skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Do mięsa mielonego pokrój ziemniaki na małe kostki.
Krok 3:
Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 4:
Wymieszaj cebulę i ziemniaki z gotową mieloną wołowiną. Sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. Wlej proszek do pieczenia, sól i cukier do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj margarynę i śmietanę.
Krok 6:
Jeśli mieszanina jest sucha, wlej trochę więcej mleka.
Krok 7:
Ugniatamy ciężką bułkę.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto o grubości około 0,5-0,7 cm.
Krok 9:
Rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia. Moja forma ma średnicę 22 cm. Ciasto układamy tak, aby ciasto zwisało po bokach.
Krok 10:
Włóż mięso mielone do ciasta.
Krok 11:
Ściśnij krawędzie, pozostawiając otwór w środku. Krawędzie są ściśnięte, jakby & quot; w nakładkę & quot;, tworząc skaladochki.
Krok 12:
Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem.
Krok 13:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Krok 14:
Wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.
Krok 15:
Ciasto okazuje się bardzo soczyste.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g