włoskie panettone z rodzynkami na mleku

twoi krewni będą zachwyceni tym cudownym ciastem - włoskim ciastem! Po prostu polizaj palce!
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 47 g
293 kcal
IG: 2 / 23 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

wymieszaj mleko i wodę w małej misce, posyp drożdże i odstaw na pięć minut. Jak tylko wzrośnie, dodaj 4 łyżki mąki i jedną łyżkę cukru do mieszanki drożdżowej, przelej, przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu, pozwól mu wyrosnąć dwa razy więcej objętości, około pół godziny. W misce miksera ubij jajko, cukier, skórkę z cytryny i pomarańczy, wanilię, dodaj mieszaninę drożdży i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
używając przystawki do ciasta w mikserze, włącz mikser na niskiej prędkości i dodaj mąkę, miękkie masło, sól i stopniowo zwiększaj prędkość miksera, mieszaj ciasto przez pięć minut. Następnie dodaj kandyzowane owoce i rodzynki, mieszaj przez 15 sekund. Jeśli ciasto jest miękkie i lepkie - w porządku. Nasmaruj miskę do rozstrojenia ciasta bezwonnym olejem i odstaw na bok. Na posypanej mąką powierzchni rozprowadzamy ciasto i lekko je zgniatamy, formujemy Kolobok i wkładamy do nasmarowanej miski.  
smarujemy wierzch olejem roślinnym, szczelnie zamykamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.
przygotuj formę, nasmaruj olejem i odłóż na bok. Gdy tylko ciasto wzrośnie, zrzuć je na posypaną mąką powierzchnię, złóż jak kopertę, ale nie pomyl. Wkładamy go do formy i ponownie smarujemy wierzch stopionym masłem. Ponownie przykryj folią i pozostaw na 2-3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, posmaruj wierzch Panettone ubitym żółtkiem i jedną łyżką mieszanki wodno-mlecznej, piecz przez 45 minut. Niech ciasto ostygnie i możesz już podawać je z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy