ciasto malinowe na maśle ze skórką z cytryny

delikatny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. oryginalne połączenie smaku pachnących malin i skórki z cytryny z pewnością nie pozostawi obojętnym na to ciasto, a łatwość przygotowania i dostępność składników zachęci do dodania do książki kucharskiej.
Mr.KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 62 % 33 g
279 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ubij masło z cukrem.

2. Mieszaj jajka pojedynczo.

3. W częściach dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią.

4. Połóż połowę ciasta na foremce Ø24 cm.

5. Rozłóż połowę malin na cieście.

6. Rozłóż drugą połowę ciasta.

7. Rozłóż pozostałe maliny.

piec w 170°C ~50 min.

8. Następnie, gdy ciasto ostygnie, przygotujemy impregnację, dla której zalej wrzątkiem skórkę z cytryny i rozpuść cukier.

9. Przebij schłodzone ciasto na powierzchni wykałaczką.

10. Wlać impregnację.

można podawać. Smacznego!!

zgodnie z klasyfikacją botaniczną owoc maliny nie jest jagodą, ale wielokośnikiem. Składa się z kilkudziesięciu zrośniętych kości (owoców z kośćmi), przymocowanych do białej stożkowej łodygi i zebranych wokół niej w okrągłą głowę. Po dojrzewaniu łatwo oddziela się od pojemnika.

zawartość kalorii jest niska (41 kcal na 100 g). Bogaty w witaminę C.

stosowane w medycynie. Syrop malinowy jest używany jako słodzik do mikstur, a maliny parzone wrzątkiem są popularnym środkiem napotnym, którego działanie lekarze tłumaczą działaniem gorącej wody, z której jest rozcieńczany, a także faktem, że pijący jest następnie zawijany. Dżem malinowy jest również przypisywany działaniu przeciwprostokątnemu. Ogólnie rzecz biorąc, tradycyjna medycyna przypisuje malinom działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne i przeciwwymiotne.

Skórka (z włoskiego. cedro-Citron) - zewnętrzna zabarwiona warstwa owocni owoców różnych owoców cytrusowych (flavedo) — pomarańczy (Citrus aurantium), cytryny (Citrus limonum), pomarańczy (Citrus sinensis), mandarynki (Citrus nobilis) i grejpfruta (Citrus paradisi).

zawiera gruczołowe pojemniki zawierające olejki eteryczne, które determinują aromat owoców. Skórka jest stosowana w przemyśle cukierniczym i gorzelniczym. Skórka ma słodko-gorzki owocowy aromat, lekko mdły smak.

do celów kulinarnych skórkę oddziela się od leżącej pod nią białej, luźnej warstwy, po czym suszy i smoli (lub popycha) na proszek. Skórka jest uważana za gotową, gdy staje się krucha. Suszyć wszystkie rodzaje Skórki, rozprowadzając cienką warstwę na płaskim talerzu, przez dwa do trzech dni w temperaturze pokojowej, obracając codziennie.

w gotowaniu najczęściej używa się skórki z cytryny. Dodaje się go do potraw z mięsa, ryb, drobiu, owoców, warzyw. Jest również częścią zup - zarówno zimnych (okroshki, buraki), jak i klasycznych (barszcz, kapuśniak, ucho). Bez skórki nie można sobie wyobrazić różnych deserów i wypieków: bułek, herbatników, babeczek, Charlotte, mannik, słodkich puddingów, lodów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy