skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zbliża się Karnawał i chciałbym podzielić się przepisem na bardzo smaczny kurczak. Kórnik to tradycyjne danie kuchni Staro-Rosyjskiej, wielowarstwowe ciasto naleśnikowe. Pożyczyłem przepis od przyjaciela, który urodził się i wychował w Rosji. Teraz to danie jest zawsze obecne na ostatki i na moim stole. Przygotowanie kurnika zajmuje dużo czasu,ale jaki jest wynik!
ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Drobno posiekaj.
posiekaj cebulę i grzyby i podsmaż na Rast.olej. Ugotuj ryż.
piecz naleśniki według własnego przepisu, ale lepiej, aby były cienkie.
z zmiękczoną margaryną wymieszaj jajka, włóż smtanę, dodaj mąkę.
podziel ciasto na dwie części. Z jednej części do dekoracji uszczypnij kawałek. Resztę rozwałkujemy na dwie tortille, z których jedna jest mniejsza od drugiej.
moje naleśniki mają 23 cm średnicy, więc rozwałkowałem tortillę o większej średnicy.
połóż tortillę na blasze do pieczenia z papierem. Rozłóż naleśnik na wierzchu.
na naleśniku-ryż.
znowu naleśnik, na nim - grzyby z cebulą (połowa).
znowu naleśnik , na nim filet z kurczaka.
naleśnik + te same warstwy, zaczynając od pierwszej.
posmaruj ostatnią warstwę fileta z kurczaka kwaśną śmietaną. Na wierzch kładziemy naleśnik, zamykamy dużym ciastem.
ściskamy kurnik w kółko. Udekoruj go do woli. Robimy dziurę na górze, opuszczamy kawałek masła i wlewamy bulion. Posmaruj kurczaka ubitym jajkiem.
w piekarniku rozgrzanym do 180 gr.. kładziemy kurnik na pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal / 100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal / 100g