placek ziemniaczany z mielonym mięsem typu balisz

najsmaczniejsze, najsmaczniejsze-słynne ciasto Balish z nadzieniem! Wszyscy kochają! Zur-balish tatarski Narodowy placek z mięsem i ziemniakami. Ciasto jest pyszne, szczególnie gorące, obfite i moim zdaniem niedrogie. Gotuje się szybko, myślę, że każda gospodyni poradzi sobie z przygotowaniem ciasta. Co ważne, ciasto wykorzystuje taką samą ilość mielonej wołowiny i ziemniaków. Cebula, dla soczystości, możesz dodać 2-3 sztuki, to jeszcze bardziej nada ciastu smak, aromat i soczystość. Podczas pieczenia w cieście należy pozostawić otwór, aby umożliwić ucieczkę pary.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 52 % 23 g
244 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mięsa mielonego pokrój ziemniaki na małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj cebulę i ziemniaki z gotową mieloną wołowiną. Sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. Wlej proszek do pieczenia, sól i cukier do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj margarynę i śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli mieszanina jest sucha, wlej trochę więcej mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy ciężką bułkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto o grubości około 0,5-0,7 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia. Moja forma ma średnicę 22 cm. Ciasto układamy tak, aby ciasto zwisało po bokach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż mięso mielone do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij krawędzie, pozostawiając otwór w środku. Krawędzie są ściśnięte, jakby & quot; w nakładkę & quot;, tworząc skaladochki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto okazuje się bardzo soczyste.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy