ciasto luzem na kwaśnej śmietanie z delikatnym nadzieniem twarogowym

bardzo smaczne ciasto twarogowe. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pyszne ciasto z nadzieniem twarogowym, łatwe do przygotowania.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 48 % 23 g
271 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zmiękczone masło zmielić z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj powstałą mieszaninę do oleju. Wymieszaj wszystkie składniki rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś zrobić okruchy mąki. To jest ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twaróg widelcem lub wytrzyj blenderem zanurzeniowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otrzymasz taką owsiankę z twarogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, żółtka do twarogu i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Białka ubić z cukrem w gęstą pianę, aby podczas przechylania miski białka się nie wylewały.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz ubite białka z masą twarogową i delikatnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia wlej połowę ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż masę twarogowo-białkową na wierzchu i posyp twarożek pozostałym ciastem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ~25-30 minut.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy