Mini Charlotte Kus i tyle

bardzo proste i szybkie, tylko kilka składników. Bardzo proste i łatwe do przygotowania, nie trzeba bawić się ciastem, wystarczy rozmrozić ciasto francuskie, pokroić w plastry, uformować i gotowe!) Gotować może nawet dziecko
Just_cook_itAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 85 % 22 g
132 kcal
IG: 27 / 64 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Prrrivet, postanowiłem ugotować Charlotte, ale nawet nie wiedziałem, że to takie proste i proste, chcę podzielić się z Tobą przepisem)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka z bananami pokroić w małe plasterki (wziąłem trochę przejrzałe, zawsze są słodsze) i wymieszać, zasypując cukrem cynamonowym(cynamon do smaku, można dodać inne przyprawy)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lewo na 20 minut, aby jabłka dały sok i nasączone cukrem. Owinąłem go żywnością i włożyłem do lodówki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkowałem ciasto dość cienko, ale żeby się nie rozerwało, i wyciąłem okrągłe (szklanką i spodkiem), postanowiłem zrobić większe i mniejsze

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I zaczął rzeźbić takie Mini Charlotte: -Ciasto- -Nadzienie- -Ciasto- To proste)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec nakłułem ciasto widelcem, aby nie pękło. Posmarowałem jajkiem na złotą skórkę i wysłałem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. I gotowe) Smacznego!!

BTW czy znasz klasyczny przepis Charlotte?

Charlotte(z fr. Charlotte) - słodki deser z jabłek pieczonych w cieście. Klasyczna Charlotte to Niemieckie słodkie danie z białego chleba, kremu, jajek, owoców i likieru.

pomysł klasycznej Charlotte został zapożyczony od Anglików: Charlotte jest jedną z odmian budyniu, który jest zwykle podawany na ciepło. Dno formy układa się chlebem namoczonym w oleju lub mieszance jajecznej. Na wierzchu chleba układa się warstwę gotowych jabłek (gotowanych z cukrem lub puree) i przykrywa warstwą namoczonego chleba. Możesz zrobić kilka warstw. Charlotte jest następnie pieczona w piekarniku i podawana na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub słodkimi sosami.

Charlotte można gotować z różnymi nadzieniami, jednak nadzienie jabłkowe jest najczęstsze ze względu na dostępność i taniość jabłek w Europie. Charlotte jabłkowa jest tradycyjnie pieczona jesienią po zbiorach jabłek. Zamiast jabłek możesz wziąć gruszki, śliwki i inne owoce i jagody. Możesz również zastąpić warstwę owocową kremem lub musem czekoladowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g

Podobne przepisy