biszkoptowe ciasto miodowe

przepis na prawdziwy biszkopt miodowy-suchy i kruchy. Suchy biszkopt to klasyk tego gatunku. Miód jest jego odmianą. Biszkopt jest suchy, porowaty, o słodkawym smaku. Dodatek miodu nadaje wypiekom złoty kolor. Taki biszkopt dobrze nadaje się do formowania ciast i ciast, dodając do niego różne kremy i impregnaty. Dzieciom i osobom starszym zaleca się podawanie suchego biszkoptu z herbatą lub mlekiem. Dodatkowo możesz podać dżem, dżem, mleko skondensowane.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 85 % 61 g
299 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić puszysty, kruchy biszkopt miodowy, oddziel białka od żółtek. Ubij białka mikserem w pianę. Dodaj cukier, kontynuując ubijanie. Następnie, kontynuując ubijanie, stopniowo wprowadzaj żółtka i miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podobnie, w kawałkach, ubijając z małą prędkością, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinieneś uzyskać bujną, gęstą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto wlać na naoliwiony papier umieszczony w naczyniu do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec biszkopt miodowy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 do 45 minut. Gdy biszkopt będzie gotowy, pozostaw go na chwilę do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.

biszkopt miodowy to pyszny deser lub baza do ciast i ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy