skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w jednym dobrym magazynie znalazłem świetny przepis na zdrowe danie-to zapiekanka z brokułów. Jest bardzo sycący, po prostu wypełniony witaminami i dobry na rodzinne obiady.
oczyszczamy kapustę brokułową, myjemy ją dobrze pod strumieniem zimnej wody, a następnie dzielimy na kwiatostany. Wysyłamy do osolonej wody, aby gotować przez około dziesięć minut. Gdy kapusta będzie gotowa, wrzuć ją do durszlaka i pozwól, aby cała ciecz spłynęła. Gdy kapusta wysycha, zetrzyj ser na grubej tarce. Ubij jajka w misce trzepaczką, dodaj do nich starty ser i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sól, czarny pieprz do smaku i koniecznie zmieloną gałkę muszkatołową (dzięki niej jedzenie staje się szczególnie aromatyczne). Prostokątny lub inny kształt z wysokimi ścianami posmaruj masłem, posyp dno bułką tartą i połóż na nich brokuły. Wlać kapustę przygotowaną mieszanką jajeczną. Schłodzone masło pocieramy na grubej tarce i rozrzucamy po powierzchni zapiekanki. Dobrze ogrzewamy piekarnik i wkładamy do niego formę na około dwadzieścia minut. Ta zapiekanka jest dobra w połączeniu z gotowanymi ziemniakami lub tłuczonymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g