skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj mleko i wodę w małej misce, posyp drożdże i odstaw na pięć minut. Jak tylko wzrośnie, dodaj 4 łyżki mąki i jedną łyżkę cukru do mieszanki drożdżowej, przelej, przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu, pozwól mu wyrosnąć dwa razy więcej objętości, około pół godziny. W misce miksera ubij jajko, cukier, skórkę z cytryny i pomarańczy, wanilię, dodaj mieszaninę drożdży i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
używając przystawki do ciasta w mikserze, włącz mikser na niskiej prędkości i dodaj mąkę, miękkie masło, sól i stopniowo zwiększaj prędkość miksera, mieszaj ciasto przez pięć minut. Następnie dodaj kandyzowane owoce i rodzynki, mieszaj przez 15 sekund. Jeśli ciasto jest miękkie i lepkie - w porządku. Nasmaruj miskę do rozstrojenia ciasta bezwonnym olejem i odstaw na bok. Na posypanej mąką powierzchni rozprowadzamy ciasto i lekko je zgniatamy, formujemy Kolobok i wkładamy do nasmarowanej miski.
smarujemy wierzch olejem roślinnym, szczelnie zamykamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.
przygotuj formę, nasmaruj olejem i odłóż na bok. Gdy tylko ciasto wzrośnie, zrzuć je na posypaną mąką powierzchnię, złóż jak kopertę, ale nie pomyl. Wkładamy go do formy i ponownie smarujemy wierzch stopionym masłem. Ponownie przykryj folią i pozostaw na 2-3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, posmaruj wierzch Panettone ubitym żółtkiem i jedną łyżką mieszanki wodno-mlecznej, piecz przez 45 minut. Niech ciasto ostygnie i możesz już podawać je z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g