skład / składniki
gotowanie krok po kroku
polecam upiec bardzo proste ciasteczka zemelah . Są to pyszne i aromatyczne ciasteczka wykonane według tradycyjnej żydowskiej receptury. Bierzemy zmiękczone masło (ale nie całkowicie stopione, a mianowicie zmiękczone) i ubijamy je jajkiem, lepiej zrobić to mikserem lub w blenderze. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie. Teraz dodaj mleko i wanilinę, ponownie ubij wszystko. Zacznij dodawać mąkę, stopniowo w małych ilościach, ciągle mieszając masę łyżką. Posyp mąką arkusz pergaminu i połóż na nim ciasto, tworząc prostokątny pręt o grubości około 8 cm.
przygotuj mieszankę cukru i cynamonu, a następnie pokrój ciasto ostrym nożem na małe romby, posyp je mieszanką cukru i umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni. Piec do zrumienienia około 10 minut. następnie zawiń w cienką szmatkę i pozostaw do ostygnięcia. Lepiej jest jeść po tym, jak gotowe ciasteczka stoją w lodówce przez około godzinę. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g