski z posiekanymi jabłkami, które zostały wcześniej zalane wrzącą wodą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp jabłka rodzynkami zmieszanymi ze sobą cynamonem i cukrem waniliowym do smaku i ponownie wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż jabłka z rodzynkami w postaci kolejnej jednolitej warstwy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż drugą połowę przygotowanego ciasta na wierzchu warstwy jabłek z rodzynkami, które następnie rozprowadzamy równomierną warstwą i odstawiamy formę na dziesięć do piętnastu minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po pięćdziesięciu minutach wyjmujemy Charlotte upieczoną na złoty kolor z piekarnika i usuwamy formę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posyp Charlotte cukrem waniliowym według własnych upodobań i życzeń.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

Charlotte z jabłkami w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na słodkie ciasto-ciasto jabłkowe na herbatę na deser! Proste, pachnące i bardzo smaczne ciasto na herbatę-Charlotte z pachnącymi jabłkami! Lekkie, pachnące, domowe ciasto-zwiewna Charlotte z soczystych jabłek w zwykłym piekarniku! Jego oszałamiająco delikatny aromat wywołuje silny apetyt, a szlachetnego smaku nie można zapomnieć. Domowa Charlotte to prosty, niedrogi klasyczny i najlepszy przepis z dowolnymi jabłkami, który podbija każdego. Bujna Charlotte jabłkowa to wspaniałe wypieki, które są korzystne dla organizmu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy