ciasto kremowe z kruszonką na drożdżach
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: włóż drożdże i cukier do ciepłego mleka, wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 2:
Jajka, masło o temperaturze pokojowej, cukier waniliowy, sól-wszystko ubij razem.
Krok 3:
Dodaj mąkę, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej mleko z drożdżami, wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto powinno być miękkie i lepkie.
Krok 6:
Przykryj ciasto folią i pozostaw na pół godziny.
Krok 7:
Przykryj formę pergaminem, ułóż ciasto i pozostaw na pół godziny.
Krok 8:
Okruchy: zmiel zimne masło z cukrem i włóż do lodówki.
Krok 9:
Ciasto: zanurz palec w oleju roślinnym i zrób wgłębienia w cieście.
Krok 10:
Posyp ciasto kruszonką i piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z piekarnika, polej śmietaną i piecz przez kolejne 5 minut.
Krok 12:
Ciasto lekko ostudzić i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g