kwaśna śmietana bez dodatków

aromatyczne, obfite i delikatne ciasto na rodzinne przyjęcie herbaciane! Ciasto kwaśne można łatwo przygotować i upiec w piekarniku. Do takiego pieczenia wystarczy jedno surowe jajko. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, możesz użyć sody oczyszczonej. Ciasto na ciasto ugniata się szybko, nie trzeba go schładzać. Możesz piec zarówno w okrągłym, jak i prostokątnym kształcie. Przed podaniem zaleca się pokrojenie kwaśnej śmietany na kawałki. Możesz podawać z herbatą, sokiem, lemoniadą lub galaretką.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 46 g
279 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Ten przepis wykorzystuje tłustą domową śmietanę. Musisz także przygotować naczynie do pieczenia i wyłożyć je pergaminem lub folią. Włącz piekarnik, wybierz temperaturę 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na talerzu do wyrabiania ciasta rozbij surowe jajko kurze. Można go ubić zarówno mikserem, jak i ręcznie trzepaczką. Najważniejsze jest osiągnięcie jednorodności, czyli połączenie białka z żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść szklankę kwaśnej śmietany na talerzu z jajkiem, dodaj niewielką ilość soli. Wymieszaj produkty łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej proszek do pieczenia i cukier do podstawowej konsystencji. Mieszaj zawartość, aż będzie gładka. Cukier szybko rozpuszcza się w śmietanie. Chciałbym zauważyć, że sodę oczyszczoną należy natychmiast dodać ze śmietaną, aby zgasła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przez sito przesiać mąkę pszenną. 1-2 łyżki stołowe należy wprowadzić do ciasta i mieszać do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Daje przewiewne, gęste i delikatne ciasto. Umieść go w przygotowanej formie. Możesz upiec ciasto w silikonowej formie, wtedy nie potrzebujesz papieru do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto śmietanowe piecze się około 25-30 minut. Aby dobrze się zrumienił, należy pozostawić go przy wyłączonym ogniu na 5-10 minut. Usuń papier, połóż ciasto na talerzu. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z herbatą. Smacznego!

ciasto jest obfite i delikatne, można je ozdobić cukrem pudrem lub podać na stole ze skondensowanym mlekiem. Przepis na kwaśną śmietanę bardzo pomaga, gdy goście przyjdą lada chwila. Ciasto ugniata się szybko, a ciasto nie piecze się zbyt długo, więc pyszna herbata nie będzie długo czekać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy