skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło. I możesz zrobić test. W szklance wody rozpuść sól, lepiej, jeśli woda jest trochę ciepła, aby kryształy łatwiej się rozproszyły.
przesiej mąkę na stół, zrób wgłębienie na wzgórzu i wlej tam wodę w częściach. Stopniowo mieszaj mąkę i płyn, na przykład widelcem lub po prostu rękami. Ciasto ugniatamy, aż przestanie przyklejać się do dłoni, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie zwijamy go w cienką warstwę.
teraz tę dużą warstwę ciasta należy nasmarować jedną trzecią masła. Lepiej to zrobić bezpośrednio dłonią, jakby wcierając olej w ciasto. Weź warstwę za jedną krawędź i delikatnie zwiń ją w ciasną rolkę. Następnie włóż bułkę do lodówki na 15 minut.
po tym czasie wyjmij ciasto, ponownie zwiń je w warstwę, posmaruj połową pozostałego oleju i zawiń w rolkę. Włóż go również do lodówki na 15 minut, po czym po raz trzeci rozwałkuj ciasto na warstwę i posmaruj resztą masła. Zwiń bułkę, połóż ją na naczyniu natłuszczonym olejem roślinnym (aby się nie przykleiła) i włóż do lodówki na 15 minut.
w tym czasie przygotujemy nadzienie. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Obierz i pokrój cebulę. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj.
czas minął-wyjmujemy naszą bułkę i kroimy ją na kawałki 5-7 cm, kładziemy każdy kawałek jednym z plasterków w dół (niech ten będzie piękniejszy od góry), ściskamy tę kolumnę w okrągłą tortillę bezpośrednio dłonią. Ten sekret pomoże uzyskać koła na powierzchni samsy.
rozwałkuj każdą tortillę cienko. Nawiasem mówiąc, lepiej zostawić 2-3 sztuki na stole, a resztę ciasta włożyć do lodówki, aby masło nie stopiło się z wyprzedzeniem. Na rozwałkowanym cieście kładziemy nadzienie, formujemy Trójkąty. Krawędzie można uszczypnąć lub po prostu zrobić dobry zakładkę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W szklance ubij jajko widelcem. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, ułóż placki i posmaruj je jajkiem na wierzchu.
piecz samsę przez 30-35 minut, aż na powierzchni ciast utworzy się apetyczna rumiana skórka.
Samsa jest pyszna w każdej formie, ale oczywiście, jeśli chcesz w pełni cieszyć się jej smakiem, lepiej jeść paszteciki z upałem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g