Szybkie placki jabłkowe w 15 minut drożdżowe

przepis dla tych, którzy uwielbiają ciasta, ale nie lubią długo bawić się ciastem. Przyzwyczaiłem się już do gotowania pasztecików według tego przepisu, ponieważ jest to szybkie i łatwe. A ciasta okazują się bardzo smaczne - nie gorzej niż przy klasycznej metodzie przygotowania ciasta. Spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 72 % 31 g
210 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

najpierw musisz przygotować ciasto. Nie jest to trudne. Zagotuj wodę, po czym musisz ją schłodzić do 40 stopni Celsjusza. Włóż cukier, sól, 6 łyżek do wody. mąka i drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na dosłownie 5 minut - w tym czasie na powierzchni płynu pojawi się wiele pęcherzyków. W razie potrzeby pozostaw ciasto na kolejne 5 minut.

do gotowego ciasta dodawaj stopniowo pozostałą mąkę, dokładnie mieszając. Nie zapomnij przesiać mąki. Zagnieść ciasto. Ugniataj, stopniowo dodając olej roślinny, aż ciasto będzie elastyczne i gęste (ale nie sztywne). Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na kilka minut.

umyj jabłka, obierz je (jeśli są cienkie, nie możesz ich obrać). Pokrój jabłka na pół, Wytnij rdzenie. Pokrój jabłka w kostkę.

teraz możesz rzeźbić paszteciki. Podziel ciasto na części, z każdej uformuj Kolobok. Rozwałkuj każdą Kolobok w warstwę, umieść nadzienie pokrojonych jabłek na środku warstwy, kawałek masła, posyp cukrem i cynamonem. Połącz krawędzie warstwy-ciasta można wykonać w dowolnym kształcie według własnego gustu.

ułóż placki na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku, aż będzie ugotowany (rumiany) w 200 stopniach. Czas pieczenia 15-20 minut.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy