placki drożdżowe ziemniaczane z cebulą

Ulubione placki ziemniaczane - obfite i zawsze aktualne! Wykonane z ciasta drożdżowego, są przewiewne, miękkie i pachnące. Najlepiej smakuje świeżo. Możesz podawać z mlekiem lub kakao, kawą lub herbatą, kompotem lub galaretką itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 77 % 30 g
175 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie chcę ci powiedzieć, jak piec placki z ziemniakami z ciasta drożdżowego w piekarniku. Przygotujemy wszystkie potrzebne nam produkty do ciasta i nadzienia ziemniaczanego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zagnieść ciasto, w tym celu przesiać mąkę do pojemnika, wlać do niej szklankę przegotowanej, schłodzonej wody, dodać drożdże rozpuszczone w ćwierć szklanki ciepłej wody (już aktywowane), olej roślinny, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj całą masę i zagniataj ciasto. Robimy z niego Kolobok, przenosimy go do miski, posypujemy mąką, przykrywamy ręcznikiem i usuwamy w ciepłe miejsce na około 50-60 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, w tym celu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, robimy z nich tłuczone ziemniaki. Drobno posiekaną cebulę smażymy do miękkości i mieszamy z puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatamy ciasto i przenosimy na powierzchnię roboczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tworzymy opaskę uciskową o średniej średnicy z ciasta i dzielimy ją nożem na równe kawałki. Z każdego kawałka robimy piłkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy jedną kulkę na raz i ugniatamy rękami w cienkie ciasto. Rozłóż łyżkę nadzienia na środku i ściśnij krawędzie ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż placki na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia szwem do dołu w niewielkiej odległości od siebie, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 20 minut. Smarujemy placki ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut. W tym czasie będą dobrze rosły, rumiane i w pełni ugotowane. Przenieś ciepłe ciasta na tacę, przykryj ręcznikiem i odstaw na chwilę.

w każdy weekend na prośbę męża robię pieczone w piekarniku lub smażone placki. Wypełnienie jest najbardziej zróżnicowane i różni się w zależności od przypadku. Zdarza się, że gotuję słodkie, zdarza się z mięsem lub warzywami. W ten weekend w końcu dotarłem do kulinarnego przepisu na placki ziemniaczane. Mogę bez przesady powiedzieć, że okazały się doskonałe w smaku i apetyczne z wyglądu! Z przyjemnością dzielę się z wami przepisem na to pikantne wypieki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy