kurnik z naleśników z kurczaka i grzybów

Niesamowity Kórnik! Świetne połączenie potraw i chrupiące ciasto. Idealne połączenie produktów, pyszne ciasto. To bardzo smaczny kurczak!
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 60 % 24 g
193 kcal
IG: 8 / 25 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zbliża się Karnawał i chciałbym podzielić się przepisem na bardzo smaczny kurczak. Kórnik to tradycyjne danie kuchni Staro-Rosyjskiej, wielowarstwowe ciasto naleśnikowe. Pożyczyłem przepis od przyjaciela, który urodził się i wychował w Rosji. Teraz to danie jest zawsze obecne na ostatki i na moim stole. Przygotowanie kurnika zajmuje dużo czasu,ale jaki jest wynik!


ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Drobno posiekaj.

posiekaj cebulę i grzyby i podsmaż na Rast.olej. Ugotuj ryż.

piecz naleśniki według własnego przepisu, ale lepiej, aby były cienkie.

z zmiękczoną margaryną wymieszaj jajka, włóż smtanę, dodaj mąkę.

podziel ciasto na dwie części. Z jednej części do dekoracji uszczypnij kawałek. Resztę rozwałkujemy na dwie tortille, z których jedna jest mniejsza od drugiej.

moje naleśniki mają 23 cm średnicy, więc rozwałkowałem tortillę o większej średnicy.

połóż tortillę na blasze do pieczenia z papierem. Rozłóż naleśnik na wierzchu. 

na naleśniku-ryż.

znowu naleśnik, na nim - grzyby z cebulą (połowa).

znowu naleśnik , na nim filet z kurczaka.

naleśnik + te same warstwy, zaczynając od pierwszej.

posmaruj ostatnią warstwę fileta z kurczaka kwaśną śmietaną. Na wierzch kładziemy naleśnik, zamykamy dużym ciastem.

ściskamy kurnik w kółko. Udekoruj go do woli. Robimy dziurę na górze, opuszczamy kawałek masła i wlewamy bulion. Posmaruj kurczaka ubitym jajkiem.

w piekarniku rozgrzanym do 180 gr.. kładziemy kurnik na pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal / 100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal / 100g

Podobne przepisy