skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Ten przepis wykorzystuje tłustą domową śmietanę. Musisz także przygotować naczynie do pieczenia i wyłożyć je pergaminem lub folią. Włącz piekarnik, wybierz temperaturę 180 stopni.
Krok 2:
Na talerzu do wyrabiania ciasta rozbij surowe jajko kurze. Można go ubić zarówno mikserem, jak i ręcznie trzepaczką. Najważniejsze jest osiągnięcie jednorodności, czyli połączenie białka z żółtkiem.
Krok 3:
Umieść szklankę kwaśnej śmietany na talerzu z jajkiem, dodaj niewielką ilość soli. Wymieszaj produkty łyżką.
Krok 4:
Wlej proszek do pieczenia i cukier do podstawowej konsystencji. Mieszaj zawartość, aż będzie gładka. Cukier szybko rozpuszcza się w śmietanie. Chciałbym zauważyć, że sodę oczyszczoną należy natychmiast dodać ze śmietaną, aby zgasła.
Krok 5:
Przez sito przesiać mąkę pszenną. 1-2 łyżki stołowe należy wprowadzić do ciasta i mieszać do uzyskania gładkości.
Krok 6:
Daje przewiewne, gęste i delikatne ciasto. Umieść go w przygotowanej formie. Możesz upiec ciasto w silikonowej formie, wtedy nie potrzebujesz papieru do pieczenia.
Krok 7:
Ciasto śmietanowe piecze się około 25-30 minut. Aby dobrze się zrumienił, należy pozostawić go przy wyłączonym ogniu na 5-10 minut. Usuń papier, połóż ciasto na talerzu. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z herbatą. Smacznego!
ciasto jest obfite i delikatne, można je ozdobić cukrem pudrem lub podać na stole ze skondensowanym mlekiem. Przepis na kwaśną śmietanę bardzo pomaga, gdy goście przyjdą lada chwila. Ciasto ugniata się szybko, a ciasto nie piecze się zbyt długo, więc pyszna herbata nie będzie długo czekać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g