skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw rozbij trzy jajka do miski, potrzyj je, dodając sól (tylko trochę).
Krok 3:
Stopniowo wprowadzaj semolinę i pocieraj, aż semolina, spuchnięta, nieznacznie zwiększy objętość mieszanki,
Krok 4:
Będziesz musiał mieszać przez około 5 minut. W tym samym czasie masa zmieni kolor na biały.
Krok 5:
Następnie stopniowo, ugniatając trzepaczką lub mikserem, dodaj cukier. Cukier powinien rozproszyć się w mieszaninie, aby była jednorodna.
Krok 6:
Następnie stopniowo dodawaj i dokładnie mieszaj mąkę. Ciasto okazuje się bardzo lepkie, grube. Nadal ubijamy go mikserem.
Krok 7:
I dodaj śmietanę bez zatrzymywania miksera. Śmietana powinna być gęsta, ale płynna, bardzo świeża, nie stojąca,która jest sprzedawana w plastiku. Lepiej kupić taki na rynku.
Krok 8:
Zatrzymujemy ubijanie, gdy ciasto jest gładkie i tak gęste, jak w przypadku naleśników. W tym samym momencie przestajemy dodawać śmietanę. Następnie nasmaruj przygotowaną formę olejem.
Krok 9:
Następnie gasimy sodę octem i tę skwierczącą masę szybko wlewamy do ciasta, mieszamy przez 3 sekundy
Krok 10:
I natychmiast wlej ciasto do formy o wysokich ścianach.
Krok 11:
Wysyłamy do nagrzanego piekarnika. U mnie w 180 stopniach w trybie "konwekcji" mannik gotuje się przez 20-25 minut. W zwykłym piekarniku pieczenie może zająć od 50 minut do godziny i trochę dłużej.
ważne jest, aby sprawdzić gotowość Manny drewnianym patyczkiem (drewniane wykałaczki, drewniane szaszłyki), ponieważ z powodu cukru manna dość szybko nabiera "opalonego" wyglądu i nie jest to wskaźnik.
zwykle podajemy go jako babeczkę, ale prawdziwa manna syberyjska wymaga więcej uwagi. Zgodnie z tradycjami przodków będziesz musiał zmielić szklankę suszonych czeremchy i wymieszać ze szklanką cukru. I zaparz tę masę szklanką wrzącej wody. Jeśli ciasto jest wysokie, można je podzielić na dwa. Po ostygnięciu połóż masę manny na pierwszej warstwie, a drugą-wiejską śmietanę ubitą z cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g