uzbeckie samsy z ziemniakami na wodzie

tradycyjne uzbeckie ciasta w Twojej kuchni. Piecz i traktuj przyjaciół! Co powiedzieć, przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne, zwłaszcza za pierwszym razem, ale wynik jest tego wart. Chociaż jest to dla mnie, dla kogoś, kto lubi pracować z ciastem, proces może wydawać się łatwy. Ale uwielbiam samsę-to smak z dzieciństwa, teraz nauczyłem się ją piec i samodzielnie. Pieczę samsę z różnymi nadzieniami, na przykład z mięsem lub serem i ziołami. Ale najbardziej lubię ziemniaki.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 68 % 21 g
149 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

najpierw musisz wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło. I możesz zrobić test. W szklance wody rozpuść sól, lepiej, jeśli woda jest trochę ciepła, aby kryształy łatwiej się rozproszyły.

przesiej mąkę na stół, zrób wgłębienie na wzgórzu i wlej tam wodę w częściach. Stopniowo mieszaj mąkę i płyn, na przykład widelcem lub po prostu rękami. Ciasto ugniatamy, aż przestanie przyklejać się do dłoni, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie zwijamy go w cienką warstwę.

teraz tę dużą warstwę ciasta należy nasmarować jedną trzecią masła. Lepiej to zrobić bezpośrednio dłonią, jakby wcierając olej w ciasto. Weź warstwę za jedną krawędź i delikatnie zwiń ją w ciasną rolkę. Następnie włóż bułkę do lodówki na 15 minut.

po tym czasie wyjmij ciasto, ponownie zwiń je w warstwę, posmaruj połową pozostałego oleju i zawiń w rolkę. Włóż go również do lodówki na 15 minut, po czym po raz trzeci rozwałkuj ciasto na warstwę i posmaruj resztą masła. Zwiń bułkę, połóż ją na naczyniu natłuszczonym olejem roślinnym (aby się nie przykleiła) i włóż do lodówki na 15 minut.

w tym czasie przygotujemy nadzienie. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Obierz i pokrój cebulę. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj.

czas minął-wyjmujemy naszą bułkę i kroimy ją na kawałki 5-7 cm, kładziemy każdy kawałek jednym z plasterków w dół (niech ten będzie piękniejszy od góry), ściskamy tę kolumnę w okrągłą tortillę bezpośrednio dłonią. Ten sekret pomoże uzyskać koła na powierzchni samsy.

rozwałkuj każdą tortillę cienko. Nawiasem mówiąc, lepiej zostawić 2-3 sztuki na stole, a resztę ciasta włożyć do lodówki, aby masło nie stopiło się z wyprzedzeniem. Na rozwałkowanym cieście kładziemy nadzienie, formujemy Trójkąty. Krawędzie można uszczypnąć lub po prostu zrobić dobry zakładkę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W szklance ubij jajko widelcem. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, ułóż placki i posmaruj je jajkiem na wierzchu.

piecz samsę przez 30-35 minut, aż na powierzchni ciast utworzy się apetyczna rumiana skórka.

Samsa jest pyszna w każdej formie, ale oczywiście, jeśli chcesz w pełni cieszyć się jej smakiem, lepiej jeść paszteciki z upałem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy