skład / składniki
metoda gotowania
zrób biszkopt: podgrzej mleko z masłem prawie do wrzenia, odstaw na bok, pozwól mu trochę ostygnąć.
ubij jajka i cukier mikserem, aż potroi objętość (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
w ubitych jajkach przesiać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Odstawić kilka łyżek ciasta do ciepłego mleka i wymieszać. Wlać masę do głównego ciasta, wymieszać.
włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, sprawdzając gotowość zapałką.
gotowy biszkopt całkowicie schłodzić. Galaretkę namocz zgodnie z instrukcją, wlej do pojemnika i wstaw do lodówki.
przygotuj kremowy suflet: zalej żelatynę mlekiem i pozostaw do pęcznienia.
śmietanę i mleko skondensowane wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 1 minutę.
zdejmij z ognia i natychmiast dodaj żelatynę spuchniętą w mleku. Mieszaj kremową masę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Schłodzić do temperatury pokojowej.
dodaj ser i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 10 minut.
włóż biszkopt do formy. Wlać krem na biszkopt.
wstaw do lodówki, aż krem całkowicie stwardnieje.
Udekoruj gruszką i galaretką truskawkową.
przygotuj przezroczystą galaretkę zgodnie z instrukcją i polej ją gruszkami i galaretką truskawkową. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.
pokroić w ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal / 100g