prosty biszkopt na oleju roślinnym, jajkach, wrzącej wodzie

delikatny, porowaty, miękki, wilgotny biszkopt jest po prostu idealny. Przepis trafił do mnie zupełnie przypadkowo, ale byłem całkowicie zadowolony! Świetnie sprawdza się jako baza do ciast, a sam w sobie jest bardzo smaczny i delikatny! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 69 % 43 g
308 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj na wysokich obrotach przez 10 minut do uzyskania mocnej piany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i lekko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wiele osób woli to robić szpatułką, aby nie stracić porowatości, wszystko robię mikserem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzącą wodę i jeszcze raz wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w 180 stopniach przez 40 minut, w tym czasie zdecydowanie nie zaleca się otwierania piekarnika

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj według uznania lub użyj jako podstawy do przyszłego ciasta

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy