skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie chcę ci powiedzieć, jak piec placki z ziemniakami z ciasta drożdżowego w piekarniku. Przygotujemy wszystkie potrzebne nam produkty do ciasta i nadzienia ziemniaczanego.
Krok 2:
Najpierw zagnieść ciasto, w tym celu przesiać mąkę do pojemnika, wlać do niej szklankę przegotowanej, schłodzonej wody, dodać drożdże rozpuszczone w ćwierć szklanki ciepłej wody (już aktywowane), olej roślinny, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całą masę i zagniataj ciasto. Robimy z niego Kolobok, przenosimy go do miski, posypujemy mąką, przykrywamy ręcznikiem i usuwamy w ciepłe miejsce na około 50-60 minut.
Krok 3:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, w tym celu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, robimy z nich tłuczone ziemniaki. Drobno posiekaną cebulę smażymy do miękkości i mieszamy z puree.
Krok 4:
Ugniatamy ciasto i przenosimy na powierzchnię roboczą.
Krok 5:
Tworzymy opaskę uciskową o średniej średnicy z ciasta i dzielimy ją nożem na równe kawałki. Z każdego kawałka robimy piłkę.
Krok 6:
Bierzemy jedną kulkę na raz i ugniatamy rękami w cienkie ciasto. Rozłóż łyżkę nadzienia na środku i ściśnij krawędzie ciasta.
Krok 7:
Rozłóż placki na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia szwem do dołu w niewielkiej odległości od siebie, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 20 minut. Smarujemy placki ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut. W tym czasie będą dobrze rosły, rumiane i w pełni ugotowane. Przenieś ciepłe ciasta na tacę, przykryj ręcznikiem i odstaw na chwilę.
w każdy weekend na prośbę męża robię pieczone w piekarniku lub smażone placki. Wypełnienie jest najbardziej zróżnicowane i różni się w zależności od przypadku. Zdarza się, że gotuję słodkie, zdarza się z mięsem lub warzywami. W ten weekend w końcu dotarłem do kulinarnego przepisu na placki ziemniaczane. Mogę bez przesady powiedzieć, że okazały się doskonałe w smaku i apetyczne z wyglądu! Z przyjemnością dzielę się z wami przepisem na to pikantne wypieki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g