mannik śmietanowy

ten przepis na pewno zakorzeni się w Twojej kuchni! Mannik na śmietanie to danie kuchni rosyjskiej pochodzące z Syberii. Mannik niejednokrotnie pomagał mi przy niespodziewanym pojawieniu się Gości. Ponadto jest przygotowywany ze zwykłych produktów, które prawie zawsze znajdują się w każdym domu, w którym sami przygotowują jedzenie, a nie zamawiają w najbliższej restauracji. Przejrzałem wszystkie opcje mannik, które znalazłem w sieci i drukowanych książkach z przepisami kulinarnymi i wybrałem ten, który daje zrównoważony wynik i jest najłatwiejszy do przygotowania – "mannik syberyjski".
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 69 % 36 g
258 kcal
IG: 3 / 29 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozbij trzy jajka do miski, potrzyj je, dodając sól (tylko trochę).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wprowadzaj semolinę i pocieraj, aż semolina, spuchnięta, nieznacznie zwiększy objętość mieszanki,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Będziesz musiał mieszać przez około 5 minut. W tym samym czasie masa zmieni kolor na biały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo, ugniatając trzepaczką lub mikserem, dodaj cukier. Cukier powinien rozproszyć się w mieszaninie, aby była jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie stopniowo dodawaj i dokładnie mieszaj mąkę. Ciasto okazuje się bardzo lepkie, grube. Nadal ubijamy go mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dodaj śmietanę bez zatrzymywania miksera. Śmietana powinna być gęsta, ale płynna, bardzo świeża, nie stojąca,która jest sprzedawana w plastiku. Lepiej kupić taki na rynku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zatrzymujemy ubijanie, gdy ciasto jest gładkie i tak gęste, jak w przypadku naleśników. W tym samym momencie przestajemy dodawać śmietanę. Następnie nasmaruj przygotowaną formę olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie gasimy sodę octem i tę skwierczącą masę szybko wlewamy do ciasta, mieszamy przez 3 sekundy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I natychmiast wlej ciasto do formy o wysokich ścianach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wysyłamy do nagrzanego piekarnika. U mnie w 180 stopniach w trybie "konwekcji" mannik gotuje się przez 20-25 minut. W zwykłym piekarniku pieczenie może zająć od 50 minut do godziny i trochę dłużej.

ważne jest, aby sprawdzić gotowość Manny drewnianym patyczkiem (drewniane wykałaczki, drewniane szaszłyki), ponieważ z powodu cukru manna dość szybko nabiera "opalonego" wyglądu i nie jest to wskaźnik.
zwykle podajemy go jako babeczkę, ale prawdziwa manna syberyjska wymaga więcej uwagi. Zgodnie z tradycjami przodków będziesz musiał zmielić szklankę suszonych czeremchy i wymieszać ze szklanką cukru. I zaparz tę masę szklanką wrzącej wody. Jeśli ciasto jest wysokie, można je podzielić na dwa. Po ostygnięciu połóż masę manny na pierwszej warstwie, a drugą-wiejską śmietanę ubitą z cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy